Âlemleri hiç yoktan yaratan, yaşatan Yüce Allah cc. Kur’an’ı Kerim’de, insanlara ilk emir olarak; “ Yaratan Rabbinin adı ile oku! Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle ( yazmayı) öğreten, Rabbin en büyük kerem ( lütuf) sahibidir.”

 Aklı, zekâyı en güzel ve yüksek şekilde işlevli kullanarak; ilim, irfan, bilim, teknik, teknoloji, sağlık, insan, dünya, evren, hak din İslam’ı; en doğru şekilde, pedagojik biçimde, okunmalı, öğrenilmeli. Hem bilim sahibi hem de sanat, meslek, sanatkâr, zanaat, kültür sahibi olmalı. Bilim, din- iman sahibi olurken, mesleğimizde mutlaka olmalı. Hatta bunların dışında hobiler edinmeli. Kendimizi bir bütün olarak; en yetkin, etkin, muazzam, mükemmel, muhteşem şekilde donatmalı.

Öğrencinin çok iyi yetişmesi için öncelikle ailesinde bulunan anne ve baba çok iyi yetişmiş, güzel örnek olup, ilgilenen ebeveyn olması gerekir. Çocuklar, gördüklerini öğrenirler. Çocuklar iyi, güzel, doğru, yararlı, güzel örnekler görmeli, işitmeli, okumalı, öğrenmeli.

Öğrencinin, öğretmenleri çok iyi yetişmiş, ideal boyutlu, yüksek uzman, eğitimci öğretmenler olmalı. Okuduğu okul; donanımlı, yeterli, çağın koşullarına uygun şekilde donatılmış olmalı. Öğrencinin eğitim ve öğretimle ilgili tüm eksiklikleri giderilmeli. Öğrenciye; okul, okuma, bilgi öğrenme sevdirilerek, istekli hale getirilmesi gerekir. Öğrenci, eğitim- öğretimin gereklerine uygun yetiştirilmesi gerekir. Önce bu isteği öğrenci, anne ve baba, öğretmen benimsemeli. Her kişide azim, gayret, sabır, sebat olmalı.

Bilgi öğrenilirken, uygulama, gerçekleştirme, deneme, laboratuvar çalışması, AR- GE, inovasyon da mutlaka yapılmalı. Altı duyu organı, vücut organları, vücut bölümleri çalıştırılmalı. Ufuk engin olmalı. Düşünme çeşitlerinin tümü kullanılmalı.

Eğitim ve öğretimin her ayağı mükemmel işlemeli. Anne ve baba, öğretmen, okul yönetimi, öğrenci en yetkin şekilde öğrenmeye, öğretmeye ilgi duyup; bilgi, beceri öğrenilmesi sürdürülebilir şekilde daim olmalı. Ebeveyn iyi yetişmemiş ise kendini yetiştirmeye başlamalı. Kurslara devam etmeli. Öğretmende kendini sürekli yenilemeli. Yeni bilgi ve beceriler öğrenmeli. Öğrenciye sevdirerek, saygı göstererek, öğretmeli. İlgisini, merakını, sevgisini artırmalı. İlgi olmadan bilginin öğrenilemeyeceğini asla unutmamalı.

Öğretmen, öğretmesini becermeli.

Öğrenci, öğrenmesini öğrenmeli.

İnsan, etik, güzel İslam ahlâklı olursa, başarıyı yakalaması daha kolay olmaktadır. Eğitim- öğretimin her canlı öğesi, en güzel ahlaklı, etik davranışlı, akıllı, zeki, anlayışlı olmalı. İyi bir eğitim, öğretim alırsa; bilim, meslek öğrenirse, yoksul, aç, sağlıksız, kalitesiz, verimsiz, niteliksiz olmaz. Başkalarından aşağı olmaz. Temiz ve yaşanabilir bir dünyada; huzurlu, mutlu, rahat, kolay yaşar. İnsan onuruna yakışır; iyi, güzel, dürüst, yararlı, harika, harikulade, şahane olgun insan olur. Dünyayı yenilikçilikle değiştirir. İnovasyonu sağlar. Yoksulluğu giderir. Barış ve huzuru oluşturur. Çağa uygun güzel bir dünya kurar. Üretmesini stratejik kalite ve verimlilikte yapar. Savurganlık yapmadan, tüketir. İklimi, suyu, havayı, toprağı, karaları bozacak davranışta olmaz. Barış ve adaleti sağlar. Hedefleri insan merkezli kurar. Hiçbir canlıya zerre kadar zarar- ziyan vermez.

İnsan, hiçbir zorluk, güçlük karşısında yılmamalı, pes etmemeli. Gerektiğinde anne, baba, kardeş, akraba, arkadaş, devletten yardım almalı. Zaaf, aciz duruma düşmemek için her meşru ve mubah durumu denemeli. Asla suç işlememeli. Güçsüz olduğunu düşünmemeli. Cesur olmalı. korkak, kaygılı, tembel, uyuşuk, pısırık asla olmamalı. Hileli, hilekâr, sahtekârlık kesinlikle yapmamalı. Yararsız- faydasız işlerin içinde olmamalı. “Allah’ın emirlerini yapmalı. Yasakladıklarından sakınmalı. İyilikleri artırarak, yaymalı. Kötülükleri azaltarak, yok etmeli. Ahireti düşünerek yaşamalı.”

Allah cc. Sevgisini kaybetmemeli. Allah cc. Sevgisi, itaati taşımalı. Fitne, fesat- bozukluk, bozgunculuk, sapıklık, sapkınlık, batıl, küfür, ayrımcılık içinde olmamalı. Öngörülü olmalı. Sentez, analiz, analitik düşünme yapmalı. Başkasına borçlanmamaya, helal para kazanmaya çalışmalı. Allah cc. Katında kötü, çirkin, yalan, yanlış, günah olan işlerde bulunmamalı. Şeytana, azgın nefse uymamalı. Zalimlere, sapkınlara, katillere, destekçilerine uymamalı. Zalim olmamalı. Zulmetmemeli. Haram, günah işlerde bulunmamalı. Günü çok iyi değerlendirmeli. Geleceğe hazırlanmalı.

Şemsi Termizi diyor ki: “Edep, aklın tercümanıdır. İnsan, edebi kadar akıllı, aklı kadar onurlu, onuru kadar kıymetlidir.”

Bakara Süresi 42. Ayet: “ Bile bile gerçekle, yalanı karıştırmayın.”

Yunus Süresi 36. Ayet: “ Onların çoğu zandan başka bir şeyin ardınca gitmiyor. Doğrusu da şu ki; zan, gerçek adına bir şey ifade etmez.”

Olgun insan, insanlıklı insan, insaniyetli insan, merhametli, şefkatli, müşfik, kaliteli, verimli insan olma; iyi bir eğitim- öğretim, terbiye, güzel ve yüksek ahlâklı olma ile başlar. Hak ve hakikat, doğru ve gerçek ilmi, bilgiyi yaşama ile devam eder. İnsan ne kadar dini ve ilmi bilgiyle yaşarsa, o kadar değerli, kıymetli, önemli, faziletli olur. İnsan, iyi niyetli, doğru düşünceli, yararlı davranışlı olursa; Hak ve halklar nezdinde o kadar değerli, kıymetli olur.

İnsan, her an, her gün gelişmesini, olgunlaşmasını sürdürmeli. Yarın, bugünden daha gelişmiş olmalı. Kendi ile birlikte başkalarını da olgunlaştırıp, geliştirmeli. Durmadan stratejik plan, program, projelerle kaliteli, verimli şekilde çalışmasını sürdürmeli. Hem bireysel hem de ekip- takım halinde çalışmalı. Çalışmasını, öğrenmesini de bilmeli, öğrenmeli. Geleceği en kaliteli, verimli, yararlı şekilde tasarlamalı. Kendini, ülkesini, insanlığı geliştirip, olgunlaştırmalı. Enerjiyi yararlı şekilde kullanmalı. Boşa zaman öldürmemeli. İşleri kolaylaştırarak yapmalı. Tüm olanaklardan yararlanmalı.

Yetkin, etkin, yararlı olmalı. Depar atmamalı. Deparlı, sürdürülebilir iş olmaz. İşi severek, bilerek, destek alarak, dosdoğru ve orta halli yapmalı. Girişimci, üretken, keşfeden olmalı. Özgün, değişimci, yenilikçi, inovasyon yapmalı. AR- GE yaparak çalışmalı. AR- GE yapmadan, keşifler, icatlar olmaz. Hayal etmeli. Tasarımları gerçekleştirmeli. Kurumsal çalışmalı. Güçlü bağlantılar kurmalı. Beden olarak da sağlıklı, dinç, dayanıklı, kondisyonlu, performanslı olmalı. Bunun için de mutlaka düzenli spor yapmalı. Bedenimizin yatkın olduğu sporları düzenli, sistemli, çalıştırıcı eşliğinde yapmalı.

Çalışma yaparken dünyayı izlemeli. Dünyanın gerisinde; birey, aile, toplum, devlet olarak kalmamalı. Bir sorun varsa, sorunu belirlemeli. Çözüm, çare yollarını aramalı. Mutlaka her sorunun, problemin çözümü, derdin çaresi, hastalığın şifası vardır. Sorunlar karşısında asla pes etmemeli. Israrla sorunları aşmayı denemeli. Ümidi kırmamalı. Ekip çalışmalarıyla, yapay zekâyla problemlerin üstesinden gelmeli. Tekniği, teknolojiyi, yapay zekâyı, çağın gerektirdiği olanakları mutlaka kullanmalı. Örgütlü, kurumsal çalışmalar yapmalı.

Bilim ve teknik alanında sağlıklı, doğru gelişmeler yapmalı. Devlet, millet olarak, kalkınmak için seferberlik ilan etmeli. Devlet bilimsel yol izlemeli. Başkalarının, düşmanların hile, tuzak, düşmanlık, manipülasyon, spekülasyonlarına karşı her an önemli bulunmalı. Tüm tedbirleri almalı. Hiçbir zayıf durum bırakmamalı.

Kendimiz çok bilgili, bilinçli, gerekli tüm tedbirleri alan; kibar, zarif, ince, nezaketli, zarafetli, akıllı bilge olmalıyız. Öfkemizi, kızgınlığımızı kontrol etmesini becermeliyiz. Sabırlı olmalıyız. Sabretmeliyiz. Anarşi, şiddet, terör, saldırganlık katiyen yapmamalıyız. Aile içi ve aile dışı huzur ve mutluluk içinde dostça yaşamalıyız.

Öğrenci isek; okumayı, öğrenmeyi, öğretmeni, okulu çok sevmeliyiz. Öğretmenlerimize sevgi, saygı göstermeliyiz.

Anne ve baba isek; kendimizi her an geliştirme içinde olmalıyız. Bir meslek, sanat, sanatkârlığımız yoksa hemen bir kursa gidip; meslek, sanat, zanaat öğrenmeliyiz. Kütüphanelere üye olup, yararlanmalıyız. Hedef koymalıyız. Hedefimize varmak için tüm gerekenleri yapmalıyız.

Anne ve baba olarak çocuklarımızla çok özenle, dikkatle ilgilenmeliyiz. Dünyanın en gelişmiş, okumuş, meslek, bilim sahibi olmuş, yararlı insanlarını bizler yetiştirmeliyiz. Geleceğimiz olan çocuklarımızı; milli, manevi, dini, ilmi, insani değerleri edinip, yaşayan şekilde yetiştirmeliyiz. Vatanı, milleti, devleti, çok seven, harika ve harikulade insanlar yetiştirmeliyiz.

Millet, devlet olarak, stratejik, bilimsel, teknik, tarımsal hamleler yapmalıyız. Tarım ve hayvancılık konusunda ileride olmalıyız. Tarım ve hayvancılık çok önemlidir. Sorumlu üretim ve tüketim yapmalıyız. İklimimizi, toprağımızı, havamızı, sularımızı korumalıyız. Kötü ve zararlı hiçbir işin içinde kesinlikle olmamalıyız. Sağlıklı, doğru, dürüst, düzgün, kaliteli insan olarak yaşamalıyız.

Birey, aile, toplum, devlet olarak çok borç içinde olmamalıyız. Her zaman kara günler için paramız olmalı. Kazancımızın bir kısmını biriktirmeliyiz. Başkalarına muhtaç duruma düşmemeliyiz. Harcamalarımızı önem sırasına göre düşünerek yapmalıyız. Gelirlerimizi helal ve yasal yolla artırmalıyız. Trendimizi her an yükseltmeliyiz. Stratejik planlı, verimli kalkınmayı sürdürmeliyiz. Yeni kazanç yolları bulmalıyız. Ahiretimize zarar verici işlerin içinde asla olmamalıyız. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerimiz milli olmalı. Kaynaklarımız gelecek kuşaklarımıza da kalmalı.

Akıllı, zeki, bilge olmalıyız. Ticareti ahlaklı, etik, helal şekilde yapmalıyız. Bugün bu yapılmadığından tüm dünya insanları çok perişan haldedir. Güzel ahlaklı olmak çok önemlidir. Ahlaksız bir birey, aile, toplum yönetilemez.

Bilim ve İslam değerleri benimsenmeli, özümsenmeli, içselleştirilmeli. Bu insanlığın iki dünyada huzuru, mutlu olması için kaçınılmazdır. İnsanlar huzurlu, mutlu, onurlu yaşamadıkça, bütün çalışmalar olumsuz demektir. Tüm eğitim, öğretim, sanat, kültür etkinlikleri kaliteli ve yarar verici olmalıdır.

Hazreti Mevlana diyor ki: “ Cahil ile sohbet etmek güçtür, bilene! Çünkü cahil ne gelirse, söyler, diliyle!” “ İnsanoğlu, yaradanına yönelirse Kul’a benzer. İnsanoğlu, yaradandan dönerse, Pula benzer!” 

Hazreti Ali diyor ki: “ İyi insan secdelerden değil, doğru sözünden ve emanete ihanet etmemesinden tanınır.”