Âlemleri hiç yoktan yaratan, yaşatan, eşi, benzeri, dengi, ortağı olmayan; esirgeyen, bağışlayan, Yüce Rabbim olan Allah’ın adı ile yazmaya başlıyorum. Hamt sadece Allah’adır. İbadet sadece Yüce Allah’adır. Ona hamt ediyor, şükrediyor, tövbe ediyor, zikrediyor, ibadet ediyor, itaat ve taat ediyorum. Onun, son peygamberi Hazreti Muhammet Mustafa sav. Ve ümmetine salat ve selam ediyorum.

Peygamberimiz sav. Buyurdular: “ Sözün en güzeli Allah’ın kelamı, en güzel yol da Muhammed’in yoludur.”

Böyle olduğunu bildiğim ve inandığım için; Kur’ân, sünnet merkezli yazmaya çalışıyorum. İnsanların değerini artıran da; bu ilkelere bağlı kalarak yazması, konuşması, yaşamasıdır. Kur’an sözleri, Yüce Allah’ın sözleridir. İnsanlar için anlatmakta, söylemektedir. Kur’ân ve sünnete bağlı kalmayan ilimde, bilimde, sanatta, bilgide pek değer, önem, kıymet, hayır yoktur. Bilim ile gerçek ve dosdoğru din olan İslam dini çakışmaz. İkisi de âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ın iradesinin, yaratmasının sonucudur. Kaynakları, Allah cc. Hazretleridir.

Güzel, doğru, ilmi, irfanı, dini konuşmak için hem hak din İslam ilimlerini, hem de bilimi bilmeli. Hem örgün eğitim ve öğretim almalı. Hem de yaygın eğitim ve öğretim görmeli. “Beşikten mezara kadar yanı ömür boyu eğitim ve öğretim görmeli.” Biz zamanı israf etmeden, en iyi değerlendirerek, yaparsak; bilgin, bilge, alanında en yüksek insan oluruz. Olmamızı engelleyen hiçbir olumsuz durum yoktur. Olsa da engelleri aşarız, Rab’ımın izniyle.

Allah cc. Nisa Süresi 148. Ayette buyuruyor: “ Allah, zulme uğrama hali hariç, çirkin sözün açıkça söylenmesini sevmez.”

Peygamberler ve peygamberimiz asla çirkin söz söylememiştir.

Bizlerde ahlak, edep, hayâ, davranış olarak; Kur’a ve peygamberlerine uyarak, en güzel şekilde onurumuzla yaşamalıyız.

Allah cc. Secde Süresi 18. Ayette buyuruyor: “ İman etmiş kimse, günaha batmış kimse gibi olur mu? Bunlar elbette eşit değillerdir.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Merhamet edene, Allah’ta merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet edin ki, göktekilerde size merhamet etsin.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez. Onu düşmanına teslim etmez.”

İyilik, güzel yaratılışın mayasında vardır. Kötülük ise hayat yolcusunun huzur ve mutluluğunun önündeki, en büyük engeldir.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İyilik güzel ahlaktır. Kötülük ise vicdanı rahatsız eden, insanların bilmesini istemediği şeydir. “

“ Kötü söz ve davranışların İslam’da yeri yoktur. İslam’ı en hayırlı olan insanlar, ahlakı en güzel olanlardır.”

İman ve İslam bir iyilik daveti- çağrısıdır. Bu iyilik bazen güzel ahlak, erdem- olgunluk, fazilet olur. Bazen hayırlı hasenat, sadaka, zekât olur. Bazen tebessüm ve kucaklama, tatlı söz ve güler yüz olur. Adı, şekli değişebilir ama değeri asla değişmez. İyilik; iyi olma çabasıdır. İhsan olarak da anlatılan iyilik, iman ve ibadetin hayata izdüşümüdür.

Gençlere, insanlara diyorum ki; hayırlı işlerinde sabrede, sebat ede! B ir işe başladığında, işi başarılı şekilde özenle bitirmeye çalış. Öğrenimini en iyi şekilde yerine getir. Mesleğini en hayırlı şekilde yap. Acele etmeden, sabırsızlanmadan, sindirerek çalışmanı sürekli sürdür. Her gün, yaşadığın günün muhasebesini yap. Eksik, yanlış varsa bunları asla bir daha tekrarlama! Yarın neyi, nasıl yapacağının plan, programını yap. Kendini sorgulamayı her zaman yap ve en doğru, hak hakikat yolunda yaşamaya çalış. Her gün yararlı eserler oku, izle, dinle, anla ve hakkıyla yaşa! Bazen güzel metinleri ezberle! Çalışmalarını değerlendir. Başkalarına da yararın ve hayrın mutlaka olsun.

Önce ailede ebeveyn kendini çok iyi, çok güzel, çok yararlı şekilde yetiştirmeli ki, çocuklarına ve başkalarına hayırı, yararı olsun. Ebeveyn bir bilge, bilgin, imam - hatip, pedagog, eğitimci öğretmen gibi olmalı. Öğrenci olan çocuğunun eğitimine, öğretimine yardım edebilmeli. Çocuğuna özenle, dikkatle en iyi şekilde bakmalı, yetiştirmeli.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İslam kolaylık dinidir. Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız.”

“ Alacağında kolaylık gösterenler için satışta, alışta ve borcu istemede kolaylık gösteren kimseye Allah rahmet etsin.”

Allah cc. Bakara Süresi 280. Ayette buyuruyor: “ Eğer borçlu darlık içindeyse, onu eli genişleyinceye kadar süre veriniz. Eğer bilirseniz, bu borcu sadaka olarak bağışlamanız, sizin için daha hayırlıdır.”

Dünya ve ahiret huzur ve mutluluğu için aklı dosdoğru kullanıp, İslam dinini yaşayınız. Allah’ın hakkına ve Allah’ın kullarının hakkına özenle, dikkatle saygılı olunuz. Hak, hukuk çiğnemeyiniz. Müslüman olmayanların hak hukukuna daha özenle saygılı olunuz. Hakkaniyetle, güzel ahlakla, edeple, ilim, irfan ve hak din İslam ile yaşayınız. Doğayla, tabiat ile dost ve barış içinde hak- hukuklarına saygılı yaşayınız. “Doğaya, çevreye zarar, ziyan vermekte kul hakkıdır.”  “Allah’ın emirlerine muhalefet etmeyiniz. Yaptıklarınızdan ve yapmadıklarınızdan sorulacağınızı unutmayınız.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Bizi aldatan, bizden değildir.”

İslam en güzel ahlaktır.

Müslüman olan en güzel ahlaklı olmalıdır.

Müslüman’ın değeri güzel ahlakı ile ölçülür.

 İnsanın meyvesi güzel ahlaktır.

Müslüman, Allah’ın ve peygamberin sevgisini kaybetmek istemez. Bunun için Allah ve peygamberinin söylediklerine uyar. Allah’a muhalefet edenlerin söz ve davranışlarına itibar etmez. Allah’a muhalefetlik edenlerin, tanımayanların, İslam dinine değer ve önem vermeyenlerin sözlerine aldanmaz. Allah’a, dinine, peygamberine muhalefet edenlere muhalefetlik eder.

Müslüman, vatanına, milletine, devletine, bayrağına, bağımsızlığına, özgürlüğüne, milli manevi dini, insani değerlerine sımsıkı bağlıdır, bağlı olmalıdır. Müslüman zarar veren değil yarar sağlayandır. Her sözünü, yazısını, davranışını; ölçüye, tartıya, dengeye göre hassasiyetle yapar. Hak ve hakikatten sapmaz.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: ( Kısaltılarak, özetle alınmıştır) “ Güzel huy, karakter, Allah’ın yarattığı en büyük değerdir. Güzel huy cennet amellerindendir. Ahlak dinin kabıdır. Güzel ahlak teraziye konulacak en ağır işlerden biridir. Güzel ahlaktan ayrılma; ahlak dünyada en güzel olanıdır. İslam güzel ahlaktan ibarettir. Peygambere en yakın olan kişi, ahlakı en güzel olandır. En mükemmel mümin, en güzel ahlaklı kişidir. Allah cc. Güzel ahlaklıyı sever, rezili, ahlaksızı sevmez. Kötü ahlaklı kişi cehenneme gider. Sirke balı bozduğu gibi kötü huy, kötü ahlakta insanın işini, ibadetlerini bozar. Kötü ahlaklı kişi Allah’tan uzaktır. Peygamberimiz, kötü ahlaklı bir insanın, cehennemlik olduğunu açıkladı. Güzel ahlaklı mümin, İslam’ın hayrına çalıştığı için cennete girer. Ahlaklı mümin, başkalarını eli ile dili ile incitmez. Komşularına kötülük etmez. “Yalandan sakının. Yalan bir tarafta, iman bir taraftadır. Yalan ile iman bir arada bulunmaz.” “ Doğrudan ayrılmayınız. Çünkü doğruluk, iyilikle beraberdir. Bunların her ikisini yapan cennettedir.” “ Kötülükten ve yalandan uzak durunuz. Bunların her ikisini yapan cehennemdedir.” Hakiki Müslüman, eliyle, diliyle başkalarına zarar vermez.”

Kendinizi, yaşınız kaç olursa olsun; en güzel şekilde yetiştiriniz. İnsan ömrünü iyi değerlendirirse, zamanını israf etmezse, kendine ve başkalarına yetecek kadar bilgiye, meziyete, sanata, sanatkârlığa sahip olur.  Her konuda en az 10 kitap okumaya çalışınız. Kitap alacak paranız yoksa kütüphanelerden, kitaplıklardan temin ediniz. Sohbetleri dinleyiniz. İslam ve Müslüman düşmanlarından uzak durunuz. Onlar aklınızı, kendinizi, sizi, beyninizi, kalbinizi, ruhunuzu, davranışlarınızı bozar. Sizleri dünyanın en adi, alçak, kahpe, kalleş, bozguncu, katil haline sokar!

1-      Anne ve baba iseniz, kendinize karşı görevlerinizi öncelikle öğreniniz. Sonra eşinize, çocuklarınıza, akraba, komşu, insanlara, hayvanlara, doğaya karşı görev ve sorumluluklarınızı öğreniniz ve eksiksiz yerine getiriniz.

2-      Çocuk ve genç iseniz; anne, baba, kardeşlerinize karşı görev ve sorumluluklarınızı öğrenip, icra ediniz. Başıboş, yararsız, zararlı, vurdumduymaz asla olmayınız. Çocuk ve gençlik çağında, geleceğin temelleri atılır. Eğitim ve öğretim çağını çok iyi değerlendirmek gerekir. Aksi halde dünyanın zorunu, çilesini, acısını çekersiniz.

3-      Çocukluk ve gençlik çağında kendinizi iyi, yeterince yetiştirememişseniz; peygamberimize kulak veriniz. Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Beşikten mezara kadar öğreniniz. Yanı ömür boyu eğitim ve öğretim görünüz.” Kurslara gidip; ilim, bilim, sanat, meslek öğrenmek günümüzde çok kolaydır. Bilgisiz insan, sanatsız ve mesleksiz insan olmamalı.

4-      Eğer anne ve baba isek, bakabileceğimiz, en iyi yetiştireceğimiz kadar çocuk yapmalı. Yaptığımız, doğurduğumuz çocukları hayata hazırlamalı. Kedi, köpek, tavşan misali çocuk yapıp, durmamalı. Aklı, zekâyı doğru bilgilerle işletmeli. İnsanın akılsızca çok çocuk yapmasına, ne iş insanları ne de devlet çare ve çözüm olabilir. Bugünlerde ülkemizde ve tüm dünyada; kedi, köpek, tavşan, insanların çok doğurması, insanlığın başına sorun, problem olmaktadır. Aklı başa almalı. Aklı doğru bilgilerle kullanıp, olgun insan olmalı.

5-      Çocuklar, gençler; bilimle, İslam dini ile saygılı insanlar olacak şekilde yetiştirilmeli. Başkalarına kölelik, mankutluk yapmayacak donanıma sahip olmalı.

Anne, baba, çocuklar, gençler; Allah’a itaatsiz yetiştirilmemeli. Devlet üzerine düşen görevi hakkaniyetle en güzel şekilde yapmalı. Bugün, vatan, millet, devlet, bayrak, İslam, Müslüman, insanlık, varlık düşmanlarının çok olmasının nedeni- sebebi; anne, baba, öğretmen, imam ve devlet yöneticileridir. Medyadır. İletişim, bilişim, kültür, sanat araçlarını körü, zararlı kullananlardır. Bunlar görevlerini hakkıyla, hakkaniyetli şekilde yapsalardı; bu bozulma, kaos, insanlık dışı olay ve olgular olmazdı.

Bize düşen ödev, görev; hak, hukuk, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, adalet, hakkaniyet, güzel ahlak, edep, hayâ, planlı, programlı, projeli çalışma içinde; iyiliklerimizi artırarak, yaymak, kötülükleri azaltarak, yok etmektir. Allah’ın emirlerini yapmak, Yasakladıklarından ve şüphelilerden sakınmaktır. Vatan, millet, devlet, bayrak sevgisi ile coşup, iki âlem huzur ve mutluluğunu yakalamaktır.