Hadis-i şerifte, “Oruç tut sıhhat bul”. buyurulmaktadır. Ba­zı kim­se­ler, oru­cun sağ­lı­ğa za­rar­lı ol­du­ğu­nu söy­ler­ler. Halbuki, Al­la­hü tela, in­san­la­ra za­rar­lı olan şe­yi em­ret­mez. Az ye­mek ve oruç tut­mak, vücu­dun sıh­ha­ti için çok önem­li­dir. Ze­kât ve­ren ma­lı­nı kir­den ko­ru­du­ğu gi­bi, oruç tu­tan da vü­cu­du­nun ze­kâ­tı­nı öde­miş olur.

Oruç tu­tan vü­cut, âde­ta ba­kı­ma gi­ren bir ma­ki­ne gi­bi­dir. İç or­gan­la­rı sa­ran yağ­lar erir, vü­cu­dun zin­de­li­ği ve di­ren­me gü­cü ar­tar. Mi­de, böb­rek, kalp ve ka­ra­ci­ğer has­ta­lık­la­rına kar­şı mu­ka­ve­met eder. Ka­ra­ci­ğer, sin­di­rim­le de va­zi­fe­li­dir. Oruç­lu iken bir­kaç sa­at is­ti­ra­hat eder, gı­da de­po­la­ma işi­ne ara ve­rir. Mi­de­ de, bir­ müd­det din­le­nir. Kan hac­mi de azal­dı­ğı için tan­si­yon dü­şe­rek kalp ra­hat­lar. Da­mar sert­li­ği­ne çok fay­da­lı­dır. Böy­le ra­hat­sız­lı­ğı olan­lar, Ra­ma­zan ayın­dan baş­ka za­man­lar­da da oruç tut­ma­lı­dır.

Çok yi­yen çok uyur, çok uyu­ya­nın da vak­ti bo­şa geç­miş olur. Ay­rı­ca, sert ve ka­tı kalp­li olur. Her za­man tok olan şef­kat­siz ve mer­ha­met­siz olur. Az yi­ye­n sıh­hat­li olur ve mas­ra­fı da az olur. Oru­cun sa­bır, şü­kür, nefis ter­bi­ye­si gi­bi di­ğer ibadetlerle de ir­ti­ba­tı var­dır. Hadis’i şerifte bu­yu­rul­du ki: “Oruç sab­rın, sa­bır da imanın ya­rı­sı­dır.” Oruç sağlıklı kalmaktan da öte manevi hazzına vararak tutulmaya çalışılırsa hem ruhsal hem de bedeni yönümüze umulandan daha çok faydalar sağlayacaktır. Pratik tecrübelerimiz sayısız örneklerle doludur. (Tam İlmihal)