Osmanlı Devleti’nin 1299 yılında kurulduğu ve 623 yıl hüküm sürdüğü genel bir kabuldür. Bu bilgiye rağmen bazı tarihçiler Osmanlı’nın tarih sahnesine daha önce çıktığını ve ömrünün daha uzun sürdüğünü belirtirler.

Sizlere dünyada en uzun hüküm sürmüş olan, here yere insanlığı, adaleti, merhameti, getirmiş olan bir kısım Osmanlı padişahlarının bugünkü dünyada çokta bilinmeyen mesleki ve özel yeteneklerini yazmış olacağım.

Öncelikle Orhan Gazi, 100 kadar kaleye hâkimdi ve zamanının çoğunu bu kaleleri dolaşarak geçirirdi.

Yıldırım Bayezid Hân, Bir silahşordu. Öyle ki tarihçiler, onun silah kullanmaktaki yeteneğini ve ata binmekteki ustalığını anlata anlata bitiremiyor.

II. Murad Hân, Şiirden çok zevk alırdı. Avcılığa olan me-rakının yanı sıra, bir kitap kurduydu. Özel kütüphanesi olan ilk Osmanlı padişahıdır.

Fatih Sultan Mehmet Hân, Uğraşmaktan keyif aldığı, alışkanlığı haritacılıktı.

Yavuz Sultan Selim Hân, Bir koleksiyoncuydu. Kutsal emanetler koleksiyonu da vardı. Topkapı Sarayı’ndaki çini koleksiyonunun çok önemli bir kısmının da ona ait olduğu söyleniyor.

Kanuni Sultan Süleyman Hân, Zamanın en şık giyinenlerinden biriydi. Babası gibi o da kuyumculuk zanaatına meraklıydı. Bol bol da okuyup yazardı.

III. Murat Hân, Ağzından neredeyse hiç “Hayır” sözü çıkmazdı.

IV. Murat Hân, Koşu hâlindeki bir atın üzerinden, başka bir ata atlayabilecek kadar iyi bir biniciydi.

IV. Mehmet Hân, Bedeninin sağlamlığıyla meşhurdu. Öyle ki, bir av sırasında, 20 saat at üstünde kalıp hiç yorulmadığı görüldü.

I. Mahmut Hân, Lâle Devri’nin etkisinden midir bilinmez, lâle yetiştirmeye çok meraklıydı.

III. Mustafa Hân: Astrolojiyle de ilgilenirdi. Sultan Vahdettin Hân: Güvercin yetiştirmeye çok meraklıydı. (Osmanlı Tarihi)