İki yılı aşkındır, maske, mesafe ve temizlik uyarı ve sloganıyla yaşama zorluklarının sonuna doğru yaklaşmış bulunuyoruz. Sosyal mesafe virüsün bulaşma fırsatlarını azaltmak için hasta insanların sağlıklı insanlarla yakın temasa girmesini önlemeyi amaçlayan bir halk sağlığı uygulaması. Grupla yapılan etkinliklerin iptali, kamusal alanları kapatma gibi büyük ölçekli önlemlerin yanı sıra bireysel olarak da kalabalıklardan kaçınmak için kişisel kararları kapsayabiliyor.

Bilim insanları Corona Virüs taşıyan bir kişinin virüsü ortalama 3,3 kişiye bulaştırdığını tahmin ediyor. Bu sayı artıyor olabilir ki bir de Süper Taşıyıcılar var. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü mümkün olduğunca evden dışarı çıkmamayı; en az 1 metrelik mesafeyi korumayı öneriyor. Kimi uzmanlar bu mesafe için 2 metre uyarısı yapıyor.

Sosyal Mesafe kavramı Kovid-19 korona virüs ile birlikte hayatımıza giren ve salgın konusunda en önemli stratejilerden biridir. Bu kavram tabiattaki diğer canlılar arasında da bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için kullanıldığı ortaya çıktı. Science isimli bilim dergisinde yayınlanan “Infectious diseases and social distancing in nature” (Tabiatta Bulaşıcı Hastalıklar ve Sosyal Mesafe) makalesinde tabiatta görülen bulaşıcı hastalıklar sonrası hayvanların nasıl hareket ettiği örneklerle açıklandı.

Böceklere bazı hastalık yapıcı mantarlar yapıştıktan 15 dakika sonra henüz hastalık herhangi bir belirti göstermeden bu böceklerin yuvadaki diğer böceklerden uzaklaşma eğilimleri olduğu gözlenmiştir. Bu durumda böcekler kendilerini izole ederek, diğer böceklere hastalığın bulaşmasını engellemeye çalışıyorlar. Karıncalar da herhangi bir tehlikeye maruz kaldıktan hemen sonra kendilerini izole ettikleri, sosyal mesafeyi korudukları ve oto-bakım dediğimiz bakım sistemi geliştirdiği gözlenmiştir. Sağlıklı canlılar da kendilerini sağlıksızlardan ayırıyor. Meselâ; bal arıları hasta olanları zorla yuvadan attıkları görülmüştür. Kaynak: Bilim ve Teknik.