11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu’da yaşanan olayların insanlık adına üzücü olduğunu belirterek, “Kendi ülkelerinde asil olan zengin olan insanların başka ülkelerde fakir, garip ve adeta bağışlarla geçinir hale gelmesi hepimizi insanlık adına utandırması gereken bir konu” dedi.
11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yıl 18’incisi düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. WOW Otel’de düzenlenen zirveye Avrupa ve Asya’dan eski ve yeni birçok cumhurbaşkanı katıldı. Burada bir konuşma yapan Abdullah Gül, Ortadoğu’daki çatışmalara dikkat çekti.
Ortadoğu’da yaşananların insanlık adına çok üzücü olduğunu kaydeden Abdullah Gül, “Ortadoğu’ya dikkat çekmek isterim tabii ki çok üzücü olup bitenler insanlık adına çok üzücü. Çünkü insanın yüreğinin dayanmayacağı insani acılar cereyan ediyor. Yüz binlerce insanın ölmesi, şehirlerin tamamen yakılıp yıkılması bir de milyonlarca insanın bugünkü çağda Akdeniz’in kıyısındaki ülkelerde göçmen durumuna düşmesi ve bunların milyonlarla ifade edilmesi. Kendi ülkelerinde asil olan zengin olan insanların başka ülkelerde fakir garip ve adeta bağışlarla geçinir hale gelmesi hepimizi insanlık adına utandırması gereken bir konu. Tecrübelerime dayanarak şunu söylemek isterim Ortadoğu’da hiçbir zaman uzun sürecek savaşlara fırsat vermemek gerekir. Irak savaşı döneminde başbakan olarak müttefiklerimizle konuşurken çok dikkat çektiğim konu buydu. Kısa süre içerisinde hüküm değişikliği söz konusu ise o zaman yapıları kurumları yok etmeden yapmak gerekir. Yapımlar ve kurumlar yok edildiği zaman bu bölgede yerine yenisini koyamıyorsunuz” dedi.
“IŞİD’E FIRSAT VERMEMEK LAZIM”
Abdullah Gül yaşanan bu çatışmaların Suriye’ye taşınmasının sonuçlarının felaket getirdiğini belirterek, “Bunun Suriye’ye taşınması büyük bir felaket getirdi. Ve bir anda sınırların nasıl anlamsızlaştığı ve toplumların bir araya geldiği görüldü. Çok büyük bir tehlike şu bundan en çok üzülenler Müslümanlardır. Çünkü radikalleşme aşırılık ve nihayette terörizm aslında bu iklim Ortadoğu’da oluşmasaydı bu boşluk ortaya çıkmasaydı, bu tip yapılanmalarında ortaya çıkması söz konusu değildi. Bugün gördüğümüz ve yaptıklarından insanlık adına utandığımız işleri yapan birçok radikal terör örgütlerinin Ortadoğu’da bakarsanız onların topladığı insanların çoğu beş altı sene önce sokaklarında yaşayan normal insanlardır” diye konuştu.
“Türkiye olarak IŞİD denilen yeni yapı bölgede muhakkak yenilmesi lazım buna fırsat vermemek lazım” diyen Gül, “Öyle bir yapılanma oldu ki Avrupa’yla Ortadoğu’yu bağlamış oldu. Çünkü buralardan adeta insan devşirilip geliyor. Bu bir ümitsizlik, fakirlik, eğitimsizliğin ortaya çıkarttığı bir yapı bu IŞİD. Bunu askeri olarak geriletmek yok etmek sadece yeterli değil. Bölgedeki insanlarla kanaat önderleriyle iyi konuşulması anlatılması lazım” şeklinde konuştu.
“ORTADOĞU DENİNCE FİLİSTİN MESELESİNDEN BAHSETMEMEK OLMAZ”
Dünyada radikalleşen grupların ortadan kalkması için en büyük çözümün Filistin sorununun çözüme kavuşması olduğunu belirten Gül, “Ortadoğu denince Filistin meselesinden bahsetmemek olmaz. Çünkü Filistin meselesi sadece Ortadoğu da değil dünyada ki birçok yerdeki radikalleşmenin ana kaynağıdır. Dolayısıyla bu konu adaletçe her iki toplumun da beraber yaşayabileceği Filistinlilerin ve İsraillilerin onurluca yaşayabileceği ve Filistin toprakları üzerine kurulacak bir Filistin devleti ile bu sorunun çözülebileceğine inanıyorum. Bu sorun çözülmediği sürece de bu aşırı gruplar her zaman ortaya çıkacaktır” dedi.