Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye her alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında da büyümeye, gelişmeye, dünyada adından söz ettirmeye devam ediyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sheraton Otel’de düzenlenen "4. Türk Patent Ödülleri" törenine katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine ödül alacak tüm firmaları, kurumları ve kişileri tebrik ederek başladı.
Türkiye’nin "fikri ürün havuzunu" genişleten ve zenginleştiren herkese ayrı ayrı teşekkür eden Erdoğan, "Bugün ödül alacak firmalarımıza bu başarıyı kazandıran ar-ge çalışanlarımızı, mühendislerimizi ve tasarımcılarımızı huzurlarınızda kutluyorum. Türkiye’nin kendi alanlarında yenilik üreten isimsiz kahramanlarını buradan selamlıyor, problem çözme, buluş yapma, tasarım yapma, heyecan ve şevklerinin daim olmasını diliyorum" dedi.
"İLTİFATLARIN DA SÜREKLİLİK ARZ ETMESİ LAZIM"
Üretilen her yeniliği, buluşu, özgün tasarımı, "Türkiye’nin 2023 hedefleri yolunda atılmış kıymetli bir adım" olarak değerlendirdiğini belirten Erdoğan "Atalarımız, ’marifet iltifata tabidir’ diyor. Bu bakımdan ortaya konulan marifetlerin ödüllendirilmesini önemli görüyorum. Ancak bu marifetlerin, buluşların ve tasarımların üretiminin sürdürülebilir olması için iltifatların da süreklilik arz etmesi gerekiyor. Ülkemizde çeşitli kamu çalışanları tarafından uygulanan ar-ge ve tasarım teşvik mekanizmaları bu bakımdan çok hayati ve çok hayırlı, önemli hizmetlerle bu süreç devam ediyor. Aynı duyarlılığı özel sektörümüzden de bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Ödüle layık görülen firma yöneticilerinden, ar-ge çalışanlarını, tasarımcılarını taltif etmelerini rica eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece en tepeden en alt kademeye kadar her aşamada yeniliğin, buluşun, problem çözmenin, teşvik edildiği bir sisteme sahip olacağımıza inanıyorum. Türkiye her alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında da büyümeye, gelişmeye, dünyada adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu alanda kaydedilen gelişmenin temel göstergesi olan başvuru sayıları düzenli bir şekilde artıyor. Bu durum Türkiye’nin fikri sermayesinin genişlemeye devam ettiğini gösteriyor" dedi.
"AR-GE HARCAMALARIMIZIN YILLIK TUTARI 13 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI"
Türkiye’nin yıllık yerli patent başvuru sayısının 12 yıl öncesinin seviyesinin 11 katına çıkarak 5 binler seviyesine ulaştığına dikkat çeken Erdoğan, faydalı model başvurularıyla birlikte değerlendirildiğinde yerli buluş sayısının 8 binin üzerine çıktığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılında 40 bini aşan tasarım başvurusuyla Türkiye’nin en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler arasında Avrupa’da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer aldığının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Türkiye 2014 yılında 110 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi durumunda. Uluslararası patent başvurusu da 2002 yılında yılda sadece 85 iken bugün yılda 600’e yaklaştı. Ar-ge harcamalarımızın yıllık tutarı 13 milyar doların üzerine çıktı. Bu gelişmeleri destekleyen en önemli kurumlar olan üniversitelerimizin sayısı 76’dan geçtiğimiz günlerde kurulanlarla birlikte 181’e yükseldi. Buna paralel olarak bilimsel yayın sayımızda da 3.5 kata varan bir artış oldu. Bu bile tek başına ülkemizdeki dinamizmi ve potansiyeli ortaya koyan çok önemli bir göstergedir. Bu rakamlara Türkiye’nin kabına sığmadığını gösteriyor. Bugüne kadar elde ettiğimiz neticeler elbette önemlidir ama asla yeterli değildir. Zira bizim 2023 hedeflerimiz var. Bunun için katetmemiz gereken daha çok mesafe bulunuyor. İnşallah Türkiye’yi 2023 hedeflerine sizlerle birlikte ulaştıracağız. Esasen bu coğrafya bilgiye, bilime, yeniliğe, buluşa, tasarıma asla yabancı değildir. Kayseri’den Bursa’ya Edirne’den Manisa’ya kadar pek çok şehrimiz dönemlerinin eğitim ve bilim merkezleri olmuşlardır."