AK Parti 1. Bölge Milletvekili adayı Osman Can, seçim çalışmalarını sürdürdüğü Çekmeköy’de aşıkların atışmasını izledi. Aşıklar tarafından bir dörtlükle uğurlanan Can, bazı ülkelerin 1915 olayları ile tavırlarını eleştirerek, “Türkiye bunların hepsinin üstesinden gelir” dedi.
AK Parti Milletvekili adayı Osman Can, Turgut Özal Kültür Merkezi’nde düzenlenen Aşık Şenlik ve Aşık Sümmani’yi anma gecesinde aşıkların seslendirdiği türküleri ve atışmaları izledi.
Selamlama konuşması için kürsüye davet edilen Osman Can, Karslı olduğunu hatırlatarak, “Ben şimdi aranızdaki Karslılardan biri olarak, sizden biri olarak bir siyaset yapma fırsatı doğdu. Mesele sadece ve sadece teknik olarak siyaset değil, mesele Türkiye’de Kars’ın sağladığı o barışı, o huzuru, o kardeşliği, bir kardeşlik hukukuna dönüştürmesi, bunu Türkiye’nin gelecek yüzyılına taşıması. Mesele bu” dedi.
Aşıkların Osman Can’ı uğurlaması da ilginç oldu. Aşıklar daha önce yaşanan bir olayı anlatarak, Can’ı bir dörtlükle uğurladı.
Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Can, bazı ülkelerin 1915 olayları ile ilgili aldığı tavrı eleştirerek, “Bu tür meseleler, tarihte olmuş olan meseleler, uluslararası konjonktürlerde genelde siyasete alet edilir. Bu yüzden hakikatin araştırılması, ortaya çıkarılmasından daha çok, ülkeleri, toplumların ya da uluslararası şirketlerin kendi rakiplerini elimine etme ya da rakip olan devletleri biraz daha zor durumda bırakmanın bir aracı haline getiriliyor” diye konuştu.
Bu tür adımların siyasi adımlar olduğunu belirten Can, “O yüzden bunlar daha çok siyasi adımlar gibi gözüküyor. Hakikatin araştırılmasına yönelik bir çabayı burada görmemiz mümkün değil. Türkiye hakikatin araştırılması, ortaya konması, Ermeni yurttaşların da hak ve hukukunun korunması, onların da aynı zamanda geçmişlerinde yaşadıkları travma ile yüzleşmeleri ve bu konuda Türkiye içerisinde bir toplumsal barışın sağlanmasında ciddi çıkarı vardır. Türkiye bunun için çabalıyor. Bunun için gittikçe artan oranda çabalıyor. Geçen sene Başbakanlığın 1915 olayları üzerine yaptığı açıklama vardı. Bu yıl da aynı şey yapıldı. Dolayısıyla Türkiye bunların tartışılması, Türkiye bunların hazırlanıp gün yüzüne çıkarılması konusunda elinden geleni yapıyor, yapmaya devam ediyor. Ama bunların hakikaten uluslararası düzlemde politik çıkarlara alet edilmesi rahatsız edici bir durum meydana getiriyor. Bu da sanırım çok alışkın olmadığımız bir durum değil. Türkiye bunların hepsinin üstesinden gelir” şeklinde konuştu.