AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ŞUTSO) meclis toplantısına katıldı.
ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, ŞUTSO yöneticileri ile birlikte meclis toplantısına katıldı. Başkan Ertekin’in bölgenin sorunlarıyla ilgili hazırladığı raporu slayt sunumu eşliğinde dinleyen Nebati, konuşmasında bölgedeki elektrik sorununa da dikkat çekti.
Şanlıurfa’nın Türkiye ortalamasının 4,7 katı elektrik tükettiğini hatırlatan Nebati, “Elektrik tüketimi de dünya normlarında, gelişmişliğin en önemli parametrelerden biridir. Dolayısıyla biz en gelişmiş bir şehiriz. Bu konuda başımız derde girebilir. Bir anda birisinin aklına gelip de teşvik noktasında Şanlıurfa’yı 6. Bölge yazdınız da, elektrik tüketimi Türkiye ortalamasının 4,7 katı. Bu nedenle burası 6. Bölgeye girmez’ derse, basit bir hesaplamayla yaklaşık 3 derece birden aşağıya düşer. Bu kadar ciddiye alınacak bir konu maalesef” dedi.
Söylenen sorunların mutlaka çözülmesi gerektiğini vurgulayan Nureddin Nebati, AK Parti iktidarlarının Şanlıurfa’yı gelişme anlamında taşıdığı noktanın unutulmamasını istedi. Şanlıurfa dışındaki insanların bölgenin son durumunu daha iyi görebildiğini hatırlatan Nureddin Nebati, “Bu sorunların mutlaka çözülmesi gerekiyor ama içinizde bulunduğunuz Urfa’yı bir de dışarıdan görmekte fayda var. Urfa tahmin edemeyeceğiniz kadar imrenilecek, imkanları elde etmiş, bu imkanları da en iyi şekilde değerlendiren bir ilimiz. Urfa bugün 9. Büyük şehrimiz. Alan itibariyle de 7. büyük şehir. Nüfus potansiyeli çok yüksek, inanılmaz bir imkan var” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa’da istihdam hesabı yapılıp, bu yönde planlamaların da hazırlanması gerektiğini anlatan Nebati, “Şanlıurfa’da istihdam hesabı yok. Yaklaşık 169 milyar TL’lik rakamın gerçekleştirildiği bir Urfa’yı düşünün. Bir çok kişiye iş bulmuş, işçinin artık dışarıdan ithal etmek zorunda kalan ve ‘keşke Suriyeliler burada da olsaydı’ denecek bir noktaya geliriz" dedi.
SURİYELİLERE TEPKİ KONUSU
Suriyelilere yönelik tepkilere de değinen Nebati, ensar ve muhacir kavramlarının önemine dikkat çekti. Şanlıurfa’nın ticari anlamda geliştiğini kaydeden Nebati, iş gücü anlamında Suriyelilere ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti. Nebati, “490 bin Suriyeliden Urfalıların bir kısmı rahatsız. Şu imkanlar elde edilsin, çalıştıracak adam bulamazsınız. Hemen yanımızdaki Kahraman Maraş, tersi talepte bulunuyor. ‘Mevcut Suriyeli kardeşlerimize iş imkanı verilsin. Bizim onlara ihtiyacımız var’ diyor. Şanlıurfa’da da böyle bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Bunun hesabını yapmak lazım” diye konuştu.
Şanlıurfa’da iş imkanının olduğunu belirten Nebati, iş verenlerin çalışan bulamadığını kaydetti. Buna rağmen insanlardan iş talebi aldıklarını kaydeden Nureddin Nebati, “Bugün kim yanımıza geliyorsa işsizim diyor. Bugün yaşlı bir kadın, oğlu için iş’ istedi. ‘Tamam abla, gelsin hemen organize sanayide başlatalım’ dedim. Biliyorum orada işçi ihtiyacı var. Önce ‘tamam’ dedi, sonra ise ’yok ya sen belediyeye sok’ dedi. Böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedi.
Nebati, Şanlıurfalı iş adamlarına da çağrıda bulundu. Şanlıurfa’nın yatırım için tam bir cazibe merkezi olduğunu bildiren Nebati, şöyle konuştu:
“Urfa yatırım yaptığın zaman çok kısa bir süre içerisinde gelir elde edebileceğin bir il. İkincisi Urfa’ya hükümet çok önem veriyor. Hükümet politikası olarak Urfa’ya önem verildiği için bürokrasi de ona göre tavır takınıyor. Elde edilen bu imkanları değerlendirmek artık buradaki iş adamlarına kalmış açıkçası.”
Başkan Ertekin’in verdiği ve sorunların yer aldığı dosyayı da alan Nebati, konuşmasının ardından salondan ayrılarak, Umut köyündeki aşiret liderleri ile bir araya geldi.