Avustralya Başbakanı Tony Abbott, “Mustafa Kemal Atatürk son derece becerikli bir liderdi. Atatürk hem bize ulus olarak cömert davranmıştır hem de takdir etmiştir” dedi.
İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Çanakkale 100. Yıl Barış Zirvesi Yüksek Düzeyli Oturumu’nda konuşan Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Çanakkale Savaşı’nın ardından Türkiye ile Avustralya arasında yaşanan dostluğa dikkati çekti.
Avustralya Başbakanı Tony Abbott konuşmasında, “Tarihte nadiren görülen bir şekilde Türkiye ve Avustralya çok sıkı bir dost olmayı başardılar. Aslında aramızdaki bu dostluk savaş bittikten sonra yaralar sarılırken de ispatlandı. Ve daha toprak kanından yeni kururken hemen düşmanlığın üstesinden gelebildiler. Çanakkale Savaşı’nda yaklaşık 9 bin Avustralyalı öldü, 20 binden fazlası yaralandı, binlercesi de ömürlerinin geri kalan kısmında bu savaşın izlerini vücutlarında taşıdı. Kuşaktan kuşağa 1918 sonrasında sürekli bir cenaze halinde yaşadık. Aynı şekilde durumun Türkiye içinde böyle olduğunu düşünüyorum. Yeni kuşaklara örnek olmak için şunu söyleyebilirim. Avustralya ve Türkiye’ye bakın iki eski düşman nasıl da dost oldular” dedi.
“ATATÜRK BİZE HEM CÖMERT DAVRANMIŞ HEM DE TAKDİR ETMİŞTİR”
Mustafa Kemal Atatürk adına Canberra’da dikilen bir anıt bulunduğunu hatırlatan Abbott, “Mustafa Kemal Atatürk son derece becerikli bir liderdi. Ve Atatürk’ün yas tutan Avustralyalı annelere son derece duygulu bir ifadesi olmuştu. ‘Artık bu ülkede öldükten sonra bizim evlatlarımız olmuşlardır’ demişti. Biz bu hafta ülkemizde düzenlenen etkinliklerde Gelibolu Yarımadası’nda hayatını kaybetmiş olan çocukların, torunlarına hep bu ifadeyi hatırlatıyoruz. Atatürk hem bize ulus olarak cömert davranmıştır hem de takdir etmiştir. İnsan haklarını korumak ve evrensel değerleri korumak sadece Avustralya’nın arzularını değil, biz uluslararası arzuları ve istekleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Tekrar geçmişi yaşamak istemiyoruz. Afganistan’da NATO gücü bünyesinde Türkiye ile beraber çalıştık. İki ülke arasında harika bir dostluk gelişti. Güzel bir uluslararası vatandaşlık örneği sergiliyoruz” şeklinde konuştu.
“AVUSTRALYA VE TÜRKİYE IŞİD’İN YENİLMESİ İÇİN ÇABA SARF EDİYOR”
Türkiye ile Avustralya’nın, terörün her türlü şeklini yenmek için beraber çaba gösterdiğini kaydeden Abbott konuşmasında IŞİD teröristleri tarafından Musul’daki Türk elçilik binasının saldırıya uğramasını örnek gösterdi. IŞİD’in tüm dünyaya savaş açtığını belirten Abbott, “Ne yazık ki Halifeliği ilan eden bu terör örgütü aslında tüm dünyaya savaş ilan etti. Çok üzülerek söylüyorum bazı Avustralyalılar da bu çılgınlığa katıldılar. Yabancı savaşçılar Avustralya’ya döner dönmez hemen tutuklandılar ve uzun süre hapiste kalacaklar. Türkiye’ye bu çatışmada Avustralya destek veriyor. Sonuçta Irak hükümetinin talebi üzerine Avustralya IŞİD’in yenilmesi için her türlü desteği vermektedir. Sonuçta terör hiçbir ulusal sınır tanımaz. Ya teslim olacağız ve yenileceğiz ya da yeneceğiz. Sonuçta terör tüm düzgün insanların hayatını alıyor” dedi.
“70 BİN KADAR AVUSTRALYALI VATANDAŞ TÜRK KÖKENLİ”
Avustralya’da yaşayan 70 bin kadar vatandaşın Türk kökenli olduğunu söyleyen Abbott, “Bu sene Avustralya’da Türkiye yılı. Türkiye’de de Avustralya yılı kutlanıyor. Elimizi hep barışın olabilmesi için taşın altına koyduk ve köprü oluşturduk. Bugün Avustralyalılar ve Türkler birbirine benzemektedir. İnsanoğlunun evrensel boyutta düzgün yaşabilmesi için her iki ülke de kalıcı bir barış istiyor” ifadelerini kullandı.