Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek adaylara uyarılarda bulunarak, “Yurt dışında size deyim yerindeyse çengel atmak isteyecek insanlar olacaktır. Çok iyi niyetli görünüm altında sizin çalışmalarınızı yönlendirmek isteyenler olacaktır yerli ve yabancı ama unutmayın ki asıl sizden Türkiye bir şeyler bekliyor. Ne yapacaksanız neticede Türkiye için yapacaksın” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, MEB Şûra Salonu’nda gerçekleşen Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) Bilgilendirme ve Oryantasyon Toplantısı’na katıldı. Toplantıda adaylara tavsiyelerde bulunan Avcı, “Siz oraya sadece siz olarak gitmiyorsunuz, arkanızda bir ülkeyi de götürüyorsunuz. Size orada ev sahipliği yapacak olanlar, orada tanışacağınız insanlar Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma diye bakmayacaklar, ondan da önce size Türkiye’nin temsilcisi gibi bakacaklar. Onun için sizin de orada bu hassasiyetle ve bu dikkatle eğitiminizi sürdüreceğinizden eminim” diye konuştu.
“KENDİNİZİ BİRER EĞİTİM ATAŞESİ GİBİ DE DÜŞÜNÜN”
Yurt dışına gidecek adaylara günlük tutmalarını öneren Bakan Avcı, “Bugünden itibaren lütfen birer günlüğünüz olsun. Bütün eğitim sürecini bir şekilde gün gün not edin. Bu hem sizin için ne kadar yararlı olduğunu ileride göreceksiniz, aynı zamanda bizim için de gerekli. Belki onun bir kısmını zaman içerisinde bizimle paylaşacaksınız. Gideceğiniz ülkelerde sadece kendi konunuzun içine kilitlenip kalmayın. O ülkelerin zorunlu olmasa da farlı dilleri varsa dillerini öğrenmeye çalışın. Sizin yaşınız yeni diller öğrenmek için çok uygun bir yaş. Bunu bir külfet olarak görmeyin. Türk Türk’e değil mümkün olduğu kadar başta gittiğiniz ülkenin insanları olmak üzere oraya gelen başka misafir öğrencilerle de arkadaşlıklar kurmaya, onları da içeriden tanımaya çalışın. Çok kültürlülük bize yabancı mesele değil. Siz oraya sadece öğrenci olarak gitmiyorsunuz, aynı zamanda kendinizi birer eğitim ataşesi gibi de düşünün” dedi.
“ALDIĞINIZ BURSLAR ANANIZIN AK SÜTÜ GİBİ HELALDİR”
“Burs düzeyimiz artık gittiğiniz ülkelerde sizi merde namerde muhtaç etmeyecek bir düzeye geldi” diyen Avcı, “Biz zengin bir ülke değiliz. Petrolümüz, doğalgazımız yok. Ne yapıyorsak kendi alın terimiz ile yapıyoruz. Çok şükür iyi durumdayız. Aldığınız burslar ananızın ak sütü gibi helaldir. Fazlasıyla bunları geri ödeyeceğinizden hiç şüphem yok. Para anlamında söylemiyorum. Ben daha çok kazanım olarak getireceklerinizi kastederek söylüyorum” ifadelerini kullandı.
“YURT DIŞINDA SİZE DEYİM YERİNDEYSE ÇENGEL ATMAK İSTEYECEK İNSANLAR OLACAKTIR, ÖRGÜTLER OLACAKTIR”
Bakan Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yurt dışında size deyim yerindeyse çengel atmak isteyecek insanlar olacaktır, örgütler olacaktır, gruplar olacaktır. Çok iyi niyetli görünüm altında, sizin çalışmalarınızı yönlendirmek isteyenler olacaktır yerli ve yabancı. Özellikle gittiğiniz yabancı üniversiteler bu konularda çok uzmanlaşmıştır. Sizi yapacağınız çalışmalarda kendi ülkeleri açısından yararlı alanlara, konulara yönlendirmek isteyeceklerdir. Zaman zaman o konularda belki kendi çalışmalarınızın selameti bakımından ufak tefek kaymalar yapılabilir ama unutmayın ki asıl sizden Türkiye bir şeyler bekliyor. Ne yapacaksanız neticede Türkiye için yapacaksınız. Her defasında sınıf içi çalışma, bir ödev hazırlarken bile ‘bu Türkiye’de kimin işine yarar’ sorusunu da zihninizin bir tarafında bulundurun.”
Konuşmaların ardından Avcı, MEB Şura Salonu’ndan ayrılırken öğrencilerle sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.
Öte yandan toplantıya katılan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül de adaylara bilgilendirme konuşması yaptı.