Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, 1915 olaylarının 100’üncü yılı nedeniyle Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenen ayine katıldı. Ayine katılmayı borç bildiklerini belirten Bakan Bozkır, “Türk hükümetinin bir temsilcisi ilk defa böyle bir ayine katılacak. Bu acıların şahidi olarak anılmasına karşı değiliz” dedi.
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, 1915 olaylarının 100’üncü yılını anmak üzere Kumkapı’da bulunan Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlen ayine katıldı. İlk kez hükümetin resmi düzeyde temsiliyle gerçekleştirilecek ayine hükümeti temsilen katılan Bakan Bozkır, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bozkır, ayine katılmaktan onur duyduğunu belirterek, “Ermeni Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın yöneteceği ayine katılmaktan onur duyuyorum. 1916 yılında ilk defa resmi olarak yapılan bir ayin. Türk hükümetinin bir temsilcisi ilk defa böyle bir ayine katılacak. Ermeni kardeşlerimizle bin yıllık bir tarihimiz var. Bu tarihi sadece bir yıla 2015 yılına hapsetmek yanlış olacaktır. Biz 1915 olayları yerine 1870 yılından 1920 yılına kadar birçok insanın ölümüne sebep olan yılların incelenmesi arzusundayız. Ortak bir hafıza ama adil bir hafıza ortaya çıkacaktır” dedi.
“AYİNE KATILMAYI BORÇ BİLDİK”
“Biz Ermeni kardeşlerimizin yaşadıkları acılara saygı duyuyoruz” diyen Bozkır, “Bunu yaşanmış kötü bir olay olarak addediyoruz. Bu acıların şahidi olarak anılmasına hiçbir şekilde karşı değiliz. Bu nedenle de bu anma ayinine katılmayı borç bildik. Önümüzdeki döneme artık birlikte huzur içinde, barış içinde yürümeyi arzu ediyoruz. 100 yıldır bizimle birlikte yaşayan husumeti geride bırakmayı arzu ediyoruz. Bu ayinde çok değerli Ermeni kardeşlerimizle birlikte olacağız ve geleceğe güvenle bakacağız” ifadesini kullandı.