AB Bakanı Volkan Bozkır, AB’ye üyelik süreci ve Türkiye’nin yeni AB stratejisi konusunu görüşmek için bin 500 STK temsilcisi ve üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Bozkır, Türkiye’nin demokraside en büyük adımları AB sürecinde atabildiğini ve AB sürecinin kazandırdıklarının en büyük şahitlerinden biri olduğunu söyledi. Sivil toplumla bir araya gelmenin önemli olduğunu vurgulayan Bozkır, 80’li yıllarda 50 sivil toplum kuruluşu bulunurken, bugün 104 bin STK olduğunu hatırlattı. Toplantıda herkesin istediği şekilde konuşmasını isteyen Bozkır, "Amiyane ’atış serbest’ diye bir tabir vardır. Burada herkes istediğini söyleyebilir" dedi.
BİN 500 TEMSİLCİ VE ÜYE KATILDI
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Birliği projelerine ilişkin sivil toplumla görüş alışverişinde bulunmak üzere Antalya’ya geldi. Bakan Bozkır, kent merkezinde bir otelde düzenlenen AB’ye Üyelik Süreci ve Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi konulu sivil toplumla diyalog toplantısına katıldı. Toplantıya Antalya Valisi Muammer Türker, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel ve yaklaşık bin 500 sivil toplum temsilcisi ve üyesi katıldı.
"15 YILDIR BU İŞİN İÇERİSİNDEYİM"
Bakan Bozkır, AB sürecinin birçok insan açısından "olmazsa olmaz" kazanımların sağlandığı bir süreç olduğuna değindi. Sürecin 50 yıldır sürmesinden dolayı kafalarda soru işaretleri olabileceğini de ifade eden Bakan Bozkır, "50 yıl sürmesinden dolayı kafamızda belki soru işaretleri olabilir ancak bu sürecin Türkiye’ye kazandırdığı faydaları unutmamalıyız. 15 yıldır bu işin kesintisiz içerisindeyim. Türkiye’nin AB süreciyle ilgili neler kazandığının en büyük şahitlerinden biriyim" dedi.
Türkiye’nin çok önemli adımlarını AB sürecinde attığını ifade eden Bakan Bozkır, "Son 10 yılda Türkiye’de iki bin reform yasası geçirildi. Yeni bir medeni, ticaret, borçlar, ceza kanunları ve Milli Güvenlik Kurulu Yasası’nın olması gerektiği şekle getirilmesiyle ilgili YÖK’ün kanunun değiştirilmesi ve Anayasa’nın birçok maddesinin değiştirilmesi, kadın erkek eşitliği kavramının girmesi ve idam cezasının kaldırılması gibi demokraside çok önemli adımları AB sürecinde atabilmiştir" ifadelerini kullandı.
104 BİN STK BULUNUYOR
Sivil toplumla bir araya gelmenin önemli olduğunu vurgulayan Bozkır, 80’li yıllarda 50 sivil toplum kuruluşu bulunurken şimdiler de 104 bin STK’nın olduğu günlere geldiğini söyledi. STK’ların demokrasideki öneminden de söz eden Bozkır, "STK olmadan demokrasiden bahsedilemez. STK olacak ki, eleştirecek, önerilerde bulunacak. Uygulayıcılar bundan yararlanacak" dedi.
ATIŞ SERBEST
Toplantıda herkesin istediği şekilde konuşmasını isteyen Bakan Bozkır, salondakilere, "Amiyane ’Atış serbest’ diye bir tabir vardır. Burada herkes istediğini söyleyebilir" dedi.
Toplantı bakanın konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.