Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Rasulayn bölgesindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için açık sınır politikası uyguladıklarını söyledi.
Dünden itibaren Türkiye’ye geçen mülteci sayısının 3 bin 424’e ulaştığını ve 5 bine ulaşmasını beklediklerini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bütün güvenlik önlemlerini alarak geçişi gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bakan Canikli yaptığı açıklamada, "Suriye’de yaşanan çatışmalardan kaçan Suriyeli vatandaşların girişi Akçakale Sınır Kapısı’ndan başladı. Dün bin 100 kişi giriş yapmıştı. Bugün de giriş yapan 2 bin 824 kişiyle birlikte bu sayı 3 bin 424’e yükseldi. Bunların içerisinde Türkmenler’de var, diğer etnik kökenliler de var. Şuan çatışmalar devam etmektedir ve bunu oradaki yaşanan gelişmeler belirleyecektir. Fakat biz 5 bine kadar çıkabileceğini düşünüyoruz. Burada açık sınır politikası uygulamaktayız. Asla şu veya bu kadar kişi alacağız diye bir sınırımız yok. Çünkü karşı tarafta bir çatışma ortamı bulunmaktadır. 300 binden fazla kişi hayatını kaybetmiştir” dedi.
Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli mültecilerle ilgili alınan güvenlik tedbirlerini de anlatan Bakan Canikli, “Türkiye’ye çeşitli sınır bölgelerinden giriş yapan mülteciler otobüslerle Akçakale Sınır Kapısı’na getirilmektedir. Burada kimlik bilgilerinin yanı sıra parmak izleri alınmakta, fotoğrafları çekilmektedir. Ayrıca yanlarında getirdikleri çantalar valizler X-Ray cihazından geçirilerek kontrol edinmektedir. 0-15 yaş aralığındakilerin ise aşıları yapılmaktadır. Bu kadar önlemi alıyoruz, çünkü karşı tarafta otoriter bir yapı olmadığından her türlü sahte kimlik çıkartılabilinir. Geniş güvenlik tedbirleri ve kontrolleri yapılarak Türkiye’ye alınan mülteciler daha sonra kamplara yerleştiriliyorlar” diye konuştu.