Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üniversite öğrencilerine seslenerek, "Tahriklere kesinlikle kapılmamak lazım. Hele hele çatışmalara ve kavgalara hiç girmemek lazım. Düşüncelerimizi niye demokratik bir ortamda özgürce tartışmasını bilmiyoruz, niye paneller düzenlemiyoruz?" dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya’nın Alanya ilçesinde ziyaret, taziye ve toplantılara katıldı. Bakan Çavuşoğlu ilk olarak yapımı tamamlanma aşamasında olan 50 üniteli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi inşaatını ziyaret etti. Merkezi gezerek yetkililerden bilgi alan Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada ağız ve diş sağlığı merkezlerini önemsediklerini, 50 ünitelik hastanenin kısa sürede hizmete gireceğini söyledi. Çavuşoğlu, merkeze yakın bir bölgede 300 yataklı bölge hastanesi inşaatının da devam ettiğini belirtti.
Ardından işadamı Kamil Yüzbaşıoğlu’nun 4 gün önce vefat eden 80 yaşındaki annesi Hayriye Yüzbaşıoğlu’nun ailesine taziye ziyaretinde bulunan Bakan Çavuşoğlu, buradan Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi’ne geçti. Kaymakam Hasan Tanrıseven, Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve Dekan Prof. Dr. İbrahim Güngör tarafından karşılanan Bakan Çavuşoğlu, daha sonra öğrencilere konuşma yaptı.
Bakan Çavuşoğlu, üniversitelerdeki öğrenci olaylarına ilişkin, hiç kimsenin kimseden üstün olmadığını belirterek, öğrencilerden tahriklere kapılmamalarını, çatışmalara girmemelerini istedi. Bir öğrencinin üniversitelerdeki olaylar nedeniyle gençlerin hayatlarını kaybettiğini söylemesi üzerine Bakan Çavuşoğlu, öğrencilerin daha iyi eğitim alabilmeleri için üniversitelerin standartlarını yükselttiklerini söyledi. İlk göreve geldiklerinde burs miktarının 45 lira olduğunu, şu anda 330 liraya yükseldiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Birinci sınıf yurtlar yaptık. Üniversitelere araştırma için ayırdığımız bütçe arttı. İstenilen altyapıyı oluşturduk. Her türlü imkanı sağladık. Öğrencilerin de dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Hepimiz farklı etnik gruptan olabiliriz. Farklı siyasi partilere oy verebiliriz. Farklı ideolojilere sahip olabiliriz ama şunu unutmayın, hiç kimse kimseden üstün değildir" diye konuştu.
“TARTIŞIN AMA ÇATIŞMAYIN”
Öğrencilerden tahriklere kapılmaması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu şöyle dedi:
"Tahriklere kesinlikle kapılmamak lazım. Hele hele böyle çatışmalara, kavgalara hiç girmemek lazım. Düşüncelerimizi niye demokratik bir ortamda özgürce tartışmasını bilmiyoruz, niye paneller düzenlemiyoruz? Tartışın, Türkiye’nin sorunlarını, dünyanın sorunlarını tartışın. Zamanında üniversitelerde gençler ideolojik sebeplerle kamplara ayrıldı. Önce ayırdılar, sonra çatıştırdılar, birbirlerine kırdırdılar sonra da darbeyi yaptılar. Kalanları da idam sehpasında astılar. Katlettiler gençleri. Bugün hala ülkesine dönmeyen, yurtdışına kaçan kaç genç var biliyor musun? Biz o insanlara ’Dönün’ diyoruz, onun zeminini hazırlıyoruz."
Bakan Çavuşoğlu daha sonra Alanya’da özel bir yatırımcı firmanın açtığı ’Klassika-M’ adlı Rus kolejini ziyaret etti. Okulu gezen ve idarecilerden bilgi alan Bakan Çavuşoğlu, Rus öğrencilerin selfie isteğini de geri çevirmedi.
Bakan Çavuşoğlu daha sonra Başbakan Amhet Davutoğlu’nun Antalya ziyareti kapsamında yapılan toplu açılış töreniyle açılışı gerçekleştirilen Alanya Gençlik Merkezi’ni ziyaret etti. Bakan Çavuşoğlu Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenecek toplantıda mahalle muhtarlarıyla bir araya gelecek ve akşam saatlerinde ilçeden ayrılacak.