Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Antalya’da çekimlerine devam edilen ‘Ertuğrul ’ filminin setini ziyaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Antalya’nın Serik ilçesindeki Antalya Film Platoları’nda çekimine devam edilen, ‘ Ertuğrul’ filminin setini ziyaret etti. Bakan Çelik’e Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’de eşlik etti. Filmin Japon yönetmeni Mıtsotosh Tanaka ve senaryosunu yazan İskender Pala’dan film hakkında bilgiler alan Bakan Çelik, oyuncular ile de sohbet etti. Bakan Çelik, filmin bir sahnesinin çekildiği bölümü Tanaka ve Pala ile ekrandan takip etti. Bakan Çelik ve Başkan Türel ardından filmin çekildiği platoyu ziyaret etti. Çelik, filmin çekildiği fırkateyni gezdi.
Ziyaretin ardından açıklama yapan Çelik, ‘Ertuğrul’ filminin önemli bir film olduğunun altını çizerek, Türkiye Japonya arasındaki en önemli tarihsel olayları kapsayan bir film olduğunu söyledi.
Filmin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Japon mevkidaşı ile Türk -Japon ilişkilerindeki önemli olayların sinema sahnesine aktarılması için verdikleri karar neticesinde ortaya çıktığını aktaran Çelik, Türk tarihinin anlatıldığı en büyük bütçeli filmlerden biri olduğunu kaydetti.
“KÜLTÜREL DİPLOMASİNİN EN GÜZE ÖRNEĞİ”
Filmin iki olay üzerine kurulu olduğunu ifade eden Çelik, “ Birincisi tarihteki Ertuğrul faciası olarak bilinen Ertuğrul Fırkateyni’ni ve onun çevresinde geçen olayları anlatıyor. Diğeri de rahmetli Turgut Özal döneminde Tahran’dan Japonların Türk Hava Yolları ile çıkarılmasını tema olarak işliyor. Bu çok önemli kültürel diploması örneği. Bu film kültürel diplomasinin en güzel örneklerinden birisidir. Bu film bittiği zaman Türk- Japon ilişkileri açısından sinema lezzetiyle birlikte kültürel diplomasinin çok önemli örneğini vizyonda göreceğiz. Film kasım ayında gösterime girecek. Hükümetimiz ve Japon hükümeti karşılıklı olarak yarı yarıya katkıda bulunuyor” dedi.
“ÖRNEK OLACAK”
Filme herkesin büyük katkı koyduğunu dile getiren Çelik, “ Çok önemli bir yönetmen filmi çekiyor. Filmin bu aşamaya gelmesinden çok mutluyuz. Bakanlık açısından en önemsediğimiz projelerden bir tanesidir. Kasım ayı içinde vizyona girecek olması bizi çok memnun ediyor. Türk- Japon ilişkilerini sinema lezzetiyle anlatan film, bundan sonra örnek olacaktır. Kendi tarihimizle ilgili, başka ülkelerle ilgili oluşturabileceğimiz ortak ürünler açısından örnek olacaktır. Hem ortaya koyduğu sinema kalitesi açısından hem de gerçekleşen bütçe açısından örnek olacaktır. Bu projeyi ortaya atan Cumhurbaşkanı ve Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. Japon tarafı da projeye destek veriyor. Hepimizin üzerine titrediği proje anlamına geldi. Filmi izlemek için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.
“CİDDİ GİŞE GELİRİ”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilk defa bir filmden gelir elde edeceğini işaret eden Çelik, “ Biz şundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bizim görevimiz, kültürel ürünlere dersek vermek. Destek verdiğimiz ürünlerinden hepsi ödül kazanıyor. Ama bunlar geri dönüşümsüz oluyor bir çoğu. Bu film geniş bir izleyici kitlesine ulaşacak. O bakımdan sadece destek vermiş olmayacağız, ciddi bir gişe gelirine kavuşacağına inanıyoruz” dedi.
‘ERTUĞRUL’ HAKKINDA
İkinci Abdülhamid tarafından, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk dostluk ziyareti olarak Haziran 1890’da Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, dönüş yolunda 16 Eylül 1890 tarihinde Kushimoto bölgesi açıklarında tayfuna yakalanıp kayalıklara çarparak batmıştı. Faciada 587 denizci hayatını kaybetmiş, yerel halk tarafından kurtarılan 69 denizci iki askeri gemiyle İstanbul’a gönderilmişti. Japonya ve Türkiye arasındaki dostluğun temeli sayılan olayı beyazperdeye taşıyan, Türk-Japon ortak yapımı olarak çekimleri devam eden "Ertuğrul 1890" adlı filmi, ünlü yönetmen Mitsutoshi Tanaka çekiyor. Filmin, bu yılın kasım ayında vizyona girmesi bekleniyor.