Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’da Türkiye’nin tarım birikimi ve bilgisinin uluslararası düzeye dönüştürecek bir merkez oluşturduklarını belirtti.
Diyarbakır’da ’GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Güneş Enerjisi Tarlası Açılışı ve Kongre Merkezi Temel Atma’ töreni yapıldı. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde yapılan törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır milletvekili Oya Eronat, İl Valisi Hüseyin Aksoy ve çok sayıda davetli katıldı. Burada davetlilere hitap eden Bakan Eker, 12 asırdır bu bölgede tarım yapıldığını belirterek, tarımın iktisadi bir faaliyet olduğunu bu nedenle de bilgi ve teknoloji gerektirdiğini ifade etti. Bilgi ve teknolojinin olmadığı ülkelerin, diğer ülkelerle rekabet edemeyeceğini vurgulayan Eker, “Şuan bulunduğumuz yerde Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü vardı. 1960’lı yılların başında kurulmuş. Fakat biz buranın uluslararası bir nitelik kazanması gerektiğini düşündük. Bu nedenle de burayı Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi haline getirdik. Yani bu enstitüsü sadece Güneydoğu değil, bütün Ortadoğu ile Kafkaslar, Balkanlar ve Afrika’ya kadar Türkiye’nin tarım birikimini Diyarbakır üzerinden uluslararası düzeye dönüştürecek bir merkez oldu” dedi.
Bakan Eker, aynı zamanda burada bir kongre merkezi yapılmasını planladıklarını ve bugün temelini atacaklarını belirterek, bunun da hayırlı olmasını diledi.
Konuşmanın ardından kongre merkezinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Ardından Bakan Eker ve beraberindekiler güneş enerjisi tarlasının açılış kurdelesini kesmek üzere tarlaya geçti. Eker, buradaki açılıştan önce de çalışanların ağaç ve fidan dikimine yardım etti.