Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin 2018’de yaklaşık 46-47 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerine kavuşacağını belirterek, “Türkiye, 2018’de inşaatları süren kamu hastaneleri ile birlikte yaklaşık 95 bin yatak kapasiteli modern hastanelerle dünyada bir numara olacak” dedi.
Bakan Müezzinoğlu, bir dizi inceleme ve ziyaret ile parti çalışması kapsamında Mersin’e geldi. Mersin’deki programına sabah saat 9.00 sıralarında yapımı devam eden şehir hastanesi inşaatındaki incelemeleriyle başlayan Müezzinoğlu’na, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile ilgili kurum müdürleri ve AK Parti Mersin il yöneticileri eşlik etti.
Merkez Toroslar ilçesindeki şehir hastanesi şantiyesinde önce hastanenin maketini inceleyen Müezzinoğlu, daha sonra yüklenici firma temsilcileriyle basına kapalı bir görüşme gerçekleştirerek, inşaatın son durumu hakkında bilgi aldı. Daha sonra baret takarak inşaat alanına geçen Müezzinoğlu, inşaatta bir süre dolaşarak son durumu inceledi.
“HASTANE ŞUBAT AYINDA HASTA ALACAK”
Bakan Müezzinoğlu, incelemelerinin ardından inşaat alanında gazetecilere açıklama yaptı. Hem profesyonelce, iş güvenliği tedbirlerini de alarak hem de dinamik bir çalışma gerçekleştirildiğini gördüğünü belirten Müezzinoğlu, yüklenici firmaya teşekkür etti. Firma yetkililerini kutlayan Müezzinoğlu, “Öncelikle yüklenici firmaya teşekkür ederim ve tebrik ediyorum. ‘Seneye Şubat ayında hasta alabilirsiniz’ diyor. Bize olan sorumluluklarından neredeyse bir yıl öncesinden daha erken teslim edebilecek. Şu anda yaklaşık Haziran sonu itibariyle de kaba inşaatı bitireceğini ifade ediyor. Ümit ederim ki, kazasız belasız en kısa zamanda inşaat süreci tamamlanır ve hizmete girer” diye konuştu.
“ŞEHİR HASTANELERİ TÜRKİYENİN DÜNYA ÇAPINDA VİZYONER PROJELERİDİR”
Şehir hastanesinin Mersin’e çok farklı bir vizyon kazandıracağının altını çizen Müezzinoğlu, Türkiye’de yapımı devam eden şehir hastaneleri hakkında da bilgi verdi. Şehir hastanelerinin, Türkiye’nin sağlık alanındaki dünya çapında vizyoner projeleri olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, başta CHP olmak üzere başlangıçta bu projeye karşı çıkanları da eleştirdi. Müezzinoğlu, “Birileri bu projelere çok karşı çıktı. Bu projelerin gecikmesiyle ilgili çok gayret sarf ettiler. Yasal düzenlemelerimizi Anayasa Mahkemesi’ne götürdüler, yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi ne yazık ki ülke adına, millet adına olmayan vizyonsuzluğu nedeniyle veya olan vizyonsuzluğu nedeniyle bu projelerimizi büyük oranda da geciktirmeyi başardı. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, bu ülkenin muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki o hedefe mutlaka her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ulaşacaktır. Bunların en güzel ispatlarından biri de şehir hastaneleri olacaktır” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, 2018’DE 95 BİN YATAK KAPASİTELİ MODERN HASTANELERİYLE DÜNYADA BİR NUMARA OLACAK”
Şu anda Ankara Bilkent’te 3 bin 650, Mersin’de bin 260 yatak kapasiteli hastaneler de dahil toplam 26 bin yatak kapasiteli 16 şehir hastanesinin inşaatlarının hızla devam ettiğini bildiren Müezzinoğlu, tamamının 2016-2017’de hizmete gireceğini kaydetti. Bunların dışında şu anda ihale süreçlerini yaptıkları, YPK onayı aldıkları şehir hastaneleri olduğunu da dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
“Yıl sonuna kadar da yine 24-25 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerimizin ihale süreçlerini tamamlayacağız ve 2018’e geldiğimizde bu ülke, kamu-özel işbirliğiyle yaklaşık 46-47 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerine kavuşacak. Sağlık turizminde de Türkiye’yi bölgenin sağlık merkezi yapacağız.”
Şehir hastaneleri dışında kamu olarak şu anda 32 bin yatak kapasiteli 226 tane hastanenin inşaatlarının da sürdüğünü ifade eden Müezzinoğlu, şunları söyledi:
“Onlar da bu yıl ve gelecek yıl hizmete girecekler. Yine kamu olarak biz bu yıl yaklaşık 12 bin yatak kapasiteli 43 tane yeni projemizin ihalelerini tamamlayacağız ve 2018’e geldiğimizde yaklaşık 95 bin yatak kapasiteli Türkiye sağlık alanında fiziki mekanlarını çok ileri teknolojiyle yaptığı ve çok ileri tıbbi donanımla donattığı bu modern hastanelerle dünyada bir numara olacak. Şu anda yaklaşık 65 bin yatak kapasitenin inşaatı devam ediyor. Dünyada bir başka ülke yok.”
Türkiye’nin bütün bunları siyasi istikrar sayesinde kazandığına dikkat çeken Müezzinoğlu, “Birileri soruyor ‘13 yıldır ne yaptınız’ diye. 13 yıldır neler yaptığımızı ona 13 gün anlatsak bizim zamanımız yetmez. Ama milletimiz, vatandaşımız görüyor. İnşallah bu istikrar güçlü bir şekilde devam edecek, onların hayallerinin ötesindeki projelere de bu milletimiz kavuşacak. Bizim görevimiz millete hizmet etmek, daha iyisini, daha güzelini yapmak ve bu ülkeyi de 2023’te Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde inşallah o muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki hedefe oturtmak” şeklinde konuştu.
Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’de yeniden ortaya çıkan Kuş Gribi’ne yönelik bir soru üzerine ise şunları söyledi:
“Ben o konuda her gün konuştum, bugün artık konuşmayacağım. O Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza sorun. Sağlık Bakanlığı’nı ilgilendiren bir boyut şu anda yok.”