Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ekonomik ve siyasi istikrarın bir araya gelmesiyle Türkiye’nin cumhuriyet tarihinin en büyük hamlesini yaptığını söyledi.
AK Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili adayı olan Bakan Volkan Bozkır, seçim çalışmaları kapsamında Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde ziyaretlerde bulundu. Sanayici iş adamları ile bir araya gelen Bakan Bozkır, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ekonomik ve siyasi istikrarın bir araya gelmesiyle Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihinin en büyük hamlesini yaptığını belirten Bakan Bozkır, “Bütün rakamlara baktığınızda ve 2002 ile bugünü mukayese ettiğimizde rakamların üçe katlandığını görüyoruz. Milli gelir o gün 250 milyar dolardı bugün 830 milyar dolar. Kişi başına milli gelir 3 bin dolardı, bugün 11 bin dolar. Ticari ihracatımız 50 milyar doların altındaydı, bugün 170 milyar dolar. Turizm gelirleri 3 katlandı. 75 üniversitemiz vardı, 193 üniversitemiz var. Gerçekten bu cumhuriyet tarihinde kat edilmiş büyük bir mesafedir. Geçmişte 4 kalem mal ihracat eden Türkiye bugün 14 800 kalem mal ihracat ediyor. Gerçekten çok dengeli bir ticaret yapıyoruz. Avrupa Birliği ile karşılıksız ve gümrüksüz olarak 150 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Bu bir anlamda sanayimizin rekabet gücünü ortaya koyuyor” diye konuştu.
“Tabi önümüzdeki dönemde bu siyasi ve iktisadi istikrarın devamı çok önemlidir” diyen Bozkır, şöyle devam etti: “2002 yılında petrol fiyatları 15 dolardı. Bu dönem zarfında ise petrol fiyatları bir ara 140 dolara çıktığını hesap edersek aslında çok büyük bir enerji faturasına rağmen böyle bir gelişmenin kat edilmiş olması daha önem arz ediyor. Dünya’da çok büyük bir ekonomik kriz yaşandı. Rakamlara baktığımızda, ikinci cihan savaşı rakamları sonrasıyla bu ekonomik kriz sonrasındaki dünyanın rakamları hemen hemen aynıdır. Yani krizin dünyadaki tahribatı ikinci cihan savaşı sonrası kadar büyük olmuştur. Ama dünya bu sıkıntı içindeyken Türkiye bilakis kendisini katlayarak ekonomik açıdan güçlenerek çıkmıştır. 2000 yılında beklide Türkiye en büyük krizini yaşadı. 22 banka battı. Türkiye bunun karşılığında bugünün rakamı baz alındığında 200 milyar dolar ödeme yaptı. Ama 2002 yılı ile bugün arasında dünyada 1000 banka batarken özellikle 2002’den sonra oluşan yapı ile Türkiye’de artık o günlere dönemeyeceğimiz bir durum oluştu. Yine dünyada işsizlik yaşanırken Türkiye istihdam oluşturmuştur.”
Bakan Bozkır, Türkiye’de etnik kimliğine, dini inancına ve yaşam biçimine bakılmaksızın herkesin kendisini birinci sınıf vatandaş hissedeceği bir ortamı oluşturduklarını belirterek, “Öteki kavramı Türkiye’yi çok uzun yıllar bölmüştür. Çok insanımız kendini öteki hissetmiştir. Ama Türkiye süreçten sonra hiç kimsenin kendisini öteki hissetmediği ve geleceğe güvenle baktığı bir ülke oldu. İnşallah bu 7 Haziran seçimlerinde siyasi istikrarın devam edeceği ve ekonomik istikrarının önünü açacağı, Türkiye’de hiç kimsenin kendini öteki hissetmeyeceği yeni dönemin sonucu da alınacaktır” dedi.