Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasadaki kalifiye eleman ihtiyacından doğan sıkıntıların önüne geçilmesi için önemli adımlar atıldığını belirterek, “Hedefimiz Avrupa’nın ilk 3 büyük ekonomisinden biri olmak" dedi.
Dünyanın 2’nci büyük Ayakkabı ve Moda Fuarı (AYMOD) Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bin 400 markaya ev sahipliği yapan fuar açılış programına Bakan Zeybekci’nin yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin ve çok sayıda firma sahibi katıldı.
“TÜRKİYE 12 YILDA DÜNYANIN 17’İNCİ BÜYÜK EKONOMİSİ OLDU”
Türkiye’nin son 12 yılda dünyanın 17’inci büyük ekonomisi olduğunu belirten Zeybekci, ”Türkiye 12 yılda 35 milyar dolardan 171 milyar dolara geldi. Türkiye 12 yılda milli gelirini 230 milyar dolardan 820 milyar dolara getirdi. Türkiye bütün bunları gerçekleştirirken, sizlerin alın teri ve emeklerinizle gerçekleştirirken başkalarının modalarına, başkalarının tasarımlarına, başkalarının teknolojilerine, başkalarının pazarlama alanlarına, başkalarının dağıtım alanlarına tabii olarak Türkiye edilgen bir ekonomi olarak fasoncu bir üretim anlayışıyla Türkiye bu başarıyı elde etti” dedi.
“2023 HEDEFİ AVRUPA’DA ÜÇÜNCÜ BÜYÜK EKONOMİ OLMAK”
Türkiye’nin 2023 hedeflerine değinen Zeybekci, ”Hedefimiz 2023. Hedefimiz 150 milyar dolar ihracattan 500 milyar dolara çıkmak. Hedefimiz 50 milyar dolarlık hizmet gelirinden, 150 milyar dolara çıkmak. Hedefimiz ortalama 25 milyar dolarlık müteahhitlik kontratlarından 150 milyar dolarlık müteahhitlik kontratlarına çıkmak. Hedefimiz Türkiye’nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olması. Hedefimiz Avrupa’nın ilk 3 büyük ekonomisinden biri olması. Bunu nasıl gerçekleştireceğiz. Edilgen bir kurum olarak değil. Başkalarının tasarladığı, başkalarının dağıtım kanallarının ayarladığı, başkalarının dizayn ettiği ayakkabıları üreterek değil. Artık Türkiye olarak kendi modamızı, kendi dizaynımızı, kendi teknolojimizi, kendi bölgemizde hammadde ve enerjide kendi hakimiyetimizi kurarak 2023 hedeflerine ulaşabileceğiz” diye konuştu.
PİYASAYA YETİŞMİŞ ELEMAN YETİŞTİRİLECEK
Piyasadaki yetişmiş eleman sıkıntısına çözüm noktasında önemli adımlar atıldığını anlatan Zeybekci, şunları söyledi: ”Sizin en büyük şikayetlerinizden birisi neydi? Yetişmiş eleman değil miydi? Usta eleman bulamıyoruz. Yetişmiş eleman bulamıyoruz diyor muydunuz. Şimdi size şunu getirdik. İş başı eğitim, işyerinizde iş başı eğitim kapsamında işe aldığınız acemi elemana 6 ay asgari ücret olarak maaşı sigortası ve stopajının tamamını hükümet olarak biz ödüyoruz 6 ay boyunca”
“Altı ayda da öğrenir herhalde işi artık değil mi” diyerek espri yapan Bakan Zeybekci, salondakileri güldürdü. 6 ay sonunda yetişen elemanları çalıştırmak isteyenlere destek olunacağını dile getiren Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: ”O yetiştirdiğiniz kardeşimizi 6 ay sonunda siz evet bunu ben çalıştırmaya devam edeceğim diyorsanız, özellikle sizin sektörünüz için söylüyorum yaklaşık 4 yıl boyunca işveren sigorta işveren payını ve stopajını biz ödemeye devam ediyoruz”
“DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK FUARINI YAPMAK HERKESE NASİP OLMAZ”
Dünyada yapılan ikinci fuarı yapabilmenin herkese nasip olmayacağını ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, sözlerine şöyle devam etti: ”İnşallah kısa zamanda birincisini yaparız bu sektör bunu yapabilecek güçte ama bir şart var. Biz 15 yıldır ayakkabı sektörünü koruyabilmek için değişik şekillerde koruma önlemleri getirdik. Son olarak da sayın bakanımız bize bitmiş olan koruma önlemlerine çok büyük destek verdi. Deri ayakkabıda yüzde 50, suni ayakkabıda yüzde 30 ve ilave bir ek vergi getirerek bize bu konuda çok büyük bir destek verdi. Biz bu desteği alırken şunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Biz bu desteği aldık ama verimliliği göz ardı edelim, karlarımızı artıralım, herhangi bir şekilde yatırım yapmayalım. Böyle bir şey yok. O zaman bu politika ters teper.”
Açılış kurdelesini kesen Bakan Zeybekci, sonra stantları ziyaret ederek firma sahipleriyle sohbet etti. Ziyaret esnasında uğradığı bir mağazada kendisine ayakkabı hediye edilen Zeybekci, gazetecilerin nasıl ayakkabı tercih ediyorsunuz sorusuna yerli üretim ayakkabılarını tercih ettiğini söyleyerek yanıt verdi.