Başbakan Ahmet Davutoğlu, kimsenin kaybettiği seçimden zafer çıkarmaya kalkmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Şimdiden zafer ilan eden ana muhalefet partisi 37 ilde milletvekili çıkaramıyor, üçüncü parti 32 ilde çıkaramıyor. Büyük zafer kazandığı iddia edilen 4. parti 56 ilde milletvekili çıkaramıyor. Herkesin kendi muhasebesini yapması lazım. Bu seçimler göstermiştir ki Türkiye’nin omurgası AK Parti’dir" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2015 milletvekili genel seçimleri sonuçlarının açıklanmasının ardından AK Parti Genel Merkezi’nde balkon konuşması yaparak vatandaşlara seslendi. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, "Tarihin derinliğinden beslenen, dalları istikbale uzanan kutlu yürüyüşümüzün değerli dava arkadaşları. Bu davanın bugünkü teşkilatlanmış hali olan AK Parti’nin değerli mensupları hepinize selam olsun. Ankara’ya bugün bu seçim gecesine Türkiye’nin 81 vilayetini dolaşmış olarak geliyorum. Sizlere, Sakarya’dan, Kızılırmak, Ceyhan’dan, Ağrı’dan, Cudi’den, Ilgaz’dan, Istıranca’dan selamlar getirdik. Selam olsun ülkemizin her köşesine ırmağına, dağına ovasına. AK Parti’nin demokrasi balkonu kıldığı bu balkondan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Onlara da selam olsun, her birimizi bağrımıza basıyoruz. Allah onların iradelerinden razı olsun. Bu balkonu bir demokrasi balkonu yapan Cumhurbaşkanımıza da selam olsun" ifadelerini kullandı.
"Aziz dava arkadaşlarım, sizin bu coşkunuz dahi tam bir demokrasi şölenimizdir" diyen Davutoğlu, "Bu şöleni yaşatan teşkilatımıza selam olsun. İşte, bir demokrasi şöleninin akşamında hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. En büyük teşekkürü ihtiram milletimizedir. Aziz milletimizi bu seçim gününde tebrik ediyorum. İrade beyan eden her aziz vatandaşımıza selamlarımı ve saygılarımı sunuyorum. AK Parti hareketi 13 yıldır tek bir şeyin davasını verdi o da milli irade. Her türlü engelle karşılaştık. Kurucu genel başkanımız yasaklı ilan edildi, 2007’de e-muhtıra vermeye kalktılar. Partimizi kapatmaya çalıştılar ama biz hep ’milli irade’ dedik. Hep milli irade demeye devam edeceğiz. Aziz milletimize bu yüksek katılım dolayısıyla suhuletle bir seçimi daha başarıyla gerçekleştirmesi dolayısıyla saygımızı sunuyoruz" dedi.
Milletin kararının nihai karar olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Bu karara saygı, bütün taraflar için zarurettir. Buradan AK Parti’nin demokrasi makamından balkonundan sesleniyorum, yüce milletimizin kararı herşeyin üstündedir. O kararın gereği her şartta yerine getirilecektir. Kimsenin bundan şüphesi olmamalıdır. 13 yıl içinde büyük sınavlardan geçtik, hiçbir zaman eğilmedik hiçbir zaman eğilmeyeceğiz. arkasında millet, tarih olanlar, irfan, hikmet olanlar eğilmez. Biz, milletten geldik, milletle yürüyoruz. Kaderimiz millletin kaderidir. İkinci teşekkürüm AK Parti teşkilatlarına bu modern demokrasi tarihimizin en büyük ailesine AK Parti teşkilatına teşekkürlerimi sunuyorum. Bir ahlak abidesidir AK Parti hareketi. Kurucu genel başkanımızdan bu yana nice çetin yolculuklardan zaferle çıktık. 10 seçimi geçmişte zaferle birincilikle geçirdik, şimdi hamdolsun 11. seçimin de birincisi AK Parti’dir. Bütün teşkilatlarımıza teşekkür ediyorum. Bütün seçim kampanyasını takip eden aziz milletimiz, ’Evet, ya Allah diyoruz bu gece tekrar Bismillah’ diyoruz. Büyük tarihi yürüyüşler için 12-13 yıllık süre bir başlangıçtır. Hamdolsun, büyük başarılara imza attık, daha büyük başarılar bizi bekliyor. Bir an bile tereddüt etmeyeceğiz, bir an bile durmayacağız, bir an bile milletten ayrı düşmeyeceğiz. AK Parti hareketi bir ahlak, erdem hareketidir. Bugün benimle birlikte olan MYK üyelerimiz, bakanlar kurulumuza baktığınızda her biri iki aydır bütün vilayetleri dolaşıyorlar. ’3 dönemi bitenler, nefesi kesilir mi’ diye bekleyenler hayretle takip ettiler ki bizim için dönemler değil, asırlar önemlidir. Yine milletimiz de takdir etmiştir. Bu seçim kampanyasında 81 vilayette vatandaşlarıyla buluşan tek parti AK Parti’dir. Onun için değerli teşkilat mensuplarımıza sesleniyorum, her birinin alnından öpüyor, tebrik ediyorum. Bugün AK Parti bir kez daha destan yazmıştır. Birliğin, beraberliğin adresi olmuştur. Teşekkür ediyorum, coşkulu mitingler, büyük mesajlar için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"TÜRK DEMOKRASİSİ GÜÇLÜDÜR"
Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ayrıca, hiç şüphemiz yok hep beraber kutlu yürüyüşümüz bir an bile sekteye uğramadan devam edecek inşallah. Üçüncü teşekkürüm bütün bu seçim sürecinde seçimlerin suhuletle gerçekleşmesini sağlayan güvenlik görevlilerimize, emniyet görevlilerimize, yüksek seçim kuruluna, bu seçim öncesinde birçok şahibe söylentileri çıkararak demokrasimize leke vurmaya çalıştılar. Şimdi soruyorum, bu demokrasi tecrübesiyle Türkiye kendini ispat etti mi? Neticeyi önceden neredeyse bir şekilde şekillendirmek adına şaibe çıkaranlar şu anda utanç duymalılar. Türk demokrasisi güçlüdür. Hiçbir şekilde hiçbir şahibeyle gölge düşmeyecektir. Şimdiye kadar böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır. Dördüncü teşekkürüm, yurtdışında gönül coğrafyamızda, Orta Asya’da, Semerkant, Buhara’da, Tunus’ta, Gazze’de, Suriye’de, Irak’ta bu hareket için dua eden kardeşlerimizedir. Her birinden mesajlar geldi. Siz 12 yıldır bize kol kanat gerdiniz. Biz bu topraklarda ayaklarımız üstünde dimdik dururken onların her zaman yanında olmaya devam edeceğiz."
"MİLLETİN REFAHI, VATANIN HUZURU İÇİN NÖBETTE OLDUK, NÖBETTE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
"Aziz dava arkadaşlarım gelelim buradan vereceğimiz temel mesajlara, herşeyden önce şunu göstermek isteriz ki AK Parti bu seçimin galibi ve birincisidir" diyen Başbakan Davutoğlu, "Bundan şüphe yoktur. Kimse kaybettiği seçimden zafer çıkarmaya kalkmamalıdır. Herkes kendi muhasebesini yapmalıdır. AK Parti 76 ilde milletvekili çıkardı, 56 ilde birinci oldu, 6 bölgede birinci olan parti AK Parti’dir. Ben özellikle diğer parti temsilcilerinin ne diyeceğini takip ederek çıktım. Şimdiden zafer ilan eden ana muhalefet partisi 37 ilde milletvekili çıkaramıyor, üçüncü parti 32 ilde çıkaramıyor. Büyük zafer kazandığı iddia edilen 4. parti 56 ilde milletvekili çıkaramıyor. Herkesin kendi muhasebesini yapması lazım. Bu seçimler göstermiştir ki Türkiye’nin omurgası AK Parti’dir. Her vatandaşla kucaklaşabilen yegane parti AK Parti’dir. bundan sonra vatanın doğusuyla batısını birleştirmeye devam edecek miyiz? Buradan mesaj olması itibarıyla bütün milletimize seslenmek istiyorum bir siyasi tablodan istikrarımızın zarar gelmemesi için, 12-13 yıllık Türkiye’nin kazanımlarının herhangi bir zarar görmemesi için her türlü tedbiri alacağız. AK Parti olarak, devletin bekası, milletin refahı, vatanın huzuru için nöbette olduk. Nöbette olmaya devam edeceğiz. Milletimiz rahat olmalıdır" ifadelerini kullandı.
"BURADAN BÜTÜN TEŞKİLATLARA MESAJIM ŞUDUR..."
Başbakan Davutoğlu, "12-13 yılın sınavlarından geçmiş AK Parti kadroları bu ülkede istikrarar, huzura zarar verilmesine asla izin vermeyecektir. Bu milletin geleceğinin teminatı AK Parti omaya devam edecektir. Bu neticeden hareketle herhangi bir çevre kriz senaryolarına yatırım yapmaya kalkacaksa AK Parti’nin iman, azim dolu kararlı kadroları dimdik ayakta olacaktır. Demokratik süreçler içinde, ekonomimizin, istikrarının bozulmaması, kardeşliğimize herhangi bir sekte vurulmaması için alınacak her türlü tedbiri alacağız. Kimsenin bundan şüphesi olmamalıdır. Vatandaşlarımız oylarını kullandılar hepsine hürmet ediyoruz. Onların iradesi herşeyin üstündedir. Biz,kendi değerlendirmemizi yapacağız. Bu değerlendirmeyle birlikte milletimizin huzuru için atılması gereken adımları istişare ederek atılması gereken vakitte atacağız. Milletimiz huzur içinde olmalıdır. Milletimiz geleceğe her zamanki güvenle bakmalıdır. Milletin omurgası AK Parti görev başındadır, görev başında olacaktır. Buradan teşkilatlarımıza mesajım şudur, çok büyük bir görev ifa ettiniz. Bütün kadroyu seçim kampanyası boyunca ayakta tuttunuz. Size talimatımız, tavsiyemiz şudur, yarın yeni bir güne yeni bir dava aşkıyla ’ya Allah, Bismillah’ diyerek başlayacaksınız. Kimsenin AK Parti üzerinden herhangi bir şekilde hesap yapılmasına izin vermeyeceksiniz" dedi.
"Sizler, bu milletin omurgasısınız" diyen Davutoğlu, "Ben AK Parti teşkilatların ferdi, sizlerin genel başkanı olmakla gururların en büyüğüne sahibim. 81 vilayeti gezerken, nasıl bir dava aşkıyla hareket ettiğinizi gördüm. Buradan bütün teşkilatlarımıza sesleniyorum, Ağrı’dan Edirne’ye, Kars’tan Bursa’ya kadar, bütün teşkilatlarımıza hepinizi tebrik ediyorum, gözlerinizden öpüyorum. Siz, ’ülkenin şu veya bu etnik kesimlere, bölge diye ayrılması tehlikesi’ karşısında her yerde dimdik durdunuz ve albayrağı dalgalandırdınız. Allah sizlerden razı olsun. Teşkilatlarımızın her bir ferdi yarından itibaren yeni bir yolculuğun aşkıyla bu kutlu yürüyüşe devam edecek. AK parti her halükarda milletin omurgası ve teminatı olmaya devam edecek. Bütün vilayetlerde bütün teşkilatlarımızı barış içinde, bu demokrasi şöleninin yaşamaya ve Türkiye’nin geleceği ile ilgili her türlü çalışmayı yapmaya davet ediyorum. Hiçbir şekilde durmayacağız, yola aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Birlik ve beraberlik içinde bize oy vermiş olsun, vermemiş olsun bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağız, bütün vatandaşlarımıza selam vereceğiz, selam alacağız, dertleşeceğiz. Bu seçimlerden alınması gereken mesajları hep birlikte değerlendirecek, daha da kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Bu seçim zorlu süreçler içinden geçen bir seçim oldu. Sadece Türkiye içindeki patiler değil, Türkiye dışındaki çevreler, bu partilerle birlikte hareket eden paralel yapılar hepsi birden AK Parti’yi zaafa düşürmek istediler. Bütün bu cephe karşısında biz Erzurum’da yola çıkarken hayırlar fethola, şerler defola diyerek yola çıktık. Yine aynı şeyi söylüyoruz, bu neticeyle hayırlar fethola, şerler defola. Yolumuz bizim yolumuz hayır, hikmet, irfan yoludur. Allah bu yolun yolcusu olan AK Parti kadrolarının gücünü azmini artırsın. Azmini kararlılığını artırsın. Birliğimizi beraberliğimizi daim etsin."
PARTİLERE YENİ ANAYASA ÇAĞRISI
"Buradan diğer partilere olan mesajımız açıktır" diyen Davutoğlu, "Küçük hesaplarla yenilgiler üzerinden zafer üretmeye kalkmamalılar. Biz kendi değerlendirmemizi yapacağız, herkes kendi değerlendirmesini yapmalıdır. Türkiye’de istikrar ve huzur içinde yeni bir sivil anayasa yapımı konusuda 12 Eylül anayasasını artık tarihe gömmek konusunda bütün partilere tekrar çağrı yapıyoruz. Özgürlükçü, insan onuruna dayalı, geleceğe ve istikbale geleceğe gençleri en iyi şekilde hazırlayan yepyeni bir anayasa için harekete geçelim diye çağrıda bulunuyoruz. Türkiye, AK Parti iktidarları döneminde özgürlükçü reform anlayışıyla bugünkü demokratik düzeye ulaştı. Bunu korumaya kararlıyız ama her partinin şiddetle terörle arasına mesafe koyması gerekir. Her partinin, gerilimci bir politika yerine en iyi düşündüğü formülleri masaya koyması gerekir. Biz, her türlü düşünceye açığız ama birşeye kapalıyız artık bir daha Türkiye’de darbe ve vesayet kültürü asla olmayacak. Hiçbir güç milli iradenin üstünde egemenlik kuramayacak, hiçbir lobi hiçbir çevre Türkiye’nin kaderini belirleye kalkamayacak. İşte bunun için herkesin, kendisini, partisini ve ülkesiyle, gelecekle ilgili düşüncelerini ortaya koymasının vaktidir. AK parti 12 yıllık iktidarı döneminde bütün bunları icraatıyla ortaya koydu. Bundan sonra da her haliyle bilinsin ki AK Parti millet için en doğru olanı yapmaya kararlıdır" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ve nihayet bir mesajım da günlerdir haftalardır dualarla bizi destekleyen kafkaslara, balkanlara. Hiç merak etmeyiniz ak parti bu ülkede var oldukça sizin davanız, meselesiniz bizim meselemizdir. Biz, her şeye rağmen ve her şartta adalet demeey devam edeceğiz. Hak davasını adalet davasının bayrağını yüceltmeye devam edeceğiz. bu gece vakti böyle coşkuyla sizinle birlikte olmamız gelecekle ilgili olan kararlılığımızı birkez daha pekiştirdi. Milli iradeyi gerçekleştirmeye var mısınız? Adalet, irfan ve hikmet davasını kararlılıkla devam ettirmeye var mısınız? Malazgirtten beri gelen kutlu yürüyüşü nice asırlara iletmeye var mısınız? Bu çağrıları Türkiye’nin 81 ilinde yapan AK Parti teşkilatlarına, vatandaşlarımıza bir kez daha sunuyorum. Bu seçim sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum. Yarın yeni Türkiye için yürümeye devam edeceğiz. Bir omaya iri olmaya diri olmaya milli birliği milli iradeyi ve insan onurunu korumaya her gönüle girmeye her haneye bereket getirmeye kudretli ve şefkati yeni Türkiye’yi inşa etmek için gece-günüz çalışmaya Allah, tarih ve millet önünde söz veririz, söz veririz. Söz mü Ankara, Türkiye, söz mü? Allah sözümüzü ve ahdimizi tutacak gücü bize nasip eylesin. Devletimize ve milletimize zeval vermesin."
Başbakan Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile birlikte kendisini bekleyen vatandaşları selamladı. Balkon konuşmasında, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ali Babacan ve Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal da hazır bulundu.
Vatandaşlar, Davutoğlu’nun ellerinde Türk bayrakları ve AK Parti flamalarıyla karşıladı.