Başkanlık sistemini değerlendiren BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, federatif yapıda imtiyazların olduğunu belirterek, “Bu durum ülkenin parçalanmasına sebep olur" dedi.
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, başkanlık sistemi tartışmalarını değerlendirdi.
“Başkanlık sistemi bölünme demektir” diyen Haydar Baş şunları söyledi: "Türkiye’nin üniter yapısı zorlama sonucu ortaya çıkmış bir yapı değildir. Hacı Bektaş-ı Veli hazretleri 1200’lü yıllarda Anadolu’ya geliyor ve buradaki etnik grupların hemen hemen yüzde yüzünü Müslüman’laştırıyor. Bunların içinde Keldani var, Süryani var, Laz var, Çerkes var, Yezdani var, Ermeni var, Rum var yani 36 etnik grup var. Bu etnik gruplar İslam medeniyeti, maneviyatı ve de siyaseti ile yoğruluyor ve bir millet oluyor. Bu milletin adına da ’Müslüman Türk Milleti’ deniyor. Bu Müslüman Türk Kimliği de üniter yapımızın kimliğidir. Şimdi sen kalkıp bu yapılanmayı ne adına bozmaya çalışıyorsun.”
"BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’NİN BÖLÜNMESİ DEMEKTİR"
"Türk milletini halklara bölecekler. Kürt halkı, Laz halkı, Çerkes halkı gibi bölerek Türk milleti kavramını yok etmeye çalışıyorlar" diyen Haydar Baş, "Bunu bilerek yapıyorlar veya bilmeyerek yapıyorlar ama yanlış yapıyorlar. Binaenaleyh bu yanlış yapıldığı zaman federatif yapılar, devletler devreye girer ve federasyon adı altında bir kurum oluşur. İşte Başkanlık Sistemi bunun adına denir. Şimdi kardeş yaşayan bu milleti kalkıp da halklara bölmek ve bunun üzerine bir devlet sistemi geliştirmek tamamen yanlıştır, milletin aleyhinedir. Parti olarak da görüşümüz budur. Federatif yapı da imtiyazlar vardır. Üniter yapı da ise herkes eşittir. Ülkenin doğusundaki, batısındaki, güneyindeki, kuzeyindeki bütün vatandaşlar eşittir. Hiç kimsenin imtiyazı yoktur ama şimdi ’A halkının imtiyazı olsun’ diyorlar. O zaman B halkı ’benim de imtiyazım olsun’ demez mi? Bu durum ülkenin parçalanmasına sebep olur" dedi.
"HAKLARI DEVLET DEĞİL, SİYASİLER GASP ETTİ"
Prof. Dr. Haydar Baş, ülkenin bir bölümüne hizmetin eksik gitmesinin sorumlusunun da devlet değil siyasiler olduğunu ifade etti. Prof. Baş, "Tüm vatandaşlarımız eşit haklara sahip olmasına rağmen siyasiler bu hakları gasp etmiş ve ideolojik sebeplerle vatandaşlarımızın haklarını vermemiştir. Sanki bu hakkı devlet gasp etmiş gibi şimdi üniter yapıdan vazgeçip ideolojik bir anlayışla bazı grupları imtiyaz sahibi yapmak suretiyle düzeni bozmak istiyorlar" dedi.