TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, “28 Şubatın en ağır mağdurlarından birisi benim. Suçum ise Recep Tayyip Erdoğan hapse girdi, bunlara karşı dik durmamdı. Tek suçum bu” dedi.
Büyükçekmece’deki 19 Mayıs İlkokulu konferans salonunda gerçekleşen “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” konferansına TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu katıldı. Konferansta, Burhan Kuzu’nun yanı sıra AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanı Hatice Bozdağ, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar hazır bulundu.
Katılımcılara hitap eden Kuzu, “28 Şubatın en ağır mağdurlarından birisi benim. Suçum ise Recep Tayyip Erdoğan hapse girdi. Başörtülü çocuklara zulüm yapılıyor. İmam Hatip okullarına uygulanan kat sayı uygulamasından doğan cinayet. Hasılı insanlar düşüncesinden dolayı yargılanıyor. Şiir okudu diye Tayyip Bey hapse giriyor. Bunlara karşı dik durmamdı. Tek suçum bu” dedi.
“BAŞKANLIK MODELİ GELMEZSE TÜRKİYE AYNEN GERİ GELİR”
Burhan Kuzu, “Sayın Cumhurbaşkanımız malumunuz il il geziyor. Gece gündüz koşuyor. ‘Bunu devlet meselesi yaptım. Millet meselesi olarak görüyorum’ diyor. Öbür taraftan seçim beyannamemizde yazdık. AK Parti olarak geldiğimiz de bunu yapacağız dedik. Bu da önemli bir adım olarak gözüküyor. O halde AK Parti’ye bu düşüyor. Açık söylüyorum bugün olmaz başka zaman olur. Ama şu Büyükçekmece’deki konferansı unutmayın. Başkanlık modeli gelmezse Türkiye’ye eski Türkiye aynen geri gelir. Hepte bunu görürsünüz. İnşallah gelmez diyeceğim ama sistemin kendi böyle. Bu sadece bizde de değil. Başka ülkelerde de aynı sıkıntı oluyor bu parlamenter model. Yakında İngiltere 2010’da bu oranın sistemi. Şimdiki parlamenter model İngiliz’in sistemidir. Bizim getirmeye çalıştığımız Amerika modelinin Türkiye’ye uyarlanmış biçimi olacak inşallah. İngiltere’de 2010’da koalisyon geldi. Adamlar iki sene dayanamadılar. İllallah ettiler. Üç parti koalisyon kurdu. Dediler ki acaba biz ne yapsak. Başkanlığa mı geçsek. Onlar bile böyle düşünmek zorunda kaldılar. İtalya dünyada koalisyonlardan bıkmış bir ülke. Anası ağlamış Kayseri tabiriyle. Yunanistan şuanda perişan vaziyette” şeklinde konuştu.
“KEMAL PARALARI DAĞITIP KAÇACAK”
Burhan Kuzu, CHP’nin seçim beyannamesini okuduğunu belirterek, “Artık eskisi gibi irticadır, laikliktir bilmem nedir bunlara yer vermemişler. Çünkü bunlar gerçekçi değil artık geçti bitti. Ekonomiye yer vermişler. Bu iyi bir gelişme. Çünkü milletten böyle rey alırız diye bakıyor ama bu sefer de palavrayı fazla sıkmışlar. Bol keseden atmışlar. Yılda iki kez bayramda ikramiye vereceğiz. Bana soruyorlar hocam bunu yapar mı? Diyorum ki yapar bunu Kemal gelirse. Nasıl yapar diyorlar. Çünkü diyorum merkez bankasında 40 milyar dolara yakın paramız var. Kemal gözünü buraya dikti. Kemal gelecek bunları dağıtacak, Kemal kaçacak. Bul Kemal’i bulabilirsen. Kemal yok” dedi.
Parlamento ve hükümetin farklı bir görüşü olduğunu söyleyen Kuzu, “Şu gördüğünüz Meclis halk tarafından seçilir. Ama bu seçilen Meclis artık böyle liste usulü değil. Dikkat edin vekil olmak isteyenler için. Büyükçekmece’de vekil mi olmak istiyorsun. Burada diyelim ki İstanbul’da 90 vekil var. Varsayalım bir ya da ikisi buraya düştü. Vekil sayısı 120’e çıkacak veya artacak muhtemelen. Vekil arttıkça bölge sayısı küçülecek. Her bölgeden bir vekil çıkacaktır” ifadesini kullandı.
“7 HAZİRAN BİZİM KADER SEÇİMİMİZ”
Burhan Kuzu, “7 Haziran bizim kader seçimimiz. Devam mı, tamam mı. Eski Türkiye’mi, yeni Türkiye mi? Memleket düzlüğü çıkıp sonuna kadar gidecek mi? Eskiye geri geri kaçacak mı? Tam yokuşun tepesinde düzlüğe çıktımı gitti. Bu yüzden bunu bildikleri için de biz acaba HDP’yi ne yaparız da bir araya gelerek barajı aştırırız. Şuanda bütün gayretleri o. Paralel var, küresel var, CHP var, MHP var, komünist var, faşist var kim aklınıza geliyor. Bin tane bir araya gelmeyenler bir araya gelmeye çalışıyor. O yüzden bizim ailelere tek tek gidip konuşmamız lazım. ‘Siz pireye kızıp yorganı yakarsanız memlekete yazık olur. Gemiyi delersiniz’ diyerek anlatmamız lazım. Her yere gidip uğraşmamız lazım. Yarın son pişmanlık fayda vermez” dedi.