Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz ikili ticaret hacmimizi 500 milyon dolara çıkarmak istiyoruz ve sudan’da yatırımlarımızı bir milyar dolara çıkarmak istiyoruz” dedi.
Çavuşoğlu, Sudan Dışişleri Bakanı Ahmet Karti ile ikili ve heyetler arası görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmalardan önce Çavuşoğlu ve Karti, Dışişleri Bakanlıkları arasında bilişim alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptını imzaladı.
Bakan Çavuşoğlu, Sudan’da seçimlerin yapılacağını hatırlatarak, seçimlerin Sudan’ın istikrarına ve kalkınmasına katkı sağlaması temennisinde bulundu. İki ülke ilişkilerinin güçlendiğini belirten Çavuşoğlu, “Sudan bizim Afrika’ya açılan kapımız olmuştur ve bugün Sudan aynı rolü üstlenmeye devam etmektedir. Afrika’ya açılım politikamız çerçevesinde tüm Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi her düzeyde arttırıyoruz ve kalkınma projelerine ve insani yardımlara verdiğimiz destek her geçen gün artıyor. Sudan ile ikili ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasında 320 milyon civarında ikili ticaret hacmi olduğunu vurgulayarak, "Bunu yetersiz buluyoruz. Türk iş adamlarının Sudan’daki doğrudan yatırım miktarı ise 600 milyon dolar civarında. Biz ikili ticaret hacmimizi 500 milyon dolara çıkarmak istiyoruz ve sudan’da yatırımlarımızı bir milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bu konuda Sudan bürokrasiyi azaltma konusunda atacağı adımlarında önemli katkısı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Sudan Dışişleri Bakanı Karti, Türkiye ile müşterek konuların olduğunu belirterek, “İki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler önem taşıyor. Türkiye’nin insani yardım konusunda büyük başarıları olmuştur. Geçen yıl hastane açılmıştır. Bu hastane komşu ülkelerin vatandaşlarına hizmet edecektir. Türkiye-Sudan ilişkilerinde bir adım olacaktır” şeklinde konuştu.
Karti, Sudan- ABD ilişkilerine yönelik bir soru üzerine, “Bütün bu konular hakkında diyaloğa girmeye hazırız. Daha önce önem verilmeyen konularda, terör konusunda konumumuzu muhafaza etmekteyiz. Bize olan saldırlar konusunda kendimizi korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.