Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çatışmaların devam ettiği Yemen’le ilgili olarak, “Birleşmiş Milletler kararına herkesin saygı duyması gerekiyor ve uygulaması gerekiyor. Ama görüyoruz ki Hutiler bu kararları uygulamakta çekimser davranıyor, hatta ihlal ediyorlar. En son Najranve Cizan kentinde saldırılarda bulundular. Biz bu saldırıları şiddetle kınıyoruz ve bunun ateş ve barışçıl siyasi çözüm fırsatına karşı atılmış bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Dışişleri Bakanları Hazırlık Toplantısı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Khalid Bin Mohammed Al Attiyah arasında Antalya’nın Serik İlçesine bağlı Belek Turizm Merkezi’ndeki Maxx Royal Otel’de gerçekleştirildi.
İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Attiyah’ı Antalya’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Katar ile Türkiye arasında Yüksek Stratejik Komitenin Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk hazırlık toplantısını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Komitenin geçen yıl Aralık ayında Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Katar arasındaki imzalanan ortak mutabakatla kurulduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Dolayısıyla Katar ile stratejik ortaklığımızı hayata geçirmek için bugün önemli bir adım atmış bulunduk. Kardeşim Khalid ile bugünkü görüşmemizde komite toplantısının bu yıl Kasım ayında Doha’da düzenlenmesini kararlaştırdık. Arkadaşlarımız, bakanlıklarımız bunun toplantılarının hazırlık çalışmalarını şimdiden başlattılar” diye konuştu.
Katar ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sadece stratejik düzeyinde olmadığını iki ülkenin birbirlerine güvendiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Birçok alanda özellikle bölgesel konularda aynı düşünüyorlar. Yıllardır işbirliği içinde çalışıyorlar. İkili ilişkilerimiz de her alanda her geçen gün daha da güçleniyor. Katar’da bugün Türk firmaları için çok önemli fırsatlar sunuyor. Körfez bölgesinde Türk firmaların en fazla iş yüklendiği ülke Katar. Müteahhitlerimiz bugüne kadar Katar’da 15 milyar dolarlık projeleri üstlenmiş durumdalar. Hedefimiz Katar’ın 2030 vizyonu ve 2022 Dünya Kupası ev sahipliği projelerinde faydalanmalıyız. Bu konuda çok değerli meslektaşım kardeşim Attiyah ile ikili olarak da mutabık kaldık” dedi.
Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Katar’la Türkiye arasındaki savunma sanayi işbirliğimiz de her geçen gün güçleniyor. Türk firmaları Katarlı firmalarla ortak yatırım yapmak istiyor. Katar’da yatırımlar yapmak istiyorlar. Bu konuda kararlılığımız var ve Türk firmalarını ve Katarlı firmaları bu anlamda desteklemeye devam edeceğiz. Ticaret hacmimizde ciddi bir artış var. 1,3 milyar dolara çıktık. Ama bu rakamla yetinmediğimizi her fırsatta söylüyoruz. Ama biz de Dışişleri Bakanı olarak ticaretimiz daha fazla artması için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
Bölgesel konularda aynı düşündüklerini dile getiren Çavuşoğlu, “Bugün Yemen, Suriye, Irak, Libya’daki gelişmeler konusunda ve buralardaki çatışmaların, terörün, kanın, gözyaşının, zalim rejimlerinin, baskılarının sona ermesi konusunda hemfikiriz. Ortaya attığımız düşünceler, fikirler ve çözüm önerileri de objektiftir, adildir ve de dengelidir. Bölgenin gerçeklerini çok iyi biliyoruz, iyi analiz ediyoruz. Dolayısıyla da Katar’ın ve Türkiye’nin tutumları bu konuda aynıdır. Bölgedeki ülkelere istikrarın geri gelmesi için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Terörün sona ermesi için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bölgemizde özellikle Suriye’de ve Irak’ta Suriye’deki rejim, diğer tarafta dağdaki terör örgütlerinin etkisiz hale için koalisyon içinde aktif rol oynayan iki ülkeyiz. Amacımız bölgemizde barışın, istikrarın biran önce tesis edilmesi ve bu yönde birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Çavuşoğlu, bir gazetecisin sorunu üzerine, Türkiye olarak Yemen’de kalıcı barış ve istikrarın tüm taraflar arasında kapsayıcı bir diyalogla olacağını düşündüklerini belirtti.
Çavuşoğlu şöyle devam etti:“ Bu bakımdan da 17 Mayıs’ta Riyad’daki düzenlenecek Ulusal Diyalog toplantısının önemli bir dönüm noktası olacağını düşünüyoruz. Önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Fakat Birleşmiş Milletler kararına herkesin saygı duyması gerekiyor ve uygulaması gerekiyor. Ama görüyoruz ki Hutiler bu kararları uygulamakta çekimser davranıyorlar. Hatta ihlal ediyorlar. En son Najranve Cizan kentinde saldırılarda bulundular, biz bu saldırıları şiddetle kınıyoruz ve bunun ateş ve barışçıl siyasi çözüm fırsatına karşı atılmış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla burada kalıcı bir çözüm istiyorsak herkes alınan kararlara uymalı ve 17 Mayıstaki yapılacak toplantıya da bizim de desteğimiz tamdır ve orada olumlu adımların, kararların çıkacağını umut ediyoruz”
KATAR DIŞİŞLERİ BAKANI AÇIKLAMASI
Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, toplantının Staretejik Yüksek Komite Toplantısı’na hazırlık mahiyetinde yapılan ilk toplantı olduğunu belirtti.
Görüşmede çok sayıda ortak sorunları ele aldıklarını aktaran Attiyah, “Başta ikili ekonomik ilişkilere değindik, mevcut ticaret hacminin geliştirilerek devam ettirilmesi hususunda mutabık kaldık. 15 milyarı geçkin bir hacimde projelerden bahsediliyor. Biz hali hazırda kardeş Türk şirketlerinin artarak devam etmesine önem veriyoruz. En büyük proje ise Doha metro projesidir. Bunu Türk firması kazanmıştır. Savunma alanında işbirliği devam edecektir" dedi.
YEMEN
‘Suriye’de kan akımının devam etmesi hepimizi üzmektedir’ diyen Attiyah, “Bu baskının sona ermesi kan akımının ‘dur’ denilmesi gerekiyor. Yemen sınırları içinde Hutiler olmak üzere varılan mutabakat önemlidir. Ateşkesi öngören bir karar imzalandı. Salı günü yürürlüğe giriyor o anlaşma tabi güvenlik konseyinden yayınlanmış bu kararı muhakkak uygulanması gerekmektedir. İnsani bir girişimdir. İlaç ve temel insani hizmetleri gerektiren alışveriş girdirilmesi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerek ise girişim yapılması gerek kara yoluyla gerek deniz yoluyla olsun bu ateşkes kararını devam etmesi gerekir” diye konuştu.