Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “3 İngiliz’in Suriye’ye geçmesine yardım eden kişi koalisyon içindeki ülkenin istihbaratına çalışan kişi, Suriye vatandaşı” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Makedonya’nın isim problemi yaşadığını söyleyerek, “Makedonya haksız şekilde isim problemi yaşamakta. Özellikle Makedonya’nın NATO ve AB üyeliği konusunda engel olarak masada durmaktadır. Anayasal ismiyle Makedonya’nın tanınması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mutabakat zaptı iki ülkenin diplomasi alanında işbirliğini güçlendirecektir” dedi.
Makedonya ile ticari ilişkilerin yüzde 10 arttığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Ticaret hacmimiz geçen sene 443 milyon dolar. Türk yatırımcıların yatırım yaptığı yatırım miktarı artmaktadır. Yatırımlar yaklaşık 1 milyar euroya çıkmıştır. Oluşturulacak serbest bölge ile bu miktarın daha da artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuk Bakan Poposki ise, sıkı işbirliğinin olduğunu kaydederek, “İki ülke arasındaki enerji işbirliğini geliştirebiliriz. İşbirliği konusunu bütün Avrupa’ya taşıyabiliriz” diye konuştu.
Her iki bakan, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Makedonya’nın AB ve NATO perspektifi konusunda Poposki, “Makedonya AB üyeliğinde tecrübelidir. Yaklaşık on yıllık adaylığımız var. Yunanistan vetosu Avrupa Birliği üyeliğimize engel olmaktadır. Hem NATO hem AB konumunda konsensüs yaratmak zorundayız. Büyük bir siyasi irade olması lazım” dedi.
Bakan Çavuşoğlu da, İzlanda’nın Avrupa Birliği kararına ilişkin olarak, “Avrupa Birliği’nin eksikliğinin sorgulanması lazım. AB en istikrarlı, en güvenilir bölgedir. Avrupa Birliği komşuluk, dış politikasını gözden geçirmesi lazım. Genişleme politikası ile ilgili farklı görüşler var. Bizim gibi ülkelerde hem hayal kırıklığı yaratmıştır hem de aday ülkelerin halklarının kafasında soru işareti oluşmuştur. Bu sürece inanıyoruz. Her türlü faslı açmaya hazırız” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Suriye’de yabancı savaşçılara yönelik sorunun ise işbirliği içinde çözülebileceğini vurgulayarak, “Türkiye transit ülke. Karmaşık bir durum. Biz de tedbirlerimizi arttırıyoruz. Buralarda tarama merkezleri kuruyoruz. Bu sorunu ancak işbirliği ile çözebiliriz. Bu konudaki işbirliğimiz güçleniyor. Bilgi paylaşımı, istihbarat paylaşımı konusunda eksiklikler var. Bu eksiklikleri gidermek lazım. Avrupa Birliği ülkelerinden gelenlerin o ülkelerde durdurulamaması, ‘demokratik ülkeyiz, insanların seyahat etme özgürlüğünü kısıtlayamayız’. Sınırdan da olsa, diğer taraftan da olsa bunlara yardım edenler var. Kore vatandaşı Suriye plakalı arabayla geçiyor, araba kiralanmış. Aracılar sayesinde Suriye’ye geçiyor. Burada istihbaratlara çalışan insanlar var. 3 İngiliz’in Suriye’ye geçmesine yardım eden kişi koalisyon içindeki ülkenin istihbaratına çalışan kişi, Suriye vatandaşı. Bu kadar karmaşık bir durum” dedi.
Geçen hafta itibariyle sınır dışı edilen kişilerin sayısının bin 154 olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, bu kişilerin yarısı hakkında kendilerine bilgi verilmediğini kaydetti. 16 Endonezyalı’nın Suriye’ye geçmek üzereyken yakalanması ve 16 Endonezyalı’nın ise kayıp olması ile ilgili Çavuşoğlu, “Gerekli işlemler devam ediyor. Soruşturma sürüyor. Diğer 16 kişiyle ilgili elimizde bir bilgi yok” şeklinde konuştu.
Suriyeli muhaliflere ilişkin Eğit-Donat Projesi konusunda ise Çavuşoğlu, “Teknik çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki süreçte başlayacak. Teknik çalışmalar en kısa zamanda tamamlanacak” dedi.
Çavuşoğlu ve Poposki, Dışişleri Bakanlıkları arasında işbirliğine yönelik mutabakat muhtırası imzaladılar.