Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Peşmerge’nin desteğinin alınması lazım. Toplumun tüm kesimlerinin desteğinin alınması lazım. Güvenliğin tekrar sağlanması gerekiyor” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ikili ve heyetler arası görüşmelerinden sonra Dışişleri Bakanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Schetyna’nın ziyaretinin önemine değinen Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri önemli ve mükemmel olarak nitelendirerek Polonya ile olan ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini kaydetti.
Schetyna ise Erasmus ile Türkiye’ye gelen Polonyalı öğrenci sayısını arttırmak istediklerini kaydederek “Yaptığımız görüşmelerin sonucunda birilikte yapabileceğimiz işbirliği alanlarının çok olduğunu tespit ettik. Biz sistematik olarak imkanları değerlendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Schetyna, dış politika konularında tek ses olmak istediklerini belirterek, muhalefet partilerinden temsilcilerini de Türkiye ziyaretine davet ettiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, vize konusunda, “Polonya vatandaşları ülkemize gelebilmek için kolayca vize alabiliyor. İki, üç dakika içinde vize alabiliyorlar. Vizeleri kaldıracağız. Aynı yaklaşımı Polonyalı dostlarımızdan da bekliyoruz. Schengen sistemi olduğu için vizeleri kaldırmasını beklemiyoruz, ama kolaylıklar bekliyoruz. Türk Hava Yolları’nın uçuş sayılarının artması kolaylığını bekliyoruz” diye konuştu.
Ukrayna’daki durumla ilgili olarak ise Bakan Çavuşoğlu, “Ukrayna’nın reformlar yapabilmesi için desteğe ihtiyacı vardı. IMF şartı koşmaksızın 50 milyon dolar kredi vereceğimizi Sayın Erdoğan Cuma günü yaptığı ziyarette açıkladı. Personel desteğimizi arttırarak devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
Uçak kazasına ilişkin soruya Çavuşoğlu, “Bugüne kadar bize ulaşan listede başka Türkün olmadığını gördük. Çalışmalarımız devam ediyor. Muradiye hanım izinle Türk vatandaşlığından çıkmış. Vatandaşlıktan çıkarılmış değil” diye konuştu.
Neçirvan Barzani’nin kendisiyle teması olup olmadığına yönelik olarak Çavuşoğlu, “Musul’daki mücadelede bölgesel sahiplenme çok önemli. Irak kürt Bölgesel Yönetimi yöneticileri DAEŞ’le mücadelenin kolay olmadığını vurguluyor. Irak içinde birlik ve beraberliğin sağlanması lazım, Bağdat ile Erbil arasında güç birliği lazım. Peşmerge’nin desteğinin alınması lazım. Toplumun tüm kesimlerinin desteğinin alınması lazım. Güvenliğin tekrar sağlanması gerekiyor. Bugüne kadar hem Bağdat’a hem Erbil’e öldürücü silah olamayan askeri yardımlarımızı gönderdik, göndermeye devam ediyoruz. Barzani’nin açıklamalarından sonra görüşmemiz olmadı.Önümüzdeki süreçte görüşmelerimiz olacak. Burada bu detayları görüşeceğiz” diye konuştu.