CHP, Mersin’in Anamur ilçesi ve Türkiye’nin çeşitli illerinde son günlerde meydana gelen ölümlerin domuz gribinden kaynaklandığı iddialarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, arkadaşlarıyla birlikte TBMM Başkanlığı’na verdiği Meclis Araştırma Önergesi ile domuz gribi iddialarının araştırılması için komisyon kurulmasını istedi. Araştırma önergesinde, kamuoyunda ‘domuz gribi’ olarak adlandırılan hastalığın, son dönemde de Türkiye’de sıkça görülmeye başlandığı öne sürülerek, “14.03.2015 Cumartesi günü Mersin ili Anamur ilçesinde ağır gribal enfeksiyona yakalanan Avukat Hüsnü Uysal, rahatsızlanınca kaldırıldığı Anamur Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. 15.03.2015 Pazar günü Anamur’da grip şikayetiyle hastaneye kaldırılan 3 çocuk annesi Eşme Demir, sağlık durumunun ağırlaşması üzerine sevk edildiği Mersin Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 16.03.2015 Pazartesi günü de Anamur’da ağır gribal enfeksiyon şikayetiyle tedavi gören 30 yaşındaki Yaşar Küçükalıç hayatını kaybetti” denildi.
Bu tür grip vakalarından ötürü sadece Anamur’da 10 vatandaşın hayatını kaybettiği ileri sürülen önergede, “Kocaeli, Sivas ve Çanakkale illerimizde de bu tür vakaların yaşanması üzerine vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti. Ayrıca yazılı ve görsel basına yansımayan birçok yerde bu tür ölümlerin meydana geldiği düşünülmektedir. Yaşanılan bu ölümlerin sağlık yetkililerince gerekli açıklamaların yapılmaması ve halktan gizlenmesi nedeniyle kamuoyunda ölümlerin domuz gribinden kaynaklandığı konuşulmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın 3 Mart 2015 tarihinde yaşanılan ölümlü grip vakaları hakkında ‘Gerek Avrupa’da gerekse ülkemizde virüslerin arasında yeni ortaya çıkmış farklı bir virüs tespit edilmediği, bu nedenle son dört yıldan farklı bir seyir öngörülmediği’ şeklinde açıklama yapması, konuya yeteri kadar önem vermediğinin açık göstergesidir. Söz konusu durumun bir an önce önlenmesi bakımından, ölüme sebep veren hastalığın nedenlerinin araştırılıp ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz” ifadeleri kullanıldı.