Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştü.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile CHP Grup Yönetim Salonu’nda görüştü. Kılıçdaroğlu’na CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de hazır bulundu. Kılıçdaroğlu, verimli bir görüşme yaptıklarını söyleyerek, “Demokrasi ve parlamenter sisteme yapılan bu saldırıyı bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve halkımızla birlikte mücadele ederek darbe girişimini engelledik. Parlamentonun üzerine bombalar yağarken, kurşunlar atılırken açık kaldığı ve görevini yaptığını ifade ettim. Darbe girişimi başarılı olsaydı bugün Türkiye’de bir iç savaşın olabileceğini ve çok sayıda insanın yaşamını yitirebileceği bir tablonun ortaya çıkabileceğini aktardım. Türkiye’de yaşanan olaylardan büyük kaygı duyduklarını ve Konsey olarak her türlü katkıyı vereceklerini, darbe girişimcileri ile hukuki mücadele yapılırken bunun hukukun üstünlüğü bağlamında ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler” dedi.
Jagland ise, Türkiye’deki kurumlara destek verdiklerini belirterek, “Türkiye çok önemli bir dönemden geçti, geçiyor. Tanklar insanların üzerine sürüldü, bu süreçte insanlara ateş edildi. Uçaklar Meclis’i bombaladı ve siyasi güç ele geçirilmeye çalışıldı. Avrupa Konseyi olarak bu girişimin başarısız olmasından dolayı memnuniyet duymaktayız. Şayet böyle bir girişim başarılı olsaydı Avrupa Konseyi’nin Türkiye üyeliği askıya alınacaktı. Türkiye şu anda tekrar birlik olmuş durumda ve bu anlamda bu birlik açısından siyasi partilerin önemi büyüktür. Olağanüstü hal Meclis’in çalışmasının durması veya siyasi partilerin çalışmayı bırakması anlamına gelmemektedir. Biz her zaman Avrupa Konseyi olarak Türkiye ile çalışmaya hazırız. Bu süreçte siyasi partilerin önemi yüksektir” şeklinde konuştu.