CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "CHP bu programı uygularsa IMF kapısına gideriz" diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, 7 Haziran’ı beklemeden görevini bırakmasını istedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mersin Hiltonsa Otel’de iş dünyası ile buluştuğu toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Öztrak, toplantıda Suriye krizinin Türkiye ve Mersin’e getirdiği etkileri konuştuklarını söyledi.
Çeşitli illerde devam edecek bu tür toplantıların devam edeceğini dile getiren Öztrak, Suriye krizinin etkilerine ilişkin Türkiye’ye Suriye’den gelen misafirler için harcanan para, her iki ülkenin 2014 ihracat kaybı, Suriyeli turistlerin kaybı nedeniyle Türkiye’nin toplam 17 milyar dolar kaybettiğini söyledi.
Bu kayıpların Türkiye’nin izlediği sorumsuz dış politikadan kaynaklandığını savunan Öztrak, bunun da ülkeyi çok ciddi zarara soktuğunu kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın CHP’nin seçim programına ilişkin bugün yaptığı açıklamasının sorulması üzerine Öztrak, açıklamayı hayretle karşıladığını söyledi. Öztrak, "Sayın Babacan diyor ki, ben 13 yıldır ekonominin başındayım. Bir harcama yapacaksanız ya vergi alacaksınız ya borçlanacaksınız ya para basacaksınız ya da sonunda IMF’ye gideceksiniz. Zihniyet böyle olunca ’bu ülkede israf olmasa vergi dahi almayız’ diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ı haklı çıkarıyor. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde üçü bile olmayan bir harcamadan bahsediyoruz. Sayın Babacan şunu bilsin ki, bu ülkenin bütçe açıklarını kapatmak için para basmanın önüne geçen düzenlemenin başında Kemal Derviş kadrosunda da Hazine Müsteşarı olarak ben vardım. Bütçe açıklarını kapatmak için para basmamayı Sayın Babacan bizden öğrendi. O programı uyguladılar. Türkiye IMF kapısından alındı" dedi.
Bugün Türkiye’nin ekonomik kriz noktasına getirildiğini öne süren Öztrak, "Kaynak nerede? Kaynak tasarruf. Bu programın getireceği güven ortamında yeniden başlayacak yatırımlar. Ona paralel ortaya çıkacak büyüme ve istihdam, ortaya çıkacak yeni kaynaklar. Ama bugün ayağının tozuyla Amerika’dan gelip ’bu programı CHP uygulayacaksa ülke IMF kapısına gider’ diyen Başbakan Yardımcısı Sayın Babacan’a buradan bir tavsiyem var. Siz bu konjonktürde dünyada sizin bildiğiniz paradigmalar değişti. Bugün artık yeni paradigmalar var. Siz ekonomiyi yönetmesini bilmiyorsunuz. Onun için güvenilirliğinizi daha fazla kaybetmeden, bence 7 Haziran seçimlerini de beklemeden bu açıklamayı yapmışsanız eğer o görevi bırakın, izzet ve ikbal ile bu yerden çekilin" ifadelerini kullandı.