CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul’da toplu taşıma ücretlerine yapılan zammın iptali için açtığı davanın reddedilmesine itiraz etti. Tanal, yaptığı açıklamada davanın reddedilmesinin hukuksuz olduğunu öne sürdü.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi 14 Ocak 2015’te, CHP’li Mahmut Tanal’ın İstanbul’da 14 Haziran 2014’te yürürlüğe giren ulaşım zammının iptali için açtığı davanın reddine karar vermişti. Tanal, mahkemenin oy birliğiyle verdiği ret kararına itiraz etti. Danıştay’ın ilgili bölümüne gönderilmek üzere, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde karara itiraz eden Tanal daha sonra bir açıklama yaptı.
İstanbul’da toplu taşıma ücretlerine 12 Haziran 2014’te yüzde 10 ile yüzde 33 arasında yapılan zamların iptali için dava açtığını hatırlatan Tanal, “O dava ile ilgili İstanbul 6. İdare Mahkemesi verdiği kararında, dava konusu işlemin düşük gelirli vatandaşların mağduriyetine yol açacağı ve bu nedenden dolayı milletvekili seçilen şahsımın düşük gelirli vatandaş için bu davayı açmamın güncel bir yararımın olmadığı gerekçesiyle bu davayı reddetmiş” dedi.
“DAVA AÇMA YETKİNİZ YOK”
Mahkemenin bu kararı ile “Sizin düşük gelirli vatandaşın sorunu ile ilgili dava açma yetkiniz yok. Siz milletvekili seçildiniz. Siz toplu ulaşım araçlarını kullanamazsınız” dediğini öne süren Tanal, “Ben İstanbul’da oturuyorum. İstanbul milletvekiliyim. Mahkemenin, milletvekilinin toplu ulaşım araçlarına binemeyeceği, mutlaka özel araçlarla dolaşacağı şeklindeki hükmü, sosyal devlet ilkesine aykırıdır. Bununla ilgili temyiz ettik. Eğer hukuk kırıntısı var ise İstanbul 6. İdaresi mahkemesinin kararının bozulmasının gerekir” şeklinde konuştu.
“İTİRAZ EHLİYETİ OLMADIĞINDAN REDDİNE..”
Tanal’ın itirazını değerlendiren İstanbul 6. İdare Mahkemesi 14 Ocak 2015’te kararını açıklamıştı. İtirazın reddine kararı veren mahkeme kararında “Davacının 2011 yılında milletvekili seçilerek Ankara’da görev yaptığı, dava dilekçesinde İstanbul’da toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma ilişkin dava konusu işlemin, düşük gelirli vatandaşların mağduriyetine yol açacağı nedeniyle iptalini istediği görülerek davacının, dava konusu işlemle kendisi arasındaki kişisel ve güncel bağı ortaya koyamadığı anlaşıldığından ehliyetli olmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer vermişti.