ASTANA (İHA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun sözde soykırım tasarısını kabul etmesini değerlendirerek, “Bugün, 1915 olaylarını bahane ederek ülkemiz aleyhine kararlar alan devletlerin, kurumların Ermenilerin hakkını, hukukunu korumak, acılarını paylaşmak gibi dertleri kesinlikle yok. Bu tür kararlar Ermeniler istismar edilerek, Türkiye düşmanlığının dışavurumundan ibarettir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da Kazakistan-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Erdoğan İş Forumunda gerçekleştirdiği konuşmasında Avrupa Parlamentosu’nun sözde soykırım tasarısını kabul etmesine değinerek, “Türkiye tarihin her dönemimde gerek kendi sınırları içinde yaşayan vatandaşları için olsun gerekse bölgesindeki tüm toplumlar için daima adalet güven ve huzur kaynağı olmuş bir ülkedir. Geçmişte yaşanmış acıları bahane ederek bugün Türkiye’yi, milletimizi itham etmeye çalışanlar her şeyden önce tarihe haksızlık ediyorlar. Soykırım gibi geçmişte kesinlikle olmamış bir şeyi mutlak bir gerçek gibi Türkiye’ye kabul ettirmeye çalışanlar beyhude yere uğraşıyorlar. Bu konuda parlamentolarda alınan kararlar bizim için yok hükmündedir. Bu konuda siyasetçilerin ifade ettikleri tüm beyanlar yok hükmündedir tıpkı Avrupa Parlamentosu’nun kararı gibi” dedi.
“BU TÜR KARARLAR TÜRKİYE DÜŞMANLIĞININ DIŞAVURUMUNDAN İBARETTİR”
Erdoğan, Ermeni toplumu ile bir sorun yaşanmadığına vurgu yaparak, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Burada bir hususu özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye’nin Ermeni halkı ile herhangi bir sorunu, herhangi bir sıkıntısı yoktur. Aynı dönemde milletimizin çektiği acılar inanın bundan çok daha az değildir, daha fazladır. Bununla birlikte bizim Ermenilere karşı dostluk hislerimiz halen canlıdır, halen bakidir. Ülkemizde yaklaşık 40 bini vatandaşımız, 40 bini Ermenistan’dan kaçarak ülkemize gelip yerleşen ve şu anda bizde misafir olarak kalan insanlar var. Ermenistan’a barış elini geçen 23 Nisan’da ben uzattım. Ama uzattığımız bu el maalesef havada kaldı. Bugün, 1915 olaylarını bahane ederek ülkemiz aleyhine kararlar alan devletlerin, kurumların Ermenilerin hakkını, hukukunu korumak, acılarını paylaşmak gibi dertleri kesinlikle yok. Bu tür kararlar Ermeniler istismar edilerek, Türkiye düşmanlığının dışavurumundan ibarettir. Biraz önce de ifade ettiğim gibi bu tür kararların hepsi bizim için yok hükmündedir. Buradan Ermenilere dostluk çağrımı tekrarlamak istiyorum gelin tarihi tarihçilere bırakalım. Biz ortak çıkarlarımız, ortak geçmişimiz ışığında kendimize yeni bir gelecek inşa edelim.”