Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefeti ve paralel yapıyı eleştirerek, “Pensilvanya ile Kandil bir olmuş. Önlerine de muhalefet partilerini katmışlar, Türkiye’yi yine karanlık günlere döndürme çabasındalar. Pusulası şaşmış, kıblesi şaşmış, felekleri şaşmış vaziyette savruluyorlar. Bunların bir kısmının kabesi Pensilvanya olabilir, bir kısmının kabesi Kandil olabilir. Bizim kabemiz de kıblemiz de belli" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyoğlu Belediyesi yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beyoğlu Belediyemiz sizlere hizmet verirken tarihi mirasımızı yansıtabilmek için burayı restore ettirdi. Biz de geçtiğimiz 12 yılda gerek ülke içinde gerek ülke dışında pek çok tarihi eseri, unutulmuş, yok olmaya yüz tutmuş ata yadigarlarını restore ettik. Aslında Beyoğlu bunun bir çok örnekleri ile dolu. Temenni ederim ki devam eden bu restorasyonlar artar. Aslında uygun devam eder. Zira bizim restorasyon anlayışımız koruyarak yaşatmaya dayanıyor. Bu eserlere turistik gözle bakmıyoruz. Bu eserleri tarihe olan bağlılığımızdan dolayı restore ediyoruz. Ağaç kökleri ile yaşar. Biz köklerimize sahip çıkmazsak eninde sonunda bir gün devrilir gideriz. Bu topraklar üzerindeki tüm tarihi eserler bizim mirasımızdır” diye konuştu.
“GEÇMİŞTE MİLLETİN HAFIZASI SIFIRLANMAYA, TARİHİ UNUTTURULMAYA ÇALIŞILDI”
Türk milletine geçmişinin unutturulmaya çalışıldığını vurgulayan Erdoğan, “Ülkemiz geçmişte milletin hafızasının sıfırlanmaya, tarihinin unutturulmaya çalışıldığı dönemler yaşadı. Milletimize geçmişinden kopartılarak yeni kimlikler dikte edilmeye çalışıldı. Bu binanın restorasyonu esnasında bir çukurda II. Abdülhamit Han adına hazırlanmış bir tuğraya rastlıyorlar. O güzelim tuğra bir çukurdan çıkıyor. Elbette bu tarihi tuğra ait olduğu yere büyük bir özenle yerleştirildi. Aynı şeyi Beyazıt’ta İstanbul Üniversitesi girişinde de bir tuğra vardı. Onu söktüler yerine TC koydular. O da aslına rücu etti. Geçmişte birileri tarihlerini çukura gömmek için uğraşırken biz nice derin çukurlardan değerleri çekip çıkarıyoruz. Bizler boşuna eski Türkiye demiyoruz. Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasında mukayeseyi boşuna yapmıyoruz. Sadece bu basit örnek bile iki Türkiye arasındaki farkı göstermeye yeter” şeklinde konuştu.
“27 MAYIS’TA YASSIADA’DA NE OLMUŞTU, ŞİMDİ NE OLUYOR”
Başbakan Davutoğlu tarafından temeli atılan Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nı hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orada geçmişte 27 Mayıs’ta ne olmuştu, şimdi ise ne oluyor. İşte yeni Türkiye’nin temelleri demokrasi ve özgürlüklere gerçek manada sahip çıkanların sırtlarında yükseliyor. Lafla demokrat olunmaz. İşte bunun gerçeğini de inşallah o yaslı adayı sivri adayla birlikte Demokrasi ve Özgürlükler Adası yapmak suretiyle hayata geçiriyoruz. Kimsenin İstanbul’u artık 1960’lara geri döndürmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul’u 2023 hedeflerine ulaştıracağız. Yeter ki İstanbul bizimle olsun” ifadelerini kullandı.
“BU MİLLETİN İSTİKLALİNE, DİNİNE, İNANCINA KASTEDENLER OLDU”
Türkiye’nin geçmişten bu yana çeşitli badireler atlattığının altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:
“1. Dünya savaşından sonra boğaza yabancı gemiler demir attı. İstiklal Caddesi’nde düşman bayrakları dalgalanmaya başladı. İstanbul’un diğer semtlerinde oturanlar bu sahneleri görmemek için evlerinden çıkmaz oldular. Hamdolsun o karanlık günler geride kaldı. Akif’in dediği gibi İslam’ın son yurdu yine bu necip milletin oldu. Biz de bu fetih şehrini hakkıyla idare edebilmenin mücadelesini verdik. Türkiye istiklal harbini verdikten sonra da nice ismi konulmamış mücadeleye şahitlik etti. Bu milletin istiklaline, dinine, inancına kastedenler pek çok tertip kurdu, darbe yaptı. Milletimizin dirayeti sayesinde hepsi de boşa çıktı. Biz eski Türkiye’nin ihmal ettiği ne kadar değer varsa onları ihya etme çabasındayız.”
“PENSİLVANYA İLE KANDİL BİR OLMUŞ, ÖNLERİNE MUHALEFET PARTİLERİNİ KATMIŞLAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında muhalefeti ve paralel yapıyı eleştirerek, “Pensilvanya ile Kandil bir olmuş. Önlerine de muhalefet partilerini katmışlar, Türkiye’yi yine karanlık günlere döndürme çabasındalar. Pusulası şaşmış, kıblesi şaşmış, felekleri şaşmış vaziyette savruluyorlar. Taksim’i kıbleleri, kabeleri olarak ilan edenlerle bir yere varılır mı? Ben inanıyorum ki benim Kürt kardeşlerim, terör örgütünü arkasına alan bu zihniyete prim vermeyecektir. Bunların bir kısmının kabesi Pensilvanya olabilir, bir kısmının kabesi Kandil olabilir. ‘Kabe Arap’ın olsun bize Çankaya yeter’ diyenler olabilir. Bizim kabemiz de kıblemiz de belli. Kabemiz Mekke’de, ruhumuz İstanbul’da, aşkımız tüm Türkiye’de, sevgimiz Gazze’de, Kudüs’te, Mısır’da, Balkanlar’dadır. Buradan onların üst aklına sesleniyorum. Bu ülke yeni Türkiye yolundan dönmez. Bunu böyle bilesiniz. Yiğit düştüğü yerden kalkar. Beyoğlu mütareke dönemini yaşadı. Beyoğlu işgalcileri de eski Türkiye sevdalılarını da gezicileri de gördü. Yeni Türkiye’nin inşasına başlayacağımız yer de yine Beyoğlu olacak” dedi.
“DEVLET İÇİNDE DEVLET ASLA MÜMKÜN DEĞİL”
Konuşmasının sonunda birlik vurgusu yapan Erdoğan, şunları söyledi:
“Kimse bu vatan toprakları üzerinde operasyon düşünmesin. O kuru bir hayaldir. Karşısında 78 milyonu bulur. Tek devlet. Devlet içinde devlet asla mümkün değil. O da kuru bir hayal. Batıya gelip farklı konuşup, doğuya gidip farklı konuşanlara 7 Haziran’da benim milletim gereken cevabı verecektir.”