Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yabancı Savaşçılar fenomeni Avrupa’da tehlikeli hale geldi. İhtiyacımız olana daha fazla işbirliği, istihbarat. 12 bin 500 yabancı savaşçıyı ’giriş yok’ listesine aldık. Bin 200 savaşçıyı ise tespit ettik ve ülkelerine geri gönderdik" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, 21. Uluslararası Genç Diplomatlar Yaz Dönemi’ne gelen diplomatlarla buluştu.
Çavuşoğlu, Türkiye dış politikası hakkında bilgi verdi.
Türkiye’nin dünya barışına ve istikrarına katkı sağladığını belirten Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı ile İran’ı ziyaret ettim.Yemen’de politik çözüm için yollar arıyoruz. Sadece bölge için değil Avrupa ve komşu ülkelerimiz için tehlike oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
Komşuluk ilişkilerinin yeniden gözden geçirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Amacımız Komşularımızla sıfır problem. Sıfır problem Suriye’de Esad kendi insanlarını öldürene kadar mükemmel çalıştı. Esad 200 bin insanı öldürdü" şeklinde konuştu.
Yunanistan ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirten Çavuşoğlu, komşuluk ilişkilerinde normalleşme istediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Son on yılda Türkiye komşu ülkelerle ticaretini 13 milyar dolardan 94 milyar dolara çıkardı. Büyük bir değişimdir. Birçok şey başardık. 2002 yılında ihracatımız 36 milyar dolardı ve 2014 yılı sonu itibariyle ihracatımız 170 milyar dolara çıktı. Bu tek yönlü ticaret değil, kazan kazan prensibini dayanıyor. Afrika ülkeleriyle olan ticaretimiz 2,9 milyar dolardan 23 milyar dolara çıktı. Latin Amerika ülkeleri ile ticaretimizi geliştiriyoruz. Bir milyar Doların altındaydı. Şu na yaklaşık 8 milyar dolar."
Birçok yabancı savaşçıların Suriye’deki El-Kâide, El Nusra, PYD gibi örgütlere katıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Ukrayna’da Minsk Anlaşması’ndan önce 35 bin yabancı savaşçı vardı. Bu din ile bir alakası yok. Nerede bir Çatışma varsa, yabancı savaşçılar var. Yabancı Savaşçılar fenomeni Avrupa’da tehlikeli hale geldi. İhtiyacımız olana daha fazla işbirliği, istihbarat. 12 bin 500 yabancı savaşçıyı ’giriş yok’ listesine aldık. Bin 200 savaşçıyı ise tespit ettik ve ülkelerine geri gönderdik. Gönderdiğimiz insanların bir kısmı sınırlarımıza tekrar geldi. Kaynak ülkeler nasıl savaşçıları durduramaz" diye konuştu.