Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Kıbrıs Türk tarafı, müzakere masası ve 11 Şubat 2014 tarihinde imzalanan ortak bildiri çerçevesinde müzakerelere devam etme konusunda siyasi iradesini ve kararlılığını sürdürüyor” dedi.
Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Bakan Çavuşoğlu’nun Kamboçya, Tayland ve Vietnam’a ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, Bakan Çavuşoğlu’nun ziyaretinin Asya kıtasına açılım olduğunu söyledi.
Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun Kamboçya Büyükelçiliği’nin resmi açılışını yaptığını kaydederek, Türkiye’nin bu bölgede 14 Büyükelçiliği olduğunu hatırlattı. 2010 yılında bölgedeki bir çok ülke ile stratejik ortaklık kurulduğuna dikkat çeken Bilgiç, bu ülkelerle ticaret hacminin 50 milyar dolara çıktığını ifade etti. Bin 300 firmanın Türkiye’ye 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını kaydeden Bilgiç, Türkiye tarafından Kamboçya’ya ilk defa bir Dışişleri Bakanı’nın ziyaret ettiğinin altını çizerek şunları dedi:
"125 milyon dolarlık ticaret hacmimiz var. Bunun 500 milyon dolara çıkarılması konusunda irade var. Tayland ile diplomatik ilişkiler 1958’de kurulmuş ve 1958’de Büyükelçilik açmışız. 25 yıl sonra Ali Bozer’den sonra ilk Dışişleri Bakanı ziyareti oldu. Vietnam’da 17 yıl İsmail Cem’den sonra ziyaret.”
Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun Pakistan Karaçi’de Sint Eyaleti Başbakanı ve Meclis Başkanı ve Hindistan Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü de kaydetti. Bakan Çavuşoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Slovenya Slovakya ve Romanya ziyaretlerine eşlik edeceğini söyleyen Bilgiç, Çavuşoğlu’nun Moldova ve Litvanya’yı da ziyaret edeceğini aktardı.
Bilgiç, Çavuşoğlu’nun ABD’yi ziyaret edeceği ve Fethullah Gülen’in iadesini isteyeceği yönündeki soruya,”Nisan ayı içinde belli bir tarih üzerinde anlaşılmaya çalışılıyor. Ziyaretin yapılması konusunda Türkiye tarafı hem de Amerika tarafı mutabakata varmış durumda. Bakan gittiğinde Türkiye- Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel konular, çok taraflı ilişkiler birçok konuyu ele alacaklardır” yanıtını verdi.
Bilgiç, Fransa’daki uçak kazasıyla ilgili araştırmaların yapıldığını belirtti.
Kıbrıs müzakerelerinde gelişmelere ilişkin olarak ise Bilgiç, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Rum tarafı, KKTC’nin haklarını savunmak için yürüttüğü çalışmaları bahane ederek masadan kalkmıştı. Bu bir samimiyetsizliğin göstergesi. Kıbrıs’ta çözüme varılması doğal kaynakların paylaşımı ile ilgili meselenin çözümünü sağlayacak. Kıbrıs Türk tarafı müzakere masasında ve 11 Şubat 2014 tarihinde imzalanan ortak bildiri çerçevesinde müzakerelere devam etme konusunda siyasi iradesini ve kararlılığını sürdürüyor. Sadece Türk tarafının kararlılığıyla soruna çözüm bulmak mümkün değil. Rum tarafının Doğu Akdeniz’deki tek taraflı faaliyetlerini sona erdirmesi ve müzakere masasında dönmesi yönünde çaba göstermesini bekliyoruz.”