Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Gazze’ye yönelik insani ve kalkınma odaklı yardımların aralıksız sürdüğünü açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Gazze dahil Filistin’e yapılan yardımlarla ilgili olarak, "Son 10 yıl içinde ülkemizin Filistin’e yaptığı yardımlar 369 milyon ABD Doları’na erişmiştir. 2014 yılında ülkemiz tarafından Filistin’e yapılan toplam yardım 76,3 milyon ABD Doları düzeyinde gerçekleşmiş, bunun 59,2 milyon ABD Doları tutarındaki kısmını resmi yardımlar (34,7 milyon ABD Doları kamu kalkınma yardımı, 24,5 milyon ABD Doları acil yardımlar); 17,1 milyon ABD Doları tutarındaki kısmını ise sivil yardımlar (9,4 milyon ABD Doları sivil toplum kuruluşlarınca sağlanan yardımlar, 7,7 milyon ABD Doları acil yardımlar) teşkil etmiştir" ifadesini kullandı.
Bilgiç, bu çerçevede Gazze’ye yönelik insani ve kalkınma odaklı yardımların da aralıksız sürdüğünü vurgulayarak şunları dedi:
"Gazze’ye yönelik son İsrail saldırılarından sonra yaşanan büyük tahribatın giderilmesi amacıyla 12 Ekim 2014 tarihinde Kahire’de düzenlenen Gazze’nin yeniden inşasına ilişkin Filistin Konferansı’nda ülkemiz tarafından 2015-2017 yıllarını kapsayacak şekilde 200 milyon ABD Doları tutarında yardım taahhüdünde bulunulmuştur. TİKA tarafından 2015 yılı itibariyle Gazze’de tamamlanan projelerimizin toplam tutarı yaklaşık 1,5 milyon ABD Doları, 2015 yılı itibariyle devam eden projelerimizin toplam tutarı 28,8 milyon ABD Doları, 2015 yılı için planlanan ilave projelerin toplam tutarı ise 11,3 milyon ABD Doları civarındadır. Ayrıca AFAD ve Türk Kızılayı aracılığıyla 2015 yılı içinde yapılacak yardımlar için 34 milyon ABD Doları tutarında yardım projelendirilmiş olup, yardımın dağıtımına başlanmak üzeredir. Bu çerçevede ülkemiz tarafından 2015 yılında Gazze’ye yönelik olarak gerçekleştirilen ve planlanan yardımların toplamı 89,1 milyon ABD Doları’na ulaşmıştır. Görüleceği üzere ülkemiz üzerine düşeni yapmakta ve Filistinli kardeşlerimizin tüm ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla da çalışmalarına aralıksız devam etmektedir."