Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Enstitüsü Başkanı Taşhan’a plaket verdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bakanlık Fatin Rüştü Zorlu Salonu’nda Dış Politika Enstitüsü kurucusu ve Başkanı Seyfi Taşhan onuruna düzenlenen törene katıldı.
Çavuşoğlu, Seyfi Taşhan’ın Dışişleri Bakanlığı’na enstitü ve personel kazandırdığını söyleyerek, Taşhan’ın kızı Aylin Taşhan’ın da Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Maputo (Mozambik) Büyükelçisi olduğunu hatırlattı.
Bakan Çavuşoğlu, enstitünün kurulmasından bu yana Türkiye’nin dış politikasının tanıtılmasında çok önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, “Seyfi beyin ismi adeta dış politika enstitüsü ile özdeşleşti. Bir çok kişi enstitünün ismini bilmez ama Seyfi beyin başkanlığını yaptığı enstitüden bahseder. Bugün Türkiye’de dış politikayla ilgili gerek üniversiteler gerek bağımsız düşünce kuruluşları Seyfi Beyi duayen olarak kabul eder, saygı duyarlar, bilgisinden yararlanırlar” ifadelerini kullandı.
Taşhan ise yaptığı konuşmada, bakanlık ile 40 yıldır yakın bir şekilde çalıştıklarını kaydederek, Dışişleri Bakanlığı’nın kendilerine ışık tuttuğunu söyledi. Taşhan, Soğuk Savaş döneminde üzerinde durduğumuz konu strateji ve savunma konuları olmuştur. Türkiye’nin ne kadar önemli konumda olduğunu Avrupa’ya, Amerika’ya hep çok defa anlatma fırsatım oldu” şeklinde konuştu.
Seyfi Taşhan onuruna verilen ödül törenini kızı Türkiye’nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan da canlı olarak izledi.
Kızı teşekkür ettikten sonra Çavuşoğlu Obama örneğini verdi. Obama’ya Nobel Barış ödülü verilmesindeki amacı hatırlatarak, ödülün verilmesindeki amacın daha çok çalışma teşvik etmek amacıyla verildiğini söyledi.