Dışişleri Bakanlığı, insanlık tarihinin en karanlık ve acı dönemlerinden biri olan Holokost’ta hayatını kaybeden milyonlarca insanı saygıyla andıklarını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ikinci Dünya Savaşı yıllarında Avrupa’daki Nazi rejimleri ve işbirlikçilerince Yahudiler başta olmak üzere, milyonlarca masum insan, kitleler halinde örgütlü ve sistematik şekilde yok edildiği hatırlatılarak, "Bu süreçte en fazla insanın zulme maruz kaldığı ve yok edildiği Auschwitz-Birkenau toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak 1945 tarihini temsilen, 27 Ocak günü, 2005 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü” ilan edilmiştir" denildi.
"Bu vesileyle, insanlık tarihinin en karanlık ve acı dönemlerinden biri olan Holokost’ta hayatını kaybeden milyonlarca insanı saygıyla anıyoruz" denilen açıklama şöyle devam etti:
"Ülkemiz, çalışmalarına 2008 yılından bu yana gözlemci olarak katıldığı “Uluslararası Holokost Anma İttifakı” isimli uluslararası kuruluş bünyesindeki faaliyetlerini etkin bir biçimde sürdürmektedir.
Bu çerçevede, Türkiye’de de Holokost konusundaki farkındalığın artırılmasına yönelik etkinlikler ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmekte, anma törenleri düzenlenmektedir. Ülkemizde 2011 yılından bu yana düzenlenen ve üst düzey resmi katılım sağlanan Holokost Kurbanlarını Anma töreni, bu yıl Avrupa Birliği Bakanımız ve Başmüzakereci Sayın Volkan Bozkır’ın katılımıyla, ülkemizin en eski ve köklü devlet üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesi evsahipliğinde 27 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Ülkemiz böylesine bir vahşetin bir daha yaşanmaması için bugüne kadar olduğu gibi, bundan böyle de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek ve maalesef günümüz dünyasında yeniden güç kazandığı görülen anti-semitizm, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi olgularla mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir."