AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Nuri Elibol, savunma sanayisinde yerli oranını artırmayı hedeflediklerini açıklayarak, Ankara’nın savunma sanayisinde üs olacağını söyledi.
Seçim çalışmaları çerçevesinde Yenimahalle ilçesi İvedik Organize Sanayi Bölgesinde sanayici ve esnaflarla bir araya gelen AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Nuri Elibol, savunma sanayi yatırımlarında Ankara’nın üs olarak kullanılacağını söyledi.
“SAVUNMA SANAYİSİNDE ANKARA ÜS OLACAK”
Savunma sanayindeki yerli oranını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Elibol, 2003 yılında 331 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatının 2103 yılı itibariyle 1.4 milyar dolara çıktığını, AK Parti iktidara geldiğinde savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 24 olduğunu, bu oranın bugün yüzde 55’lere çıkartıldığını ifade ederek, “Ankara savunma sanayisinin de başkenti olacak. Savunma sanayisi yatırımlarında Ankara üs olacak” dedi.
Savunma sanayi ile ilgili ar-ge faaliyetlerinin destekleneceğini belirten Elibol, “Savunma sanayisinde yurt dışına zırhlı araçlar satıyoruz, karakol gemileri, hava savunma sistemleri, roketler, simülatörler, askeri haberleşme ve komuta kontrol sistemleri ihraç ediyoruz. Kirpi aracı savunma sanayinde yerli üretimimiz, Göktürk-2 milli seyir füzesi, nüfus edici bombalar gibi ileri teknoloji gerektiren ürünleri de savunma sanayimiz imal etmeye başladı. Yüzde 65’ini milli imkanlarla ürettiğimiz MİLGEM korveti Türk gemi inşa sanayinin gelişmesinde ve tüm su üstü gemilerinde milli tasarım ve inşa kabiliyetine ulaşmasında mihenk taşı olma rolünü üstlendi. Türk tersaneleri tarafından üretimini sağladığımız sahil güvenlik arama kurtarma gemilerimiz denizlerdeki varlığımızı güçlendiriyor” diye konuştu.
Yeni dönemde savunma sanayi ile ilgili kamu ihalelerinde yerli alıma öncelik verileceğini ifade ederek, “Denizlerde MİLGEM’in yanı ısıra yeni tip karakol botu, hızlı müdahale botu, amfibi gemi arama kurtarma gemisi, süratli amfibi gemi, fırkateyn modernizasyon projelerini hayata geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulunan Elibol, HÜRKUŞ’un Türk mühendisleri tarafından tasarlandığını hatırlattı. Elibol, “2019 yılına kadar 15 tane uçak yapacağız. Ayrıca ANKA, Atak helikopteri, hedef uçak sistemleri, taktik insansız hava araçları, mini insansız hava araçları, C-130 ve F-16 uçaklarının modernizasyonu ile farklı roket ve hava sistemleri projelerimize devam edeceğiz. Türkiye’nin artık her türlü hava koşulunda uzaydan görüntü alımını sağlayan uydu sistemi GÖKTÜRK-3 projesini hayata geçiriyoruz. Milli tanksavar, milli füze, milli torpido, milli tankımız ALTAY, denizaltı çıkarma gemisi, hastane gemisi, uçak ve helikopter projelerimiz devam ediyor. Savunma sanayindeki projelerimizin gerçekleşmesi ile sadece milli ihtiyaçlarımızı temin etmekle kalmayacağız, aynı zamanda savunma sanayi ihracatında küresel düzeyde önemli bir aktör haline geleceğiz” şeklinde konuştu.
“2023 YILI HEDEFİMİZ 70 YENİ OSB VE 1 MİLYON İLAVE İSTİHDAMDIR”
Bugüne kadar 155 OSB projesinin 90 tanesinin tamamlandığını, son 12 yılda tamamlanan 90 OSB’de bugün itibariyle 685 bin kişinin çalıştığını açıklayan Elibol, 2002 yılına kadar 70 OSB’ye 1.7 milyar lira kredi desteği verilmişken, son 12 yılda 87 OSB’ye 1.5 milyar lira kredi kullandırıldığını ve OSB’lerde 1.5 milyon istihdam sağlandığını belirtti. “2011’den 2015’e kadar bin 967 boş parseli OSB’lerdeki yatırımcıya bedelsiz olarak tahsis ettik. Bu süreyi 2017 yılına kadar uzattık” ifadelerini kullanan Elibol, “OSB’lerde 18 adet meslek lisesi açtık. Teknoloji geliştirme bölgesi sayısını 22’den 59’a çıkarttık. Buralarda 1.7 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. KOSGEB’in hedef kitlesini 8 kat artırdık. 2002 yılında 4 bin olan KOSGEB veri tabanında kayıtlı işletme sayısı bugün 770 bini aştı. KOSGEB kanalı ile 1991-2003 döneminde KOBİ’lere 14.5 milyon lira destek sağlanmışken, 2003’den bugüne kadar 172 kat artırdık, 2.5 milyar liralık destek sağladık. Esnaf ve sanatkarlarımıza Halk Bankası aracılığı ile önemli miktarlara ulaşan uygun fiyatlarla krediler kullandırdık. 2002’de bu kredilerin faiz oranı yüzde 47 seviyelerindeyken, 2003’den itibaren düşürdük, 2011 sonrasında neredeyse yüzde 4-5 oranlarına çektik. 2002 yılında 153 milyon lira olan kredi bakiyesi 2014 yılı sonu itibariyle 12.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Bugüne kadar 2 bin 251 işletmeye 214 milyon liralık destek sağladık” dedi.
Önümüzdeki dönemde yenilikçi, katma değeri yüksek, küresel değer zincirinde üst sıralara çıkmış bir üretim yapısını girişimciler aracılığı ile hayata geçireceklerinin altını çizen Elibol, “Türkiye’yi yenilik alanında bir üst lige taşıyacak olan bilişim vadisini kuracağız. Artvin ve Hakkari illerinde de OSB kurarak OSB’si olmayan il bırakmayacağız. 2015 yılı yatırım programında 11 tanesi yeni olmak üzere 89 OSB projemiz yer almaktadır. 2023 yılı hedefimiz 70 yeni OSB ve 1 milyon ilave istihdamdır. Kadın girişimciliğinin önündeki engellerin kaldırılması ve kadınların ekonomik hayattaki rollerin geliştirilmesine yönelik yeni destek mekanizmaları geliştiriyoruz. KOBİ’lerin finansman kaynaklarına erişimini kolaylaştıracağız, Türk malı markası ve imajının iyileştirilmesi için faaliyetler yürüteceğiz” diye konuştu.