Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatleri için, “Biz ciddi bir iş yapıyoruz. Bu ülkenin yönetimi ciddiyet ister. Böyle layüsel cümlelerle uçuk vaatlerle bu işler olmaz” dedi.
Bakan Yıldız, Nevşehir’in Avanos ilçesinde yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçim vaatleri üzerinden eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun vaatlerini ciddiye almadığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “CHP‘nin seçim vaatleri ilk bir hafta içerisinde kamuoyunda tartışıldı. Şu anda genel cümle şudur ‘bende ciddiye almıyorum’ bu cümle daha da yaygınlaşmaktadır. Ben başında söyledim, kendi sektörümle alakalı örnek de verdim. Ben zaten ciddiye almıyorum” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun çiftçiye mazotu 1,5 TL’den vermesinin imkansız olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, “Bakın biz çiftçimize 11 Milyar TL’ye yakın tarımsal destek babında 19 kalemde destek veriyoruz. Bunların hepsini bütünleştirdik ve tek kalemde veriyoruz. Bunun içerisinde mazot desteği de var. Eğer siz kalkıp da bir genel başkan olarak, bir hesap uzmanı olarak ben sehven yaptığına inanmaya çalışıyorum, öyle olduğunu ümit etmeye çalışıyorum eğer kasten yaptıysa daha büyük bir yalan, yanlış olur. Bakın mazotun Tüpraş çıkışı 1,21 TL dedi ama Tüpraş çıkışı 1,41 TL’dir. Vazgeçtik ondan 42 Kuruş’luk dağıtım ve bayi karı var. Şimdi Nevşehir’deki çiftçimiz gidip Tüpraş’ın bulunduğu Kocaeli’nden bidonlarla mı mazotunu alacak. Yani dağıtım, iletim hizmetleri ile alakalı verilen 42 Kuruş’u vermemek için traktörünü Tüpraş’tan mı alacak? 1,81 TL KDV’siz ve ÖTV’siz maliyetidir. Bu şu demektir; ‘mazot kullanırsanız ben size her litre başında 30 Kuruş’ta artı para veriyorum’ demektir. Bununla bitmez geçen yıl yakıtlardan topladığımız toplam para 46 Milyar TL. Biz hunu nereye harcadık? Edirne’den Kars’a Sinop’tan Hatay’a varıncaya kadar biz bunları okula, yola, köprüye, sağlık ocaklarına, adalet saraylarına harcadık. ‘Yok ben bundan sonra bunlara para harcamayacağım’ derseniz oturup bununda hesabını verirsiniz. Oturduğunuz yerden çayınızı kahvenizi içerek atmakla tutmakla bu iş olmuyor. Biz ciddi bir iş yapıyoruz. Bu ülkenin yönetimi ciddiyet ister. Böyle layüsel cümlelerle uçuk vaatlerle bu işler olmaz. Ben vaatlerin teknik olarak izahını şu şekilde yapıyorum; iktidara gelme riski hiç olmayan, kendisi risk gördüğü için söylüyorum iktidarda herhangi bir ümidi olmayan birinin sağlığa her hangi bir zararı olmadığı için sorumsuz bir şekilde atması, tutması olarak görüyorum. Biz kuruşun hesabını yapıyoruz. Varsa sanayicimizin, esnafımızın, çiftçimizin lehine bunları yapıyoruz” diye konuştu.