Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza olan bağımlılığı azaltmak istediklerine işaret ederek, "Biz, bu kömürden elektrik üretemezsek doğalgaz ithal edelim. Eğer böyleyse dolarları biriktirip biriktirip verelim yurtdışına. Biz bağımlılığımızı azaltmak istiyoruz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, termik santral yapılması için topladıkları 4 binden fazla imzayı getiren Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyü sakinlerini Bakanlıkta kabul etti. Kabulde konuşan Yıldız, "Milletvekillerimizin başından beri bütün vatandaşlarımızın işleriyle ilgili hassasiyet gösterdiğine şahidim. Zaten hiçbir zaman temenni etmediğimiz o kazada da hep yan yana olduk, beraber olduk milletvekillerimizle. Türkiye’nin eğer bir yerli kaynağı varsa, kömürü, rüzgarı, güneşi varsa biz bunlardan elektrik elde etmeyeceğiz de nereden elde edeceğiz? Her üretmediğimiz kömürü doğalgazdan almak zorundayız. Çatır çatır para veriyoruz. Allah bize vermiş, Soma’da, Tavşanlı’da, Tunçbilek’de vermiş, kömür vermiş. Kömürü hiç olmayan ülkeler var. Biz, bu kömürden elektrik üretemezsek doğalgaz ithal edelim. Eğer böyleyse dolarları biriktirip biriktirip verelim yurtdışına. Biz bağımlılığımızı azaltmak istiyoruz. Bizler, zeytin ağacını artıran bir hükümetiz. Zeytin ağacı azalsın biz de santral yapalım, bizim yok böyle bir fikrimiz. Maksat üzüm, zeytin yemekse o iş kolaydı ama bağcı dövmekse, üç basından arkadaşları yanlarına alıp bunu ajitasyona gittiler. Bizim politikamızda ’çevreyi talan edelim de iş yapalım’ yok. Her ikisini beraber yapma imkanımız var. Belki dikkatinizi çekmiştir, ’Biz ne zeytin ağacından ne de santralden vazgeçeriz’ dedim. Biz ikisinden de vazgeçmeyiz" dedi.
Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yatırımcıya diyoruz ki ’Bir zeytin ağacı kestik, on tanesini yapar mısın?’ Yaparım diyor. ’Daha fazlasını dikelim’ diyor. Biz şimdi 92 milyon zeytin ağacıyla 12 yıl önce almışız. Şu anda 170 milyon adet zeytin ağacı var. Eğer biz azaltsaydık, zeytin ağaçlarını keselim yerine santral yapalım’ derdik. Hayır. O yüzden bunları da açıkça söylüyorum, inandığım için söylüyorum. Bize getirilen bunu istismar edenler ayeti kerime gösterdiler zeytinle alakalı. Amenna başımın üstüne. Biz demiyoruz ki zeytinleri yok edelim. Oradaki istihdamın, oradaki çalışanlar sizin çocuklarınız olacak dedik. Orada hep beraber temel attık. Oturduk, güle oynaya temel attık herhangi bir protestoyla karşılaşmadan. Çocuklarımız rahat etsinler, hem işinde gücünde çalışsınlar. Orada yakın köylerden, Yırca’dan, Soma’dan olan insanlar çalışacaklar. Başka şehirden gelip çalışmayacaklar. Biz her işi her alanda yapamayız, oraya has ne iş varsa onu yapacağız. Kayseri’den örnek veriyorum oranın milletvekili olduğum için. Ben istesem de orada kömür yok ama Manisa’da, Soma’da, Kütahya’da var, Allah oraya vermiş. O zaman oranın kabiliyetlerine uygun çalışacağız. O yüzden ben bu imza sirkülerini gerçek adresleriyle beraber bize ilettiğiniz için teşekkür ediyorum. Bu, bizi cesaretlendirir. Biz yalnız olmadığımızı biliyorduk ama bununla bir kez daha anlamış olduk. Hassasiyetiniz geleceğinizle alakalıdır, çocuklarınız ve torunlarınızla alakalıdır. Allah razı olsun, biz orada ne zeytin ağacından ne de santralden vazgeçeceğiz. İnşallah o yatırımı oraya kazandıracağız."
Yıldız, kabulde köy sakinlerinin talep ve sorunlarını dinledi.