Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karşılaşılan sorunlara pratik ve hızlı neticeler alınabilmesi için devletin anonim bir şirket gibi yönetilmesi gerektiğini söylediğini ancak Türkiye’deki siyasilerin buna karşılık, “Anonim şirketin ordusu mu” olur sorusunu sorduklarına işaret ederek, “İşte kafa bu kadar basıyor, daha ileri basmıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’taki resmi temasları çerçevesinde Arnavutluk-Türkiye İş Forumu’nda konuştu. Konuşmasında Türkiye ve Arnavutluk halkının yüzlerce yıllık geçmişe sahip iki toplum olduğu belirten Erdoğan, ilişkilerin bundan sonraki safhalarının da bu tarihten alınan güçle tesis edileceğine inandığını dile getirdi. Erdoğan, konuşmasının devamında Türkiye’de 12 yıl içerisinde elde edilen başarılardan bahsetti.
Türkiye’de yapılan yatırımların devlet ve özel sektör arasında oluşturulan uyumlu çalışmayla, güven ve istikrar ikliminde geliştirdiklerini aktaran Erdoğan, “Eğer bir ülkede güven yoksa o ülkede istikrar olmaz. Önce güven ardından istikrar. İki sır veya iki sihirli kelimedir, kavramdır bunlar. Ekonomide bunların yeri çok çok önemli” dedi.
Türkiye’nin bugüne kadar kendisine yatırım yapan hiçbir ülkeyi mahcup etmediğini söyleyen Erdoğan, “Bize güvenen hiçbir uluslararası yatırımcı pişman olmadı. Ufak tefek bazı aksamalar olabilir ama bunları giderdik” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin 1 Aralık 2014 itibariyle 1 yıllığına G20 dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Erdoğan, “Dünyanın ekonomik darboğazdan geçtiği bir dönemde üstlendiğimiz dönem başkanlığının bize yüklediği sorumluluğun farkındayız. Türkiye 2003 öncesindeki gibi kendi kriziyle uğraşan değil, bölgesel ve küresel krizlere çözüm arayan bir ülke haline geldi. Dönem başkanlığımız sırasında G20’nin küresel ekonomiyi ilgilendiren konuların tartışıldığı platform olma özelliğini güçlendirmek istiyoruz. Bunun için dönem başkanlığımızın ana hedefini kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem olarak belirledik” diye konuştu.
Türkiye’nin, G20 dönem başkanlığında, Arnavutluk’un da temsilcisi olarak görülmesini istediğini dile getiren Erdoğan, “Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Bu çerçevede her türlü işbirliğine açığız” dedi.
ARNAVUTLUK’LA İLİŞKİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’la ilişkilerin sadece ikili düzeyde olmadığına dikkat çekerek, bu ilişkilerin bölgesel ve uluslararası platformlarda da olumlu bir şekilde sürdüğünü belirtti. Erdoğan sözlerine, “Biz Arnavutluk’u doğrudan sınırımız olmasa da komşu ülke olarak görüyoruz. Askeri alanda NATO’da Arnavutluk’u nasıl desteklediğimiz zaten siyasi noktada temsil konumunda olan liderler gayet iyi bilirler. Şu anda NATO’da iki dost, kardeş ülkeyiz. Bunun siyasi boyutu da tabi ki diğer alanlarda devam ediyor. Şimdi hedefimiz Stratejik Konseyi Türkiye-Arnavutluk arasında oluşturmaktır. Eğer bu Stratejik Konseyi oluşturursak, bunun anlaşması imzalanırsa tüm bakanlar kendi aralarında sürekli, yıl boyu çalışma halinde olacaklar ve bu Dışişleri bakanlıklarının sekretaryasıyla yürüyecek ve ondan sonra 1 yıl Arnavutluk’ta, 1 yıl Türkiye’de bu çalışma yapılacak. Adeta bakanlar kurulu her yıl bir Türkiye bir Arnavutluk olarak bunu sürdürecektir” şeklinde devam etti.
Balkan coğrafyasındaki müştereklerin ve Türkiye’de yaşayan milyonlarca Arnavut kökenli vatandaşın iki ülkeyi komşudan da yakın hale getirdiğini ifade eden Erdoğan, son yıllarda iki ülke arasında gerçekleştirilen üst düzey temas ve ziyaretlerden memnuniyet duyduğunu söyledi. Bu trafiği Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin sağlam bir temelde geliştirilmesi bakımından faydalı gördüklerini sözlerine ekleyen Erdoğan, Stratejik Ortaklık ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin ortak açıklama metninin imzalanması ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin toplanmasının ilişkileri daha da güçlü kılacağını dile getirdi.
“TİCARİ HEDEF 1 MİLYAR DOLAR”
Siyasi ilişkilerdeki yoğun ve yakın işbirliğinin ekonomik ve ticari ilişkilere layıkıyla yansımadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu güzel gelişmeleri karşılıklı ticareti ve yatırımı arttırarak desteklememiz gerekiyor. İşte 2014 yılı sonu itibariyle ticaret hacmimiz 430 milyon dolar. Bu tabi çok çok düşük bir rakam. Bunu daha önce hedef olarak 500 milyon dolar diye adını koymuştuk. Ama şimdi artık bu hedefi 1 milyar dolar olarak koymalıyız. Bu 1 milyar dolara bunu çıkarabilmek için de gayretleri karşılıklı olarak ortaya koymalıyız” dedi.
Erdoğan, Türk yatırımlarının Arnavutluk’taki değerinin şu anda 2,7 milyar doları aşmış durumda olduğunu söylerken, Türk yatırımcılara bu ülkedeki yatırımları daha da arttırmaları çağrısında bulundu.
Ekonomik ve ticari ilişkilerin karşılıklı fayda doğrultusunda daha da geliştirilmesinin, derinleştirilmesinin ve çeşitlendirilmesinin sağlanması gerektiğini düşündüğünü dile getiren Erdoğan, “Ticaret hacmimizi artık 1 milyar dolar hedefinin üstüne doğru inşallah büyük bir heyecanla sürdürmeliyiz. Onun için DEİK ve Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası’na burada önemli bir görev düşüyor” dedi. Erdoğan, Türk işadamları ve yatırımcılarının da üzerine bu hedefe ulaşmada görev düştüğünü kaydetti.
“BİZDEKİ SİYASİLERİN KAFA DAHA İLERİ BASMIYOR”
Yatırımlar konusunda siyasilere de büyük görev düştüğünü ancak zaman zaman bürokratik oligarşiyle karşı karşıya kalındığını söyleyen Erdoğan, bürokratların çözüm üretememeye değil, çözüm üretmeye çalışması gerektiğine vurgu yaptı. Erdoğan, bu nedenle devletin bir anonim şirket gibi yönetilmesi gerektiğini söylediğini dile getirerek, “Bizdeki siyasiler bile hemen, ‘Anonim şirket gibi yönetecekmiş, anonim şirketin ordusu olur mu’ diyorlar. İşte kafa bu kadar basıyor. Daha ileri basmıyor. Anonim şirket mantığında ne vardır? Rahat karar alma vardır, seri üretim vardır, süratli eritim vardır. Eğer siz pratik karar alamıyorsanız bir yere varamazsınız. Bunun adı anonim olur, limited olur veya adi ortaklık olur. Mesele çözüm üretebilen bir yapıyı, süratli netice alabilen bir yapıyı üretebilmektir. Bunu başarmak lazım” dedi.
Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşılabileceğine samimiyetle inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk ve Arnavut hükümetlerinin desteği ve teşvikiyle işadamlarımızın burada daha çok ve daha büyük yatırımlar yapacağından kuşku duymuyorum. İşadamlarımızın önündeki engellerin kaldırılması ve yatırımların hızlı devam etmesi konusunda hiç şüpheniz olmasın. Cumhurbaşkanları olarak biz de her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.
ENERJİ SEKTÖRÜNDE İŞBİRLİĞİ
İki ülkenin enerji sektöründe örnek bir işbirliği sergilediğine dikkat çeken Erdoğan, Avrupa’nın enerji tedarikine yönelik Trans-Adriyatik Boru Hattı projesinde birlikte hareket edildiğini söyledi. Erdoğan, “Biliyorsunuz biz TANAP’ın yüzde 30 ortağıyız ve bu konuda hiçbir zaman Arnavutluk’u yarı yolda bırakmayacağız. Arnavutluk’a gerekli olan desteği vereceğiz. Değerli dostum İlham Aliyev de bu konuda aynı düşünce, aynı kanaatte ve temennimiz odur ki elektrik enerjisiyle ısınan bir Arnavutluk değil doğalgazla ısınan bir Arnavutluk’u inşa edelim. Arnavutluk’la yenilikçi enerji projeleri konusunda daha yakın işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.
Gerek yatırımcılar gerek halklar arasındaki karşılıklı samimi sevgi iklimi sayesinde ilişkilerin her gün daha ileriye gideceğine inandığını dile getiren Erdoğan, bu ilişkilerin seyrinden memnun olduklarını ve ileriye atılan her adımı desteklediklerini belirtti. “Bilhassa ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi konusundaki her adımın samimiyetle arkasında olacağımızın bilinmesini isterim” diyen Erdoğan, gerçekleştirilen Arnavutluk-Türkiye İş Forumu’nun da hayırlara vesile olmasını temenni ettiğini ve forumun gerçekleştirilmesine katkı sağlayanlara teşekkürlerini sunduğunu dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.