Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir 1. Bölge Milletvekili adayları Ertuğrul Kürkçü ve Pınar Aydınlar, Gazi Ortaokulunda oylarını kullandı. Oy kullanma işleminin ardından açıklama yapan Kürkçü, uğrunda 40 yıl mücadele ettikleri hedeflere bir adım daha yaklaşıldığını belirterek, “Kendimizi toplumsal muhalefet rolüne tayin ediyoruz. Herhangi bir hükümet kombinasyonu içinde şuan için yer alma düşüncemiz yok” dedi.
HDP İzmir 1. Bölge Milletvekili adayları Ertuğrul Kürkçü ve Pınar Aydınlar, Gazi Ortaokulunda oylarını kullandı. Sandığa gelene kadar büyük engel ve trajediler yaşadıklarını belirten Kürkçü, engelli bir koşudan geldiklerini ve sonuca doğru gittiklerini ifade etti. Türkiye’de bir çağı, bir dönemi kapattıklarını, yeni bir çağı açtıklarını dile getiren Kürkçü, uğrunda 40 yıl mücadele ettikleri hedeflere bir adım daha yaklaşıldığını söyledi. Kürkçü, “Kendimizi toplumsal muhalefet rolüne tayin ediyoruz. Herhangi bir hükümet kombinasyonu içinde şuan için yer alma düşüncemiz yok” diye konuştu.
“BÜYÜK TRAJEDİLER YAŞAMAMIZ GEREKTİ”
Nihayet oyunun rengini açıklayabileceğini anlatan Kürkçü, “Halkların Demokratik Partisi’ne oy verdim beklenildiği gibi. Bu seçimin Türkiye için dönüm noktası olduğunu hepimizin bildiğini düşünüyorum. Bunda partimizin olağanüstü bir katkısı olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bu sandığa gelene kadar çok büyük engelleri, çok büyük trajedileri yaşamamız gerekti. Şuan arkamızda dört kaybımız, dört arkadaşımızın ölümü var. Yüzlerce yaralı, yüzlerce seçim büromuzun, parti örgütümüzün tahrip edilmiş olması var. Böyle bir engelli koşudan geldik, sonuca doğru gidiyoruz. Umarım akşama kadar yeni trajedilerle yüzleşmek zorunda kalmayız ve gece Halkların Demokratik Partisi’nin Türkiye’nin en önemli yenileştirici gücü, yükselen oyuncusu olduğunu göreceğiz. Bundan hiç şüphe etmiyorum” ifadelerini kullandı.
“TAŞKIN HALİNİ ALACAK”
Barajı aşmış olduklarından emin olduklarını dile getiren Kürkçü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hatta bir taşkın halini alacak. Bu bize çok yüksek bir sorumluluk yüklüyor. Güçlü bir milletvekili kadrosu ile Meclis’te olacağız. Halklarımızın çözüm bekleyen tüm sorunlarını ele almak ve çözmek için bugüne kadar oluşturduğumuz kurucu politikalarımızla hareket edeceğiz. Türkiye’nin bir Başkanlık rejimine değil yerel demokrasilerle güçlendirilmiş bir parlamenter demokrasiye doğru ilerlemesinde çok önemli bir öncülük görevi üstleneceğiz."
“TÜRKİYE SİYASAL ERGİNLİĞİNİ İSPATLAMIŞ OLACAK”
Yarından itibaren halkların, hakaret işitmeyecekleri yeni yönetimi oluşturmak için oy kullandıklarını bütün dünyaya göstereceklerini kaydeden Kürkçü, Türkiye’nin siyasal olarak erginliğini, bu seçimle ispatlamış olacağını söyledi. “Bugüne kadar dışlanan kesimler” olan Kürtlerin, Alevilerin, kadınların, gençlerin, siyasi bir temsile kavuşacağını belirten Kürkçü, Türkiye’nin ilk kez önüne çıkmış olan barışçı dönüşüm imkanını büyük bir titizlikle kullandığını ifade etti.
“40 YIL MÜCADELE ETTİĞİMİZ HEDEFLERE BİR ADIM DAHA YAKLAŞILDI”
Türkiye’de bir çağı, bir dönemi bu seçimle kapattıklarını, yeni bir çağı açtıklarını dile getiren Kürkçü, sözlerine şöyle devam etti: “Bundan rol almak çok değerli. Türkiye’nin içinden geçtiği pek çok dönüm anında siyaseten aktiftim. Bunu da gördüğüm için çok mutluyum. Çünkü Türkiye, uğrunda 40 yıl mücadele ettiğimiz hedeflere bir adım daha yaklaştı bugün. Herkese esenlikli bir seçim ve başarılar diliyorum. Umarım umduğum gibi olur her şey.”
“KENDİMİZİ TOPLUMSAL MUHALEFET ROLÜNE TAYİN EDİYORUZ”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kürkçü, Meclis’e girebildikleri ve giremedikleri takdirde parti olarak neler yapacakları sorusuna şöyle cevap verdi: “Meclis’e giremediğimize dair bir seçeneği ben tartışmaya değer bir seçenek olarak görmüyorum. Onu eliyorum. Meclis’e girdiğimiz takdirde besbelli ki bir hükumet kurulması meselesi Türkiye’nin gündeminde olacak. Kendimizi toplumsal muhalefet rolüne tayin ediyoruz. Herhangi bir hükümet kombinasyonu içinde şuan için yer alma düşüncemiz yok. Türkiye’nin siyasi gündemindeki en önemli mesele çözüm ve barış. Bununla eş zamanlı olarak demokratik özgürlük ve işçilerin hakları üzerinde çalışacağız."
OY KULLANMAYA KÖPEĞİYLE GELDİ
Öte yandan 3 milyon 85 bin 404 vatandaşın 8 bin 984 sandıkta oy kullanacağı İzmir’de, yaşlı ve engelli seçmenlerin çoğunluğu dikkat çekti. Tekerlekli sandalyeleri ve bastonları ile erken saatlerde vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandığa giden vatandaşlar, görevlilerin yardımıyla merdivenlerden çıkarılarak oylarını kullandı. Sandığa kucaktaki bebekleriyle gelenlerin yanı sıra köpeğiyle gelen vatandaşlar da vardı.