Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Esenler’in tarihi projesinin ilk imzaları atıldı. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, projenin baba bir proje olduğunu ifade ederek, “Doğru dürüst bir muhalefet olacak ki, iktidar, hata yapamasın, yarışabilsin ve daha güzel şeyler ortaya koysun” dedi.
Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm çalışması ile dünyanın 3., Türkiye’nin ise en büyük şehir parkını da kapsayan ve 90 bin konutun yenileneceği projenin ilk imzaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Esenler Belediyesi arasında atıldı. 8,7 milyon metrekare askeri alanın Esenler Belediyesi’ne devredilmesiyle ortaya çıkan ve Esenler’in tarihi ile talihini değiştirecek proje çalışmalarının başlatılması için Ramada Plaza Tekstilkent’te protokol töreni düzenlendi.
Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Protokol Töreni’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve AK Parti 1. Bölge Milletvekili Adayı İdris Güllüce, Esenler Kaymakamı Yüksek Ünal, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, İlbank Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu ve davetliler katıldı.
Törende bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, “Bu alan üzerinde kendi değerleri üzerinde inşa edilmiş ve çalakalem yapılmış bir işlem değil. Uluslararası yarışmalarla ortaya çıkacak bir modellemeyle 4 temel ögeyi taşıyan bir şehir tasavvur katılacak. Bir şehir tasavvur edilecek ve bu şehir hayata geçecek. Bu 4 temel tasarrufumuz şudur, burada kurulacak olan şehir, hepimizim hayatına dayatmış olduğu modernlitenin aslında farkında olmadan fark ettiğimiz çok büyük kalabalıklar arasında yaşamamıza rağmen yalnız yaşadığımız bir dünyada yaşıyoruz. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, apartman sakinlerinin bile birbirlerine zaman zaman hal hatır sormayı ihmal ettiği ya da görmediği hatta birbirini tanımadığı bir dünyada yaşıyoruz. Modernlitenin kendi hayatımıza getirmiş olduğu o ben algısıyla beraber yalnızlaşan insanımızın birinci derecede yalnızlığını giderecek, dayanışma ruhunu inşa edecek şehir tasavvuru ortaya çıkacak. İnsanın fıtratında toprağa yakın olmak vardır. Çünkü insan topraktan gelmiştir ve toprağa gidecektir. Bu şehir tasavvurunda bu şehir toprağa yakın olacaktır. Yani insanlar toprağa 20’inci kattan değil maksimum 6’ıncı kattan bakacaklar. Toprakla bütünleşen bir şehir olacaktır” dedi.
Projede geleneksel bütün argümanların kullanılacağını ve bilgi teknolojisinin hayatımıza kazandırmış olduğu bütün gelişmelerin de bu şehrin inşasında fonksiyon üstleneceğini kaydeden Başkan Göksu, “Yani hayatı kolaylaştıran ve güzelleştiren bütün imkanlar bu şehirde kullanılacak. Böylece modern yaşamla beraber modernlitenin getirmiş olduğu bilgi teknolojileri de son haliyle bu şehirde kullanılacak. En önemli olarak bu şehir kendi üzerinde yaşayana maliyet getirmeyecektir. Yani etrafında duvarlar örülmüş siteler değil, komşuluk ruhunun ve ortak yaşam kültürünün ortak değerlerin birlikte inşa edildiği büyük bir akraba topluluğu içerisinde yaşıyor gibi bir şehir burada inşa edilecek” dedi.
“BİZ DURDUĞUMUZ YERİ RANT DEĞİL İNSANIN İNŞASI OLARAK GÖRÜRÜZ”
Transfer edilecek olan konutların yerine de parkların yapılacağını ifade eden Başkan Göksu, “Ranta açılmayacak park olacak. Hayatlarını rant penceresinden görenler, oturup kalktıklarında her şeyi rant olarak görenler, Hz. Mevlana’nın ifadesiyle bir insan bir başka insanı tanımlarken hep kendisini tanımlar diyor. Hayatlarını rant, menfaat ve oportünist bir anlayışla inşa edenler elbette durdukları yerde bütün hayatı rant olarak görürler. Bizse siyaset felsefemiz gereği durduğumuz yeri rantı değil insanın inşası ve ihyası olarak görürüz. Biz medeniyet tasavvuru içerisinde her bir insana ona hizmet etmeyi en büyük kazanım olarak gören bir siyaset felsefesinde sahip insanlar topluluğuyuz” ifadelerini kullandı.
“BU PROJE BABA BİR PROJEDİR”
Bakan İdris Güllüce ise, 20’inci asrın en büyük problemlerinden birisinin insanoğlunun esenlik bulması olduğunu söyledi. Bakan Güllüce, “Esenler esenlik bulunan, herkesin esenlik için doğduğu bir yere dönüşüyor. Allah o günleri hepimize göstersin. Esenler ismine layık olmaya doğru gidiyor. Biz esenliğin olduğu bir şehri kurmak ve bu projeyi hayata geçirmek için desteklerinden dolayı zımni bir şekilde de bizim bakanlığa destek vermiş oldular. Ben hem Esenler hem de Bakanlığımız adına teşekkür ediyorum” dedi. Projenin baba bir proje olduğunu kaydeden Bakan Güllüce, “Yani bugün ki üslubum baba projedir ama teknik olarak söylemek gerekirse bu mega bir projedir. Ayrıca zor bir projedir. Oraya 2 ağaç koyularak yapılan bir şey değil, alın teri, bilgi isteyen, hikmet, gayret ve tasavvur isteyen bir projedir. Medeniyet tasavvuru dediğiniz de 2 kelime söylüyorsunuz, hadi altını doldur dediğimiz zaman kaç kitap, kişi ve düşünen adam bunun üzerinde çalışacakta bu olacak. Kaç tane mimar ve yerli kaynaklardan beslenmek kaydıyla olacak bunlar ki medeniyet tasavvurunda biz bu yerli medeniyetini baz alıyoruz. Donanım ve gayret isteyen bir iş, bu yüzden de adını bile söylemek muhteşem güzel bir şey. Tüm Türkiye’ye de şamir olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Bakan İdris Güllüce konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte rahatsızlık veren üzen CHP’nin başındaki şahsın Esenlerle ilgili söylediği söz sizi üzmüş olabilir ama bu normaldir. Yani beklenmeyecek bir hareket değildir. Umarım sürpriz bulmamışsınızdır. İnsanlar Esenler’e mi gidecek? O beyazlar zihniyeti hala 40’lı yıllardan beri değişmemiştir. Tabi Esenler’de oturan insanlar buna üzülmemiş olup, bunu CHP’nin normal yapısı olarak bildikleri için alınmamış olabilirler ama Türkiye açısından ana muhalefet partisi hala 40’lı yıllarda kalması Türkiye için ne kadar büyük bir kayıp diye biz üzülüyoruz. Halbu ki 1940’dan bugüne kadar 75 sene geçti. Yani ana muhalefet partisinin değişmesi gerekirdi. Bu çağı yakalayabilmesi gerekirdi. Bildiğiniz gibi ana muhalefet partisinin derdi sizi niye bu kadar üzüyor diye kimse sormasın. Üzer çünkü demokrasiler ana muhalefetin ve muhalefetlerin olduğu yerlerde vardır. Yoksa seçimin olduğu yerde değildir. Muhalefette doğru dürüst bir muhalefet olacak ki iktidar, hata yapamasın, yarışabilsin ve daha güzel şeyler ortaya koysun.”
Bakan Güllüce’nin konuşmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Esenler Belediyesi arasında protokol imzalandı. Protokolün imzalanmasının ardından Bakan Güllüce ve Başkan Göksu tokalaşarak, hatıra fotoğrafı çektirdi.