Türk Hava Yolları’nın (THY), son yıllarda yakaladığı çıkışta şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olarak önemli rol üstlenen Hamdi Topçu’nun önceki günkü olağan genel kurula katılmayarak istifa etmesi birçok soruyu da beraberinde getirdi. Milliyet Gazetesi’nden Eylem Türk’ün haberine göre adı bir süredir siyasetle anılan Hamdi Topçu’nun Ak Parti’den milletvekili olacağı hatta Ulaştırma Bakanı olarak atanacağı bile konuşuluyordu. İki ay önce “Siyasete girmeyeceğim” diyerek, THY ile yola devam edeceğinin mesajını veren Topçu, aslında bu konudaki duruşunu ortaya koydu. Siyasete adım atmadı...

“THY ile yola devam etme” meselesinde ise karar sürpriz oldu. Peki bu karar Hamdi Topçu için de bir sürpriz miydi, yoksa kendisinin tercihi mi etkili oldu... Sadece bizler için değil THY’nin olağan genel kurul katılımcıları için de son dakika sürprizi olan bu ayrılığı ve deneyimli yöneticinin gelecek planlarını Topçu’yla dün konuştuk...

‘TAKDİR BÖYLE OLDU’

Ayrılık kararını siz mi aldınız, yoksa görevi bırakmanız mı istendi?
Ben hayatımın en verimli yıllarını THY’ye verdim. 39 yaşımda geldiğim bu şirketten 52 yaşımda ayrılıyorum. Genel kuruldan, genel kurula yönetim değişiklikleri olur. Ayrılık kararıyla ilgili olarak da ‘Bu yönde tercihlerimiz oldu’ diyebilirim. Sonuç olarak takdir böyle oldu. Küs olmam söz konusu değil. Üzüldüğüm konular var ama bu küskünlük anlamına gelmiyor.

THY’yi istediğiniz yere getirdiğinizi düşünüyor musunuz?
Benim 12.5 yılımı verdiğim bir şirket. Göreve geldiğimde 1.2 milyar dolar cirosu vardı. Şimdi ise 17.5 milyar dolar. 43 bin çalışanı var. THY’nin 2023 hedefi 420 uçağın üzerine çıkmak ve 100 milyon yolcuyu geçmek. THY şu anda dünyanın en fazla ülkesine uçan havayolu olmasının yanında dört yıldır Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi ünvanına sahip.

Ankara’ya yakın bir isimsiniz. Bu yüzden ayrılık kararınız ‘siyasete transfer oluyor’ şeklinde yorumlandı. Ayrılıktan Cumhurbaşkanı’nın haberi oldu mu?
Siyaset düşünmüyorum. Ve hiç düşünmedim. Bu göreve de bana ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için geldim. Misyonumu tamamladım. Başka alanlarda yine bana ihtiyaç olduğunda buradayım. Sayın Cumhurbaşkanımızın ayrılık kararıyla ilgili ne düşündüğü konusunda ise bir bilgim yok. Kendisiyle bir süredir görüşmedik. Takdir böyle oldu.

‘KENDİME FORMAT ATACAĞIM’

Yoğun bir tempodan çıktınız... Yakın dönemli planlarınız neler?
Kısa bir tatil yapmayı düşünüyorum. Şöyle 1 ay falan... Rize’ye yani memlekete de gidebilirim. Dostlarımı ziyaret etmeyi planlıyorum. Arkadaşlarımla bundan sonra neler yapacağımız konusunda görüşmeler yapacağım. Ancak şu anda ilk aşamada nereden başlayacağım konusunda henüz bir karar vermedim. 1 ay boyunca kafamı dinlemeyi ve kendime yeni bir format atmayı düşünüyorum.

Rakip firmalardan sizi arayanlar oldu mu, tekliflere açık mısınız?
Bu kararımı açıkladıktan sonra yüzlerce telefon aldım. Hepsine geri dönüş yapamadım. Ancak henüz kimseyle bir görüşmem olmadı.

Peki şimdi ne yapacaksınız, havacılık sektöründen kopacak mısınız, yoksa başka bir yerde devam mı?
Bundan sonra havacılıkla ilgili bir iş yapmayı düşünmüyorum. THY’deki görevim nedeniyle bıraktığım işler vardı. Mali müşavirlik ve danışmanlık şirketimi yeniden canlandırmayı düşünüyorum. Ayrıca kardeşlerimle birlikte inşaat şirketimiz bulunuyor. Yapacağımız çok iş var. Kısaca bundan sonra ticaretle, kendi işlerimle uğraşmayı hedefliyorum.

ŞEFFAF OLDUK, THY YOLSUZLUKLA ANILMADI

Geriye dönüp baktığınızda pişmanlıklarınız, mutluluklarınız neler?
Geçmişe dönüp şunu şöyle yapsam daha iyi olurdu dediğim bir şey yok. Tabiki daha iyi yapacağımız şeyler vardır. Ama kritik yaptığımda mahçup olduğumuz hiçbir karar almadığımızı görüyorum. THY’yi her zaman şeffaf ve eşit yönettik. Şirket hiçbir şaibe ve yolsuzluk olayıyla anılmadı. Beyaz sayfa ile geldik, beyaz bir sayfa ile kapattık.

THY OKYANUSU AŞTI DEREDE BOĞULMADI

THY’nin geçmişine ve bugünkü durumuna baktığınızda şirketi iyi yönettiğinizi düşünüyor musunuz?
Yüzümüzü kızartacak hiçbir olay cereyan etmedi. Hamdolsun ki, tertemiz aldığımız emaneti tertemiz olarak teslim ettik. İnşallah bu değerli kurum hiçbir şaibeye karışmadan 2023 hedeflerine ulaşır. THY artık okyanusu aşmıştır. Derede boğulmaması gerekiyor. Çünkü her alanda sağlam bir altyapıya kavuştu. İcra komitesi kurarak şirketi etkin bir şekilde yönettik. Pek çok konuda risk aldık ve hep kazanarak çıktık. Bu nedenle THY’yi iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Başarma arzumuzu tek bir hedefe yönelttik ve ekip olarak çok çalıştık.

YÜKSEKLERDE RÜZGAR SERT ESER

THY’de bayrağı devrettiniz. Şirketi bundan sonra nerede görmek istiyorsunuz?
Her konuda dürüst bir ticaret yaptık. Bu konuda ekibimize çok teşekkür ediyorum. Bu şirkete en önemli hediyemiz hızlı karar alma kabiliyetini kazandırmamız oldu. THY artık çok hızlı karar verebilen bir şirket yapısına kavuştu. Bunu inkar edemem. Günde 13-14 saat çalışarak 17 şirketi yönettik. Ve THY artık bir dünya markası oldu. Bu nedenle yükseklerde rüzgar çok sert eser. Yönetimdeki yeni arkadaşlarımız inşallah bu rüzgarlardan korumak için şirketi daha da yükseğe çıkarır. Ve bunun için büyük bir özveriyle çalışırlar. Gönlümüzden geçen THY’nin daha iyi yerlere gelmesi.