BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, Bursa’da vatandaşlara ekonomiyle alakalı hayata geçirecekleri projeleri anlatarak, “Ben 30 yılımı bu projeye verdim. Bunları masa başında yazmadım. İnancımızın kuralları tek tek kitap haline geldi. İşte ben bu işin kitabını yazdım; Milli Ekonomi Modeli” dedi.
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, partisinin Bursa kent meydanındaki seçim standını ziyaret etti. Vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılanan Haydar Baş, burada Milli Ekonomi Modeli’nde yer alan projelerini anlattı.
"Ben duygularımla değil ilimle konuşuyorum. Şu anda asgari ücret 949 TL. Bu rakamla bir ailenin geçinmesi mümkün mü?" diyen Haydar Baş, 5 bin lira asgari ücret projesi ile ilgili şu dikkat çekici ayrıntıyı açıkladı: "Ben ’5 bin lira asgari ücret vereceğim diyorum’. İşveren arkadaşlar ’biz parayı nasıl vereceğiz’ diyor. Sen vermeyeceksin, korkma. Sen şu anda verdiğini vereceksin üstünü devlet tamamlayacak. Biz sermaye düşmanı değiliz. Biz insanımızın tamamını zengin etmek istiyoruz."
BTP LİDERİ, PARA POLİTİKALARINI ANLATTI
Vatandaşlık maaşı, ev hanımlarına maaş, çocuk maaşı gibi projelerini de anlatan Haydar Baş kaynakları arasında gösterdiği senyoraj geliri konusunda da dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
“Biz bugüne kadar yıllık kazancımızı paraya tebdil etmedik. Niye? 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD dünyanın ağası oldu" diyen Haydar Baş şunları söyledi: "ABD, dünyaya kendi paranızı basmanız için benim dolarımı hazinenize koymanız lazım. Onun karşılığında paranızı basabilirsiniz’ diyor. Şu anda cebimizdeki para doların tercümesidir, bize ait değildir. Şimdi var mısınız bunu alnımızın teri yapmaya. Allah nasip ederse BTP bu anlayışa son veriyor. Şu anda sen kazandıkça piyasada o kadar çok paraya ihtiyaç oluyor o zaman da devlet daha çok borçlanıyor. Borçlandıkça faiz artıyor. Bu nasıl mantık yahu. Bu hükümet 13 yılda 650 milyar dolara yakın bir borçlanma yaptı. İşte biz bunların tamamını reddediyoruz ve alnımızın terini paraya çeviriyoruz. Nasıl? Bu yıl 2 trilyon lira GSHM var yani 2 trilyon lira kazancımız var. Bu para değil mal. Şimdi biz buna mukabil emisyonumuzu genişleteceğiz ve senyoraj hakkımızı kullanacağız yani bu 2 trilyonluk malı paraya çevireceğiz."
MISIR ÇUVALI ÖRNEĞİ
Para politikasını bu şekilde anlatan Haydar Baş dikkat çekici bir mısır örneği verdi. BTP lideri, "Benim elimde bir çuval mısır var, gittim tarlaya attım, mahsul zamanı 11 çuval mısır geri aldım. Bu mısırı tarlaya atana kadar da bin lira masraf ettim. Bin lira verdim bir çuval mısır ektim geriye 11 çuval mısır aldım yani 10 çuval karımız oldu. Şimdi biz bu bin lira ile piyasadaki 10 çuval mısırı alabilir miyiz, alamaz mıyız? Alamayız. Yani 10 çuvalın karşılığında emisyon genişleyecek ve senyoraj hakkını kullanarak paranı basacaksın" dedi.
"BİZ İLMEN YÜRÜYORUZ"
Haydar Baş vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konuşmasının sonunda 7 Haziran’da destek istedi. BTP lideri Baş, "Ben 30 yılımı bu projeye verdim. Bunları masa başında yazmadım. İnancımızın kuralları tek tek kitap haline geldi. İşte ben bu işin kitabını yazdım; Milli Ekonomi Modeli. Bu model nasıl uygulanacak onun da kitabını yazdım; Sosyal Devlet Milli Devlet. Biz ilmen yürüyoruz” diye konuştu.