Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye götürülemediği için hayatını kaybeden Muharrem Taş’ın ailesini ziyaret etti.
Olay, Van’ın Gürpınar ilçesi Yalınca Mahallesi Çalık mezrasında 2014 yılı Şubat ayında meydana geldi. Yolların kapalı olması nedeniyle 1,5 yaşındaki Muharrem Taş, hastaneye götürülemediği için hayatını kaybetmişti. Partisinin seçim çalışmaları nedeniyle kentte bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Muharrem Taş’ın ailesini ziyaret etti. Bahçede kurulan masada aile fertleriyle kahvaltıda bir araya gelen Yüksekdağ, küçük Muharrem’in kendileri için unutulmayan bir ölümün, bir kaybın hatırlanması anlamına geldiğini belirterek bu kapsamda ailesini ziyaret ettiklerini söyledi. Küçük Muharrem’in hastalandıktan sonra ambulansla hastaneye ulaşamadığı ve bu nedenle vefat etmesinin acısını hâla yaşadıklarını vurgulayan Yüksekdağ, şöyle konuştu: “Unutabilmiş değiliz. Kendimize de, kimseye de unutturmak istemiyoruz. Özellikle bu iktidara da unutturmak istemiyoruz. Çünkü o hasta kardeşimiz, yoğun karlı bir kış gününde bütün devlet kurumları ve hastaneleri ailesi tarafından aranarak kurtarılmaya çalışıldı. Ama devletin, operasyon yapmak için her koşulda havalanan helikopterleri, nedense o gün hiç birisi yoktu ve ailenin bütün çağrılarına rağmen ambulans ve araç gönderilemedi ve o küçük yavrumuz köyde yaşamını yitirdi. Cenaze aracı bile gönderilemedi. İnsanlar o görüntüyü hâla unutmadı. Babasının, amcasının sırtında bir çuvalla Muharrem otopsi için, cenaze işlemleri için Van’a taşındı. Biz o görüntüyü, o günü unutmadık. Bugün hem ailemize, hem de halkımıza unutmayın demek için burada ailemizin yanındayız. Muharrem’in ölümüne, yavrumuzun ölümüne sebep olan şeyin ne olduğunu biz çok iyi biliyoruz”
Van’a uygulanan ayırımcılık politikası ve Van halkına üvey evlat, üvey kardeş muamelesi yapıldığını anlatan Yüksekdağ, “Bu topraklar çok acı, çok zulüm çekti. Depremi yaşadı. Çatışmanın çok yıkıcı ve tahrip edici sonuçlarını yaşadı. Bunlar yetmiyor, bir de ayırımcı siyasetle baş etmek zorunda kalıyor. Biz inşallah 7 Haziran seçimlerinden sonra Van’a dayatılan ve reva görülen bu anlayışı değiştireceğiz. Bu güzel insanların, değerli ve şerefli insanların hak ettiği yaşamı Van’da kurmasına, oluşturmasına vesile olacağız. Çocuğumuz Muharrem’i de bu vesileyle anmak istedik”
Figen Yüksekdağ, kahvaltının ardından Gürpınar ilçesine gitti.