Halkların Demokrasi Partisi’nden (HDP) resmi olmayan sonuçlara göre Mersin milletvekili seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat, Türkiye’nin ve dünyanın gözünün üstlerinde olduğunu belirterek, bu şartlara göre hareket etmek zorunda olduklarını söyledi.
Seçim barajını geçerek resmi olmayan sonuçlara göre Mersin’den 2 milletvekili çıkaran HDP’liler, merkez Akdeniz ilçesi Barış Parkı’nda kutlama etkinliği düzenledi. Parkı dolduran binlerce kişi, müzik eşliğinde halay çekti. Kalabalık zaman zaman Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıp, fotoğraflarının bulunduğu flamalar açtı. Meydanda aynı zamanda Türk bayrağının bulunması da dikkat çekti. Kutlamalar sırasında havai fişeklerin yanı sıra silah sesleri de duyuldu.
Dengir Mir Mehmet Fırat, burada yaptığı konuşmada, artık Türkiye partisi olduklarını, sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın gözünün üstlerinde olduğunu kaydetti. Artık bu şartlara göre hareket etmek zorunda olduklarını kaydeden Fırat, "Aldığımız sonuç yüzde yüz bize verilmiş reyler değildir. Bir kısmı bizi tecrübe etmek isteyen ama gönlü bize meyleden vatandaşlarımız tarafından verildi. Biz dikkatle izleniyoruz. Onun için bundan sonraki hareketlerimizde çok daha dikkatli olmak zorundayız. Bize yüzde 13 yetmez. Biz iktidara yürümeliyiz. Barajın yıkılması ile iktidara olan yürüyüş başlamıştır" dedi.
Gençliğin coşkusuna saygı duyduğunu, elde edilen zaferde analar kadar onların da katkılarının olduğunu dile getiren Fırat, "Ama o gençliğin verdiği hızı bazen frenlemek mecburiyetindeyiz. Genel merkezimiz, genel başkanlarımız dün gece için hiçbir kutlama yapılmaması kararını verdiler. Bizim yapacağımız genel merkezimiz ve teşkilatlarımızın verdiği karara harfiyen uymaktır. Bu talimatların arkasında mutlak surette bir sebep vardır. Yoksa hiçbir şekilde sizin coşkunuzu önlemek için bunlar verilmiyor. Şunu gördük ki, coşku sırasında bir kardeşimiz motosiklet kazasında hayatını kaybetti. Bir can bizim için çok önemli. Bırakın canı sizin bir damla kanınız dahi bizim için çok önemli. Onun için dikkat etmek zorundayız. O bakımdan bir kez daha rica ediyorum. Hiçbir şekilde bizim dışımızda olan insanları rahatsız edebilecek, hakkımızda sual işareti getirebilecek hiçbir hareketin içinde olmayacağız" diye konuştu.
Patlayıcı, silah gibi şeylerin kullanılmasının kesinlikle bundan sonra yakışmadığını belirten Fırat, şöyle devam etti: "Çünkü bize yüzde 13 yetmez, bize yüzde 25 yetmez. Biz iktidara yürümeliyiz. Dolayısıyla Türk’ü ile Kürt’ü ile Ezidi’siyle, Alevi’siyle, Sünni’siyle, Ermeni’si ile herkesin partisi olmak zorundayız. Herkesin reyini almak mecburiyetindeyiz. Çünkü siyasi partilerin ana amacı iktidar olmaktır. Ve HDP sizlerin bu barajı yıkması ile bana göre iktidar yürüyüşüne başlamıştır."
HDP’nin bir diğer milletvekili Çilem Öz de konuşmasında, hep birlikte 100 yıllık kapıları kırdıklarını söyledi.