Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Filyos projesiyle ilgili mahkeme iptallerinin artık yaşanmaması için yeni bir Bakanlar Kurulu kararı aldıklarını belirterek, "Bu kararı özellikle mahkemenin bir daha iptal etmemesiyle ilgili her türlü önlemi alarak çıkarttık. Umuyoruz ki, Filyos Projesi önümüzdeki dönem artık hayata geçmiş olacak. Marmaray’dan sonra Abdülhamid Hanın ikinci projesinin de hayata geçmiş olmasına tanıklık edeceğiz" dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bartın’da sanayicilerle düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıda sanayicilerin sorun ve taleplerini dinleyen Işık, mahkemelerin verdiği iptal kararları nedeniyle başlanamayan Filyos projesindeki sorunları çözmek için hazırladıkları bakanlar kurulu kararı ile her türlü önlemi aldıklarını söyledi.
Osmanlı Padişahlarından Abdülhamid Han döneminden bu yana yapılması gündemde olan Filyos projesini önümüzdeki dönem hayata geçireceklerini söyleyen Bakan Işık, şöyle konuştu: “Filyos projesiyle ilgili son dönemde yoğun bir gayret gösteriyoruz. Filyos hayali Türkiye’nin cumhuriyet öncesinden başlayan bir hayal. Filyos’un büyük bir lojistik merkez haline getirilmesi merhum cennetmekan Abdülhamid Hanın hayali ve projesidir. Bu nedenle o günden bu güne hayata geçirilememiş Filyos Projesinin hayata geçirilmesi için en son adımları bizim AK Parti döneminde attık. Ama maalesef mahkemelerden sürekli iptal kararları geliyor. En son görevi devraldığımda, yine mahkeme iptal kararı verdi dediler. Aldık mahkemenin iptal kararını okuduk ve oradaki gerekçelere dikkat ederek yeni bir bakanlar kurulu kararını çıkarttık. Şu an Cumhurbaşkanımızın onayında. Bu kararı özellikle mahkemenin bir daha iptal etmemesiyle ilgili her türlü önlemi alarak çıkarttık. Umuyoruz ki Filyos projesi önümüzdeki dönemde artık hayata geçmiş olacak. Marmaray’dan sonra Abdülhamid Hanın ikinci projesi de hayata geçmiş olmasına tanık edeceğiz.”
"OY ORANLARINI KORUYAMAYACAKLARINI ANLADILAR"
Muhalefetin seçim vaatlerini değerlendiren Bakan Işık, “Özellikle seçim dönemlerinde muhalefet milletvekilleri ülkede hiçbir şey yapılmamış gibi konuşuyor. Bu defa baktılar ki oy oranlarını koruyamayacaklar, emekliye şunu vereceğiz, asgari ücreti şuraya çıkaracağız, şunu yapacağım, bunu yapacağım, hatta ayakkabımı boyar mısın? Onu da boyayacağım noktasına işi getirdiler” dedi.
“GELİN PROJELERE DESTEK OLUN"
CHP’nin yüzyılın projesi olarak sunduğu Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi’ne de değinen Işık, muhalefete ‘Gelin ülkeyi ayağa kaldıracak’ projelere destek olun çağrısında bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir proje açıkladığını anlatan Işık, şöyle konuştu:
"Yeni bir şehir kuracakmış. Allah akıl fikir versin. Gel burada Filyos projesini canlandıralım. Hem Bartın hem Çaycuma, hem Zonguldak hem de Karabük beraber kalkınsın. Gelin güneyde Hassa’da yapılacak çalışmalara destek verin, orada üretim merkezi oluşturalım. Bandırma’daki kentport projemize destek verin kimya kümelenmesini orada kuralım. Karasu’da otomotiv endüstri bölgemize destek verin orada güçlü bir merkez oluşturalım.”
“DÜNYADAN HABERLERİ YOK”
CHP’nin projesinin dünyada terk edilen bir proje olduğunu ve Türkiye’nin geleceğinin bölgesel cazibe merkezlerinden geçtiğini de aktaran Bakan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Memleketin her şeyini bir yere toplamanın modası dünyada geçeli kaç yıl oldu? Dünya kömelenme modeli ile kalkınıyor. Her şeyi bir araya toplamak hangi akla, mantığa hizmet? Dünyadan haberleri yok. Bakınız, biliyorsunuz bilişim vadisi kuruyoruz. İnşallah Türkiye’nin bilişim bölgesini Kocaeli Gebze’de kuracağız. Bu nedenle Amerika’daki Silikon vadisine gittik. Silikon vadisi ile San Francisco arasındaki mesafe 60 kilometre. Gençler, San Francisco’dan Silikon vadisine çalışmaya gitmek istemiyor. Onun için de pek çok teknoloji firması, özellikle genç araştırmacılar için San Francisco’da ofis açmak zorunda kalıyor. Böyle bir dünyada kalkıp da ’Yeni bir şehir kuracağız, oraya Ar-Ge’yi götüreceğiz, oraya inovasyon götüreceğiz’ demenin hayatla, gerçekle, dünyayla uzaktan yakından alakası yok. Ama sabah gazetelere baktım. Kılıçdaroğlu’nu alkışlamaya yemin etmiş basında ‘vay ne kadar iyi bir proje diye sunmaya kalkmış. Türkiye’nin geleceği bölgesel cazibe merkezleri oluşturmaktan geçer. Öyle her şeyi bir araya toplayıp bir merkez kurma devri bitti. Bunlar hiç ayağı yere basmayan projelerdir.”
“POPÜLİZM PEŞİNDELER”
Muhalefetin popülizm yaptığını kaydeden Bakan Yıldız, “Gelin burada Filyos projesini birlikte faaliyete geçirelim. İkide bir mahkemeye gidip bu projeyi iptal etmek ya da ettirmek yerine, bu projeye destek olun. Ama muhalefetin geldiği noktayı sevindirici bulmamız lazım. Daha düne kadar bunların ekonomiyle alakaları yoktu. Memleket elden gidiyor, vatanı satıyorsunuz, laiklik’ bu şeylerle siyaset yaptılar. Ama baktılar millet itibar etmiyor bu defa ekonomi noktasına geldiler ama yine kaydıkları yer popülizm. Ayakları basan projeler sunun millet size umut bağlasın” dedi.
“ARTIK PROJELERE İTİRAZ EDEMEYECEKLER”
Muhalefetin Türkiye için yapılacak projelere artık itiraz edemeyeceğini de ifade eden Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bütün demokrasilerde ana muhalefet iktidar alternatifidir ve amaçları iktidar olmaktır. Ama kendileri 2011’de aldığım oyun altına düşersem istifa ederim diyor. İngiltere’de öyle mi oldu? Ama dün açıkladıkları proje Cumhuriyet Halk Partisi’nin bundan sonra hazırlanacak hayırlı projelere itiraz edemeyeceğinin delili olacak. Yarın Filyos için tekrar mahkemeye gider veya onların kontrolündeki bir sivil toplum örgütü aracılığıyla bunu mahkemeye götürmeye kalkarlarsa o zaman ben Bartınlılara ‘varın bu insanların yakasına yapışın’ diyeceğim."
Bakan Işık kahvaltının ardından Bartın valiliği ve esnafı ziyaret etti.