Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi ve ABD’li mevkiidaşı Antony Blinken, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde iki ülkenin ittifakını güçlendirme, özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi hedefi doğrultusunda birlikte çalışma konusunda mutabık kaldı.

Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi ve yeni göreve gelen ABD’li mevkiidaşı Antony Blinken’in yaklaşık 30 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. İkili meselelerin yanı sıra Çin, Kuzey Kore ve Güney Kore eksenindeki bölgesel konular hakkında görüş alışverişinde bulunan iki mevkiidaşın ayrıca, Doğu ve Çin denizindeki durum hakkında istişarede bulunduğu açıklandı. Motegi ve Blinken’in Japonya-ABD ittifakını güçlendirme ve özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi hedefi doğrultusunda birlikte çalışma konusunda mutabık kaldığı öğrenildi. İkilinin bölgelerindeki ve uluslararası toplumdaki zorlukların üstesinden gelmek için Avustralya ve Hindistan’la yakın koordinasyonu sürdürme konusunda görüş birliğine vardığı ifade edildi.

Üçlü ittifak vurgusu

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in görüşmede ABD, Japonya ve Güney Kore arasında devam eden iş birliğinin önemini vurguladığı açıklanırken, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın ülkesinin müttefikleriyle olan ittifaklarını güçlendirme konusundaki kararlılığını dile getirdiği ifade edildi.

Küresel meselelerde iş birliği

Korona virüs salgını, iklim değişikliği ve diğer küresel sorunları birlikte ele alma sözü veren Motegi ve Blinken, ABD kuvvetlerinin Japonya’da konuşlandırılmasından doğan maliyetin paylaşılması konusundaki müzakereleri en kısa sürede sonuçlandırmak için koordinasyonu sürdürmeyi de kabul etti.

Ayrıca mevkiidaşını yeni görevi dolayısıyla tebrik eden Japonya Dışişleri Bakanı Motegi, Blinken ile daha ileri bir tarihte kapsamlı görüşmeler için Washington’da bir araya gelme konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı. Motegi, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşları sorununun çözümü konusunda da Blinken’in desteğini aldığını belirtti.